Cumartesi Anneleri: Baskı ve sindirmeye boyun eğmeyeceğiz

Cumartesi Anneleri, baskı ve sindirme politikalarına karşı susmayacağını belirtti, saldırılara sessiz kalınmaması gerektiğini vurguladı.

Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları, gözaltında kaybedilen yakınların akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılması için Galatasaray Meydanı’nda düzenlemek istedikleri eylem sırasında gözaltına alındı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Gözaltında Kayıplara Karşı Kamisyon, gözaltılara dair dernek binasında açıklama yaptı.

 SESSİZLİĞE TEPKİ

Gözaltına Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Maside Ocak, baskı ve sindirme politikalarına karşı susmayacaklarını belirtti. Eylemlerinin meşru olduğunu ve Anayasa Mahkemesi’nin yasaklara karşı “ihlal” kararı verdiğini kaydeden Ocak, “Mahkeme, eylemlerin engellenmesinin hak ihlali olduğunu hükmetti. Ancak cumhurbaşkanının temsilcisi olarak görev yapan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Beyoğlu Kaymakamı Mustafa Demirelli, Anayasa’yı yok sayıyor. 8 haftadır somut bir dayanak olmadan eylemimiz engelleniyor ve gözaltına alınıyoruz. Bir kez daha iktidarı, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına uygun hareket etmeye çağırıyoruz” dedi.

Gözaltılara karşı “Toplum neden seyirci kalıyor?” diye soran Ocak, “8 haftadır hukuksuz bir şekilde bizim bir araya gelmemiz engelleniyor, saatlerce gözaltında kalıyoruz, bileklerimiz üzerindeki kelepçe izi geçmeden ertesi hafta tekrar gözaltına alınıyoruz. Biz kayıplarımızı arıyoruz, bunu yaparken de yasaların bize tanıdığı hakkımızı kullanıyoruz. Bize bu muameleyi uygulayanlar suç işliyor ve onların suç işlediklerine dair herkesin bir sözü olması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Ocak, açıklamasının devamında Hizbullah tarafından katledilen İbrahim Çelik’in yakını olan Feryal Çelik’i işaret ederek, “Yıllardır kayıpların mezarlarını bulmak için mücadele ederken Hizbullahçılar Meclis’e girdi” dedi.
Ocak’ın ardından konuşan kayıp yakını Ayten Morsümbül, “Kayıplarımızı aramak suç değil. Biz Galatasaray’ı bırakmayacağız. Arkadaşlarımız serbest bırakılsın” diye kaydetti.

 Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) üyesi Mümtaz Murat Kök Okur ise AYM’nin kararına işaret ederek, “Hukuki gerekçe olmadan, AİHM kararlarına dahi saygı gösterilmeden engelleme yapılıyor. Hiçbir karşı geliş yoktu ama dağılmaya izin verilmeden ters kelepçe yapıldı. Cumartesi Anneleri'ne ve insanlarına yönelik hak ihlalleri adalet talebini gölgede bırakmaya devam ediyor. Raporlarımızı kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.