Adalet Nöbeti'ne ziyaret: Annelerin direnişini selamlıyoruz

Amed Barosu’nda devam eden Adalet Nöbeti’ni ziyaret edenler, "Annelerin direnişini selamlıyoruz" dedi.

Tutsak ailelerinin Amed Barosu’nda başlattığı Adalet Nöbeti 16. gününde devam ediyor. Nöbete Türkiye Genel Hizmetleri İşçileri Sendikası (Genel-İş) Amed 1 Nolu Şubesi Başkanı Kamuran Taş ve Rosa Kadın Derneği yöneticileri destek verdi. Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu üyesi Neslihan Çoban, tutsakların 'cezalarını' bitirmelerine rağmen hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulduklarını söyledi. Yaşanan hukuksuzluğa karşı tüm topluma seslenen Çoban, "Dünyada bu hukuksuzluğun başka da bir örneğinin olmadığını düşünüyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu hukuksuzluğu Kürtlere reva olarak görüyor. Bu uygulamaların son bulmasını istiyoruz. Bundan dolayı da annelerin başlatmış olduğu bu direnişi selamlıyoruz ve kendilerinin yanında olduğunu belirtiyoruz” dedi.

Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya da, iktidarın sırf düşüncelerinden dolayı cezaevine doldurduğu binlerce siyasetçinin olduğunu belirterek, “Bu insanlar infaz düzenlemesinden dolayı serbest bırakılmıyor. Bu gerçeği bilerek annelerin başlattığı eyleme ses vereceğiz, onlara güç vereceğiz. Onların yanında olacağımızın sözünü de buradan vermek istiyorum. Bu hukuksuzluğa, adaletsizliğe dur demek için buradayız. Annelerin adalet arayışının yanındayız” şeklinde konuştu.

Hasta tutsak Abdulsamet Güler’in kardeşi İnci Güler, salgın süreciyle beraber tutsakların yaşadığı hukuksuzluğun katbekat arttığını vurguladı. Güler, “Tutuklular hastaneye gittiklerinde 15 gün hücrede kalıyor. Doktorlara seslenmek istiyorum; Hipokrat yeminlerini hatırlasınlar. 30 yıldır cezaevinde tutulan tutuklular serbest bırakılmıyor. Tutuklularımızın üzerinde yıllardır sürdürülen hukuksuzluk çok fazla arttı. Bu kadarını da kabul etmiyoruz. Neyden dolayı onlara ceza veriliyor. Dört duvar arasında bulunan tutuklu nasıl bir suç işleyebilir. Hasta oluyor tedavi etmiyorlar. O zaman hasta olan tutuklumuzu bize verin biz tedavi edelim. Biz sonuna kadar burada oturmaya devam edeceğiz. Kanun çıkararak yüzlerce hatta binlerce suç işleyen adli tutuklu bırakıldı. Adalet istiyoruz” dedi.      

Genel-İş Amed Şubesi Başkanı Kamuran Taş da cezaevlerinde yaşanan hukuksuzluğu insanlık ayıbı olarak gördüklerini belirterek, “Adaletin tarafsız ve objektif olması gerekiyor. Hukukun evrensel olduğu gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerekir. Hukuk herkes için gerekli. Biran önce bu hukuksuzluğun son bulması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. 

NÖBETİ SAHİPLENME ÇAĞRISI

Son olarak hasta tutsak Civan Boltan’ın babası Hakkı Boltan ise hukuksuzluğun bugün sosyal, siyasal ve ekonomik tüm alanlara sirayet ettiğinin altını çizdi. Oğlu Civan Boltan’ın yaşadığı sağlık problemlerinden bahseden Boltan, “Oğlumun bir eli ve bir gözü yok. Bundan dolayı da cezaevinde kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda. Getirdikleri İnfaz Kanunu insan ölümleri içindir. Cezaevinde kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak olan tutukluların serbest bırakılması gerekirken bu infaz ile bu tutuklular bırakılmıyor. Bu insan haklarının ayaklar altına alınmasıdır. Bugün Civan’a ölüme kadar cezaevinde kalacaksın deniyor. Böyle bir hukuk böyle bir adalet olamaz. Bu hukuksuzluğa karşı herkesi bu yaptığımız adalet eylemine güç vermeye çağırıyoruz” dedi.