Başaran: Devlet kadınların baş düşmanı haline geldi

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, "Devlet kadınların baş düşmanı haline gelmiştir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyerek gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Başaran, TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan’a verilen 30 yıl hapis cezası, ekonomik çöküş ve kadınlarla yapılan bütçe görüşmelerine de değindi.

Suruç Katliamı ile ilgili davanın karar duruşmasının görüldüğünü kaydeden Başaran, “Cezasızlık politikalarıyla işlenen bütün katliamların failler aklandı. Bir kez daha ifade etmek istiyoruz ki adalet mücadelesinde vazgeçmeyeceğiz. Bu katliamın içerisinde olan, katliamı gerçekleştirenlere karşı adalet mücadelesi vermeye devam edeceğiz” dedi.

'TÜRK YARGISI VE DEVLET KATİL ERKEKLERİ KORUYOR'

Kadın katliamları ve kadına yönelik şiddetin hız kesmeden devam ettiğini dile getiren Başaran, şöyle devam etti:

“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verileri açıklamadığı için maalesef bizde kamuoyuna yansıyan ve basının derlediği verileri biliyoruz.  Basın ve kadın kurumlarının elde ettiği 2021 ilk on ayında 234 kadın katledildi. İzmir’de KYK yurdunda kadınlar pijama giymesi, erkekler rahatsız oluyor diye yasaklandı. Diyarbakır’da bir çocuk okuldan çıkıp, evine giderken V.B. isimli erkek tarafından cinsel istismara maruz kaldı. Tabii ne oldu her zaman erkekleri koruyan yargı V.B. diğer failler gibi ‘temas yok’ denilerek, serbest bırakıldı.

Öz savunma gerçekleştiren Mevlüde Akgün sağlık sorunları olmasına rağmen, maalesef tahliye edilmedi. Kendisine sistematik olarak şiddet uygulayan, 6284 sayılı yasadan defalarca faydalanmak için başvuru yapan Çilem Doğan’ın Yargıtay’da davası görüldü. Çilem Doğan’a 15 yıl ceza verilmişti. Yargı yine şaşırtmadı. Çilem Doğan’ın cezanın onanmasını istedi. Yargının cinsiyetçi ve erkek bir yargı olduğu ısrarla haykırıyoruz. Devlet yargısıyla, kolluğuyla erkektir ve kadınların baş düşmanı haline gelmiştir.

Erkek egemen iktidara karşı, kadınları erkek şiddetine karşı koruyan bu sözleşmeden vazgeçmiyoruz. Kadınları daha fazla korumasız bırakıp, bu şiddet döngüsü içerisinde bırakmaya karşı mücadele edeceğiz. Moldova Parlamentosunda İstanbul Sözleşmesi kabul edildi. Bu sözleşme yaygınlaşarak, kabul ediliyor. Vazgeçmiyoruz, alanlarda meydanlarda, parlamento kürsülerinde bulduğumuz her yerde İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz. Yürürlüğe girmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz.”