Avrupa Parlamentosu İran’a yaptırım istedi

Avrupa Parlamentosu, Jina Emini’nin katledilmesi ile protesto gösterilerinde yaşanan ölümlere karışan İranlı yetkililere karşı Avrupa Birliği’nden yaptırım uygulamasını istedi.

Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosu’nda İranlı yetkililerin AB’nin kara listesine alınmasına ilişkin önerge oy birliği ile kabul edildi.

Metin, ABD’den Jina Emini’nin katledilmesi ve onlarca göstericinin katledilmesine karıştıkları “kanıtlanan” başta ahlak polisi ile bağlantılı tüm kişiler olmak üzere İranlı yetkililerin kara listeye alınmasını istedi.

Avrupa Parlamentosu, daha önce Devrim Muhafızları yöneticilerine karşı alınmış yaptırımların da kaldırılmaması gerektiğini kaydetti.

Salı günü parlamento tartışmaları sırasında Irak kökenlik İsveçli parlamenter Abir El Sahlani, İranlı kadınların direnişine destek için bir tutam saçını kesmişti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Maltalı Roberta Metsola da pazartesi akşamı parlamento oturumunun açılışında, 22 yaşındaki Jina Emini’nin katledilmesinin “bir dönüm noktası” olduğunu belirtmişti.

Metsola, "İran'da hakları için savaşan her kıza, yalnız olmadığınızı, yanınızda olduğumuzu söyleme izin verin, bu Avrupa Parlamentosu değişim çağrısı yapan herkesin gururla yanındadır" dedi.