Deniz Poyraz davası 29 Nisan’a ertelendi

Deniz Poyraz’ın katili Onur Gencer’in yargılandığı davanın duruşması 29 Nisan’a ertelendi. Mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmada olay yeri görüntülerinin bilirkişi tarafından incelenmesini istedi.

Halkların Demokratik Partisi İzmir İl Örgütü binasına yönelik 17 Haziran’da gerçekleştirdiği silahlı saldırıda parti çalışanı Deniz Poyraz’ı katleden fail Onur Gencer’in yargılandığı davanın ikinci duruşması İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Son olarak katili olay yerine getiren şoförün tanık olarak dinlendiği duruşma, olay yeri görüntülerinin bilirkişi incelemesi yapılması kararıyla 29 Nisan 2022 tarihine ertelendi.  

TAKSİ ŞOFÖRÜ: TEM’DE OLAYI ÖĞRENDİM

Duruşmada tanık olarak taksi şoförü İbiş Işık dinlendi.  

Fail Onur Gencer’i 17 Haziran’da HDP İl binasına getiren taksinin şoförü İbiş Işık, “Onur Gencer bizim durak müşterimiz, akrabalığım yoktur. O gün bir şey görmedim. İTO diye bilenen yerden Onur Gencer’i aldım. ‘İngilizce kursunun olduğu yere gideceğim’ dedi. Saat 10.55’te indirdim, elinde çanta vardı. Onur Gencer bana ‘ 4-5 polis intihar etmiş’ dedi. Hiperaktif biriydi. Balçova Termal Otele götürdüğümde fark ettim, hiperaktif olduğunu, arabanın içinde oynuyordu. Böyle fark ettim hiperaktif olduğunu. TEM’den aradılar beni saat 14.00 civarı. İfade vermeye gittim ve orada öğrendim olayı” dedi. 

KATLİAMDAN ÜÇ AY ÖNCE TAKSİ DURAĞINI KULLANMAYA BAŞLAMIŞ

Tanık, daha sonra avukat Türkan Aslan Karaağaç’ın sorularını yanıtladı. Tanık, katliam yaşanmadan 3 ay önce failin taksi durağını kullanmaya başladığını, sadece kendisinin değil duraktaki şoförlerin de onu aldığını kaydetti. Tanık, faille sadece polislerin son zamanlarda baskılardan kaynaklı intiharı üzerine sohbet ettiklerini aktararak, “Gittiği yerlere hep tek götürdük, kendisiyle 3 kez karşılaştık, sohbet olarak polislerin intiharları hakkında konuştuk. ‘10 dakika sonra bizim ne olacağımız belli değil’ dedi, 15 dakika sonra da indirdim. Ondan önce hiç sohbetimiz olmadı. Ayrıca aracıma bindiğinde telefon geldiğinde müzik sesini yükselttirdi” dedi. 

Dinlenen tanıkların ardından avukatlar tanık olan taksici İbiş Işık’ın çelişkili ifadeler verdiğini belirtti. 

TALEPLER SIRALANDI

HDP’nin avukatı Türkan Aslan Karağaç, “Türk Telekom Genel Müdürlüğüne müzekkere yazılarak tanıkların beyan ettiği psikoteknik eğitim veren kursa katılma zorunlulukları olup olmadığını, bu belgeyi almak için herhangi bir şirketle sözleşme yapılıp yapılmadığı ve bu kursa katılım gösteren personel listesinin istenmesini talep ediyoruz. Olay yerine dair görüntülerin ham hali, fotoğrafların tamamı, olay yerine kaçta geldiklerine dair İzmir Emniyet Müdürlüğüne müzekkere yazılmasını, İzmir İl Emniyet Müdürlüğüne kaç kamera ve fotoğraf ile çekim yapıldığı, sanığın yakalanmasından sonra olay mahalli olan HDP İl Binasına giren ilk ekiplerin kim olduğu, olay yerinden kamera kaydı alınıp alınmadığı, alındı ise bunların istenmesi, ekiplerin sicil numaralarını istiyoruz. Bunların hepsi muamma. Bir olay yeri inceleme hassasiyetine uygun incelemenin yapılmadığı aşikar. 9 tane mermi çekirdeği bulunması üzerine cumhuriyet savcılığından talep ettik. Olay yeri inceleme ikinci kez olay yerine geldi. Olay yeri inceleme, örgütlenme odasının kapalı olması nedeniyle 9’uncu çekirdeği bulamadıklarını söylemişlerdi ama DVD kayıtlarına bakarsanız örgütlenme odasına girdiklerini ve üstünkörü bir arama yaptıkları görünüyor. Delillerin karartılması ve titizlikle toplanmaması konusunda ciddi şüphelerimiz var” ifadelerini kullandı.  

TUTUKLULUĞUNUN DEVAMI TALEP EDİLDİ

İddia makamı verdiği mütalaada