Aktar: Cezasızlık politikasına karşı mücadele etmeliyiz

ÖHD İzmir Şubesi, İnsan Hakları Haftası kapsamında Tahir Elçi’yi andı. Etkinlikte konuşan Avukat Mehmed Emin Aktar, “Tahir Elçi’yi kimin öldürdüğünü biliyoruz. Bu cezasızlık politikasına karşı mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi, İnsan Hakları Haftası dolayısıyla İzmir Barosu konferans salonunda Tahir Elçi’yi andı. 

“Geçmişle yüzleşme ve cezasızlık çalışmaları” adıyla düzenlenen etkinliğe İzmir Barosu ve ÖHD üyeleri avukatları katıldı. Diyarbakır Barosu eski Başkanı Avukat Mehmed Emin Aktar’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, Tahir Elçi davası nezdinde cezasızlık politikası üzerine konuşuldu.

Etkinlik, Tahir Elçi’nin hayatı ve mücadelesinin anlatıldığı Kırık Saat belgeseli gösterimiyle başladı.

‘DAVA SÜRÜNCEMEDE BIRAKILMAK İSTENİYOR'

Gösterimin ardından konuşan Mehmet Emin Aktar, Tahir Elçi’nin birçok cezasızlık davasında yer aldığını söyledi. 

Yer aldığı davaların çoğunda tehditler aldığını anımsatan Aktar, Elçi katledildikten sonra açılan davada savcının orada bulunan polisleri şüpheli sıfatıyla değil görgü tanığı sıfatıyla dinlediğini aktardı. 

Aktar, "Hepimiz biliyoruz o sokağın içinden açılan ateşle Tahir vuruldu. Yargı ve devlet davayı karartma ve sürüncemede bırakma isteğinin olduğunu biliyoruz. O dönem adlı Adli tıp uzmanları da vurulma şeklinin ölümcül olduğunu söyledi. Bunlara rağmen ne oldu peki? 2018 yılında şüpheli sıfatıyla bulunanların beyanlarının alınması gerekiyordu ancak yine alınmadı” dedi.

‘CEZASIZLIĞA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ'

 Davaların sürüncemede bırakıldığı zaman yıllarca sonuçlanmadığını ifade eden Aktar, Elçi davasında da bunun yapılmak istendiğini kaydetti. Aktar, “Mahkeme ilk duruşmada alelacele davayı yürüttü. İlk duruşmada reddettiğimiz talepleri mahkeme ikinci duruşmada hepsini kabul etti. İlk duruşmada bunu yapmış olsaydı belki dava daha farklı ilerlerdi. Tahir katledildikten sonra elde edilen bir görüntü var. Tabii bu görüntünün çözümünün olmadığı söyleniyor biz de bunun bir örneğini aldık ve çözümünü yapacağız. O görüntüde kimlerin ateş ettiğini ve Tahir’i kimin öldürüldüğünü göreceğiz. Zaten kimin öldürdüğünü biliyoruz ama kimin yaptığı daha net ortaya çıkacaktır. Bu cezasızlık politikasına karşı mücadele etmemiz gerekiyor. Birlikte mücadeleyi sürdüremezsek bu karanlığı aydınlığa kavuşturamayacağız. Mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.