Avukat Nurcan Kaya'ya hapis cezası

Avukat Nurcan Kaya'ya 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Avukat Nurcan Kaya'nın 2014-2020 yılları arası yazdığı tweetlerde "örgüt propagandası yaptığı" öne sürülerek 1 yıl 3 ay ile 5 yıl arası değişen hapis istemiyle yargılandığı davanın karar duruşması Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, Kaya, avukatları Veysel Ok, Mehmet Emin Aktar ve Amed Barosu Başkanı Nahit Eren katıldı.

Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı bir önceki celsede ceza istemiyle verdiği mütalaasını tekrarladı.

'ASKERİ MÜDAHALELERE KARŞI ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİM'

Kaya, kendisinin cezalandırılması için Türk Ceza Kanununun farklı maddelerinin sırayla denendiğini belirterek, "Bu yapılan yargı aracılığıyla taciz edilmektir. Tüm bunlar, iktidarın bazı politikalarını eleştirmemem için, susmam için bir yerlerde bir karar, talimat ve ısrar olduğu izlenimi yaratmaktadır" dedi.

Kaya, herhangi bir siyasal veya toplumsal meselenin şiddet içeren yöntemlerle çözülebileceğine inanmadığını vurgulayarak, "Ben dünyanın neresinde olursa olsun, hiçbir devletin ne kendi topraklarındaki bir meseleyi ne de başka bir devletle olan meselesini askeri müdahalelerle çözebileceğine inanmıyorum ve bu tip müdahalelere karşı çıkıyorum. Türkiye’nin de üyesi olduğu BM’nin İnsan Hakları Yüksek Komiseri’nin 18 Eylül 2020 tarihinde yaptığı bir açıklamaya göre Efrîn, Resulayn ve Tel Abyad’da ağır hak ihlalleri gerçekleşmektedir" diye konuştu.

Mahkeme heyeti, Kaya'ya 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, cezanın hükmünün açıklanmasını geri bırakılmasına karar verdi.