DEM Parti: Vergi düzenlemesiyle engelliler de hedef alınıyor

DEM Parti Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi, "İktidarın yeni vergi düzenlemesi engellilerin önündeki engelleri çoğaltmaktadır" dedi.

DEM PARTİ EKONOMİ

DEM Parti Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Vergide Adalet Paketi olarak kamuoyuna yansıyan ve engellilerin araç alımında uygulanan ÖTV indiriminin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması ve engellinin vefatı halinde vasilerinden vergi talep edilmesi ya da tümden kaldırılması yönünde öngörülen ilgili yasadaki değişiklik, bu gözden çıkarma halinin bir sonucu olmakla birlikte, imzacısı olduğumuz BM Engelli Haklarına İlişkin Sözleşmenin genel yükümlülüklerini de görmezden gelmektedir" denildi.

"Engelliler ve aileleri ekonomik krizin etkilerini çok derin yaşamaktadır" vurgusunda bulunan Hatice Betül Çelebi, "TÜİK’in verilerine göre ülkemizde yaşadığı öngörülen 12 milyon engellinin bütçedeki payı yüzde 1,6’dır. 11 trilyonu aşan merkezi bütçeden sadece yüzde 1,6’sını nüfusun yüzde 12,29’unu oluşturan engellilere ayırmak, zaten bu yoksulluğun daha en başından meşrulaştırılması demektir" dedi.

Açıklamada şunlar da belirtildi:

"Parkta, sokakta, araçta, restoranda, kafede engellileri aciz ve muhtaç gören, kolektif kültürün negatif hafızasından süzülerek gelen toplumsal davranışsal örneklerle mücadele eden engelliler, engellileri süresiz yoksulluğa ve sadaka kültürünün bir nesnesi olmaya mahkum eden bu uygulamaları mahkum edecektir."