Cenga Heftanîn Komutanı: Bargiran Erkendî

17 yıllık gerilla yaşamı boyunca Xakurkê’den Garê’ye, Maxmur'dan Heftanin'e kadar birçok alanda kararlı ve cesur bir şekilde savaşan komutan Bargiran Erkendî, ardında büyük bir direniş mirası bıraktı.

Hasan Güner gerilladaki ismi ile Bargiran Erkendî, Botan’ın Garısa bölgesinde yurtseverliği ile bilinen Erkendi köyünde yurtsever bir ailede dünyaya gelir. Kürdistan'da yurtseverlere yönelik kirli politikalar yürüten düşmanın baskılarından dolayı Bergiran Erkendî'nin ailesi Adana'ya göç etmek zorunda kalır. Tüm baskılara rağmen aile hiç bir zaman kültüründen ve yurtseverliğinden vazgeçmez. Böyle bir ailede büyüyen gerilla Bargiran, çocuk denilecek yaşta Türk devletinin Kürt halkına uyguladığı zulmü görür ve buna karşı baş kaldırır.

14 yaşında iken zindanla tanışan Bargiran, bırakıldıktan sonra dışarıdaki mücadelesine kaldığı yerden devam edince faşist Türk devleti tarafından bir kez daha tutuklanır. Bu sefer bırakılınca mücadelesini daha etkili bir şekilde yürütebilmek için Kürdistan dağlarının yolunu tutar ve 2004 yılında gerilla saflarına katılır. Attığı her adımda düşmana karşı öfkesi daha da büyüyen gerilla Bargiran, halkının acısını yüreğinde hisseder. Bu nedenle ülkesinin ve topraklarının işgal edilmesini asla kabul etmez. Bin yılların acısını omuzladı ve özgürlük yürüyüşüne başladı. Bunun ağır bir yük olduğunu biliyordu ama umursamadı.

ÖZGÜR BİR YAŞAM İÇİN HERŞEYİNİ FEDA ETTİ

Xakurkê’den Garê’ye, DAİŞ faşizminin saldırdığı dönemde Kürdistan’ın birçok alanının yeniden özgürleştirilmesinden Cenga Heftanin direnişine kadar her yerde kararlı ve cesurca savaşan öncü bir komutan oldu. Gerilla Bargiran zafer dönemlerinin komutanlığına adaydı. Xakurkê, Garê, Maxmur, Metina ve Heftanin alanlarında başarılı pratikler yürüten gerilla Bargiran, hem ideolojik, hem de askeri alanda kendini geliştirir ve Apocu çizgide mücadelesini yürütür.

17 yıllık gerilla savaşçılığı boyunca her daim fedai ruhla, devrimci coşkuyla nefes nefese bir yürüyüşün sahibi olan komutan Bargiran, hayatının her anını anlamlı yaşamış ve hayatının bir dakikasının bile boşa geçmesine izin vermemiştir. Özgür bir yaşam için her şeyini feda etmişti. Heftanin'in her yerini adım adım gezen Bargiran, Cenga Heftanin Devrimci Hamlesinin büyük komutanlarından biri olmuştur. 'Bu topraklarda düşmanın gölgesini bırakmayacağız' diyen komutan Reşîd Serdar'ın izinden giden gerilla Bargiran, mücadele ruhu, savaşçılığı ve duruşu ile yoldaşlarına örnek oldu. “24 saat Önderlik ile 24 saat gerillacılık” ilkesine derin bağlılıkla direnen komutan Bargiran, ardında büyük bir mücadele mirası bırakarak 20 Ağustos 2020 yılında şehadete ulaştı.