Bakurê Kurdistan’da deprem felaketi

Bakurê Kurdistan şehirleri dün 7.8 ve 7.7 büyüklüğünde iki depremle sarsıldı. Binlerce insan hayatını kaybederken, çok sayıda kişi de halen enkaz altında. Yetkililer ölü sayısını 2 bin 379 olarak açıkladı.

 

Bakurê Kurdistan, dün Mereş’in Bazarcix ilçesi merkezli 7.8 şiddetinde bir depremle güne uyandı. Mereş’ten Amed’e uzanan geniş bir coğrafyada yıkıma neden olan depremin ardından öğle saatlerinde merkez üssü Elbistan olan 7.7 şiddetinde ikinci bir deprem de meydana geldi.

Her iki deprem Lazkiye’den Meleti’ye, Mereş’ten Amed’e kadar çok geniş bir alanda yıkıma neden oldu.

Türk devlet yetkililerin açıklamalarına göre, depremde şu ana kadar 2 bin 379 kişi hayatını kaybetti. Yıkılan binaların sayısı 6 bin 217 olurken enkaz altında halen binlerce kişinin bulunduğu tahmin ediliyor. Hava şartları da kurtarma çalışmalarını olumsuz yönde etkiliyor. 

Bölgedeki kaynaklar ise binlerce kişinin  yaşamını yitirdiğini, Türk devlet yetkilerinin gerçek sayıyı sakladığını belirtiyor. 

Depremden Mereş, Hatay ve Dîlok ağır bir şekilde etkilendi.

BAZARCIX’A AFAD 15 SAAT SONRA GELDİ

Depremde büyük yıkıma sahne olan Bazarcix’ta, AFAD ekipleri ilçeye saat 19 sıralarında girdi. Ekipler dört binada kurtarma çalışması başlatırken ilçede onlarca binada ise hiçbir çalışma yapılmıyor. Enkazlarda yurttaşlar kendi imkanlarıyla bir şeyler yapmaya çalışırken birçok kurban yakını yıkık binaların önünde bekleyişlerini sürdürüyor.

İlçede depremde zarar gören yeni Devlet Hastanesi de hasara rağmen hizmet vermeyi sürdürüyor. Hayatını kaybeden 60 kişinin cenazesi burada bekletiliyor.

HATAY’DA 520 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Mereş'te yaşanan 7.7 büyüklüğündeki depremin en çok yıkıma neden olduğu illerden biri olan Hatay'da 520 kişi yaşamını yitirirken, 700 kişi de yaralandı. Şimdiye kadar tespit edilen bin 278 binanın yıkıldığı kente halen yardım ekipleri ulaşabilmiş değil.

Antakya, Kırıkhan, Defne, Samandağ, İskenderun’da enkaz altında kalan on binlerce kişi olduğu belirtiliyor. Özellikle battaniye, çadır ve gıda yardımına ihtiyaç olan kentte akşam yatılır bir bina bile olmadığı ifade ediliyor.

DÎLOK’TA 533 BİNA YIKILDI

Dîlok’ta şu ana kadar 533 bina yıkılırken, 200 kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi. Nurdağı, İslahiye ve Şehitkamil ilçelerinde hala arama çalışmaları devam ediyor. Kent merkezinde yıkılan 6 katlı binada enkaz çalışmaları sürüyor. Dîlok-Nurdağı yolu da 20’nci kilometresinde ulaşıma kapatıldı. Kent merkezinde yurttaşlar saatlerce petrol ve ekmek kuyruğunda beklerken, şimdiye kadar herhangi bir yardımın yapılmadığı öğrenildi. Kentin büyük bir bölümünde elektrik kesintisi devam ederken, kent merkezinde dünden beri su kesintisi devam ediyor.  Halk, otobüs duraklarında, parklarda ve yol kenarlarında kendi imkanlarıyla yaktıkları ateşle ısınmaya çalışıyor.

SEMSÛR KADERİNE TERK EDİLMİŞ DURUMDA

Semsûr'da, kurtarma çalışmaları başlatılmadı. Yüzlerce binanın yıkıldığı kentte, halk kendi imkanlarıyla kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Gün içinde onlarca kişi enkaz altından çıkarılırken, yüzlerce kişinin halen enkaz altında olduğu belirtiliyor. Gün boyu halkın kendi imkanları ile sürdürdükleri kurtarma çalışmaları, havanın kararması ve yağışın başlamasıyla birlikte durduruldu. 

Depremin üzerinden saatler geçmesine rağmen kente şu ana kadar tek bir kurtarma ekibinin gelmediği öğrenilirken, belediye ekiplerinin yetersiz olmasından dolayı birçok mahalleye henüz girilmedi. Kentte, elektrikler de kesik. Birçok telefon hizmet sağlayıcısının şebekelerinin olmadığı kentte, internete de ulaşılamıyor. Yurttaşların besin ihtiyaçlarını karşılayacak gıda malzemelerine ulaşamıyor. 

ELBİSTAN’IN YARISI YIKILDI

Elbistan merkezli ikinci deprem sonrasında ilçe merkezindeki binaların yarısı ya yıkıldı ya da oturulamaz durumda. İlçede can kaybının ciddi boyutta olduğu ve enkaz kaldırma çalışmalarında aksaklıklar yaşandığı bildirildi.

