Adalet Nöbetleri sürüyor: Annelerin isyanını sahiplenelim

Amed ve Van'da tutsak ailelerinin direnişi sürüyor. Eylemlerde Amed'deki mitinge katılım ve annelerin isyanını sahiplenme çağrıları yapıldı.

Tutsak ailelerinin Amed Barosu’nda başlattığı Adalet Nöbeti 64’üncü gününde. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Örgütü bugün aileleri ziyaret etti. Ziyarette konuşan HDP Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Komisyonu üyesi Edip Berk, "Nasıl ki gece bitip gün aydınlanıyor, kış bitiyor bahar geliyorsa; bu direniş de insan hakları boyutunda meyvelerini verecektir” dedi.

Tutsak yakını Reşahat Ada, cezaevlerinden cenaze çıkmasını istemediklerini vurguladı. Adalet taleplerinde ısrarcı olacaklarını belirten Ada, "Kurumlara da ATK önlerine de sokaklara gideriz. Ne gerekiyorsa yaparız. Çocuklarımızın mücadelesi şerefli bir mücadeleydi. Başlarını da bu yüzden önlerine eğmeyecekler. Davalarından pişman değiller” ifadelerini kullandı.

'ANNELERİN İSYANI YAYILIYOR'

HDP Amed İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy ise annelerin isyanının diğer illere yayıldığını söyledi. Atasoy, "Bu talep sadece buranın talebi değil, bu ülkede yaşayan pek çok yurttaşın talebidir. Bu ülkenin cezaevlerinde kendi koyduğu yasalara, uluslararası sözleşmelere ve evrensel hukuk kurallarına uymayan uygulamalarından kurtulamadığımız sürece ülkedeki diğer alanlarda demokrasiden, özgürlükten bahsetmek mümkün olmayacaktır. Bu nedenle bu mücadeleyi kitleselleştirmek, milyonların sesi haline getirmek çok önemli. Türkiye ve Kürdistan’da demokrasi mücadelesi yürüttüğünü söyleyen tüm kesimlerin de bu çığlığı, adalet mücadelesini büyütmesi gerekir” diye belirtti.

22 OCAK'TAKİ MİTİNGE ÇAĞRI

“HDP’yi savunuyoruz” şiarıyla 22 Ocak’ta İstasyon Meydanı'nda miting yapacaklarını anımsatan Atasoy, şunları söyledi: "Sadece HDP’yi ve HDP siyasetini değil aynı zamanda toplumun yarattığı bütün mücadeleleri sahiplenen bir miting yapmayı düşünüyoruz. Tecrit uygulaması başta olmak üzere cezaevlerinde uygulanan kirli siyaset, haksız hukuksuzlukların son bulması, cezaevlerinde yasal olmayan ve sadece iktidarın siyaset kalemi olarak yürütülen bütün bu uygulamaların son bulması için İstasyon Meydanı'nda olacağız. Adalet isteyen, özgürlükleri savunan ve demokrasiden yana olan tüm kesimleri tecrit başta olmak üzere cezaevlerinde hasta tutsaklara karşı yürütülen bu politikalara karşı mitinge beklediğimizi söylemek istiyoruz.”

VAN

Tutsak yakınlarının Van Barosu’nda başlattığı Adalet Nöbeti de 39’uncu gününe girdi. Aileleri, gün içerisinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Tuşba İlçe Örgütü ziyaret etti. KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatası gasp edilip AKP’li adaya verilen Tuşba Belediye Eşbaşkanı Ayşe Minaz, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin bütün cezaevlerine yayıldığını ifade etti. Minaz, “Minimal düzeyde dahi insanlar cezaevinde haklarını kullanamıyor. Özellikle pandemi ile birlikte cezaevleri birer işkencehaneye dönüşmüştür” dedi.

Hasta tutsakların "cezaevinde kalamaz" raporlarına rağmen bırakılmamasının bir ihlal olduğunun altını çizen Minaz, bu konuda toplumsal bir direncin geliştirilmemesinin eksiklik olduğunu ifade etti. Bu konuda herkesin öz eleştiri vermesi gerektiğini belirten Minaz, “Başta Aysel Tuğluk olmak üzere cezaevlerinde olan hasta tutukluların hayati riskleri var. Tutsakların derhal bırakılmasını talep ediyor, ailelerimizin duruşunu kutluyoruz” diye konuştu.