Avrupa Konseyi Demirtaş için 30 Eylül’e kadar süre verdi

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, cezaevinde rehin tutulan HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını isteyerek, Demirtaş için 30 Eylül’e kadar süre verdi.

Daha önce serbest bırakılma yönünde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) aldığı kararların uygulanıp uygulanmadığını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Demirtaş ve Kavala’ya ilişkin kararını açıkladı.

AK Bakanlar Komitesi, HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasını ve mahkumiyet kararlarının bozulmasını istedi.

Komite, propaganda suçlamasıyla verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezasının, Demirtaş’ı “cezaevinde tutma ve seçimlere katılmasını engelleme amacı” amacını taşıdığını kaydetti.

Demirtaş’ın yasama dokunulmazlığı ve ifade özgürlüğü kapsamındaki tüm açıklamaları nedeniyle uygulanan “olumsuz yaptırımların sonuçlarının” ortadan kaldırılmasını isteyen Bakanlar Komitesi, Demirtaş için Türkiye’ye ek süre talep etmediği halde hala eylem planı sunmadığı için 30 Eylül’e kadar süre verdi.

Komite, AİHM Büyük Daire kararı doğrultusunda Türk hükümetine eylem planı sunması için 22 Haziran’a kadar süre vermişti.

Komite, iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması talebini de yineleyerek, aralık ayı oturumuna kadar süre tanıdı. Bu konuda Demirtaş’ın avukatı Benan Molu, sanal ağlarda bir paylaşımda bulundu:

“Bu oturumda Türkiye’ye ihtarda bulunarak yaptırım sürecinin başlatılması bekleniyordu ancak Komite, Aralık oturumuna kadar Kavala’nın serbest bırakılmasını bekleme kararı aldı”

Bakanlar Komitesi’nin bir sonraki toplantısı30 Kasım-2 Aralık 2021’de yapılacak.