Elbistan’ın köylerinde de yıkım oldukça ciddi boyutta. Birçok köyde ahırların yıkılması sonrası hayvanların öldüğü, evlerin kullanılamaz hale geldiğini belirten halk, arama kurtarma ekiplerinin kendilerine ulaşmadığını, muhtarlar aracılığıyla ulaşabildikleri görevlilerin ise "ölüm yoksa en son geleceğiz" dediğini belirtti. Köylerde kalan halk, evlerinin yıkılması sonrası sağlam olan evlere yerleştiklerini söyledi.

AMED’DE YIKIM BÜYÜK

Amed’in Rezan (Bağlar), Bajarê Nû (Yenişehir) ve Peyas (Kayapınar) ilçelerinde yıkılan 7 binada arama kurtarma çalışmaları sürerken, yakınları göçük altında olan insanlar ağıt yakıyor. 

Depremin ardından bilanço açıklayan kamu hastanelerinin verilerine göre; Amed’de 49 kişinin yaşamını yitirdi, 562 kişi yaralandı. 

Kentte bazı özel okullar, güvenli alanların halka açık olduğunu duyururken, sanayi sitelerinde faaliyet gösteren bazı tekstil atölyeleri de kapılarının açık olduğunu belirtti.

Kentteki toplanma alanları şöyle:

"Koşuyolu Parkı, Körhat Parkı, Batıkent, Newroz Parkı, Kent Meydanı, Park 75, Tema Parkı, Park Orman Dicleket, Talaytepe Amedspor Kompleksi, Tenis Kortu, Halit Gülser Spor Kompleksi, Ayaz Düğün Salonu, Öner Koleji, Kaplan Açelya Düğün Salonu, Nesibe Aydın, Kevrim Koleji, Lider Koleji, Ekvator Akademi Koleji, Amerikan Kültür, Ortadoğu Koleji, Dağkapı Meydanı, Demirok Düğün Salonu, Diyarbakır Fuar Alanı, Anıt Park, Seyrantepe Toki Park, Seyrantepe Spor Kompleksi, Sümer Park, Gen Koleji, Eğitim Birimleri, Radikal Okulları, Düşünür Koleji, Öner Koleji Anemon Otel, Doğa Koleji, Kariyer Okulları, Ted Koleji."

Çöken binalardan bazıları şöyle:

"Peyas ilçesine bağlı Tesisler semtinde bulunan Cengizler Apartmanı, Rezan ilçesi Sento Caddesi üzerinde bulunan Işık Apartmanı, Rezan ilçesi Emek Caddesi 482’nci sokak (Mevlana Halit Ortaokulun yanı)  bulunan Akar Apartmanı, Renan ilçesi İskan Evleri Caddesi üzerinde bulunan Işıklar Apartmanı, Bajarê Nû ilçesi Ofis semtinde (4'üncü Noter yanı) Sözel Apartmanı ve Bajarê Nû İlçesi Elazığ Caddesi üzerinde bulunan 12 katlı Diyar Galeria İş Merkezi çöken binalar arasında.

RIHA'DA 60 BİNA YIKILDI

Merkez üssü Mereş ve Dîlok olan depremden etkilenen Riha ve ilçelerinde çok sayıda bina yıkıldı. Kentin merkezinde ve Hewag (Bozova), Berecûk (Birecik), Pîrsûs (Suruç) ilçelerinde 60 binanın yıkıldığı belirtildi. Riha merkez Haliliye ve Eyubiye ilçelerinde en az 20 binanın yıkıldığı haber verildi. 

Söz konusu dış ilçelerde ise en az 40 yapının yıkıldığı ve çok sayıda kişinin enkaz altında kaldığı öğrenildi. 

DEPREM ROJAVA'DA DA CAN ALDI

Mereş ve Dîlok’ta meydana gelen 7.8, 6.5 ve 6.4 büyüklüğünde depremin Kuzey ve Doğu Suriye ile Halep kentinde de yıkım ve can kaybına neden oldu. 

Can kaybının yaşandığı tek yer olan Halep'in Şexmeqsud mahallesinde 6 kişi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerden üçünün Sandra Îbo (11), Rewan Îbrahîm (16) ve Xalid Hemo (28) olduğu belirtildi. Aynı mahallede biri çocuk 11 kişi de yaralandı.

Kobane'de yaralanan 3 kişi yaralandı. Sultan Ebullah Calo ( 23), Emîne Hec Muslim (52) ve Ferhad Mehmûd Mistefa (25) adlı yaralılar hastaneye kaldırıldı.

Minbic'te 3 kişi yaralanırken, hastanede tedavi altına alınan yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu bildirildi.

Şehba Kantonunun Babinis ve Til Qerah köylerinde ise evleri yıkılan Zehredîn Cabir (60), Dilîşan Hemlîko (36) ve Ebdo Hebîb Elo (4) yaralandı.

Depremin vurduğu bölgelerde büyük çapta maddi zarar meydana geldi. Hasarın en yoğun görüldüğü yer ise Eşrefiye ve Şexmeqsud mahalleleri oldu.

Şexmeqsud ve Eşrefiye mahalleleri Halk Meclisi depremde zarar gören aileler için toplanma alanları oluşturdu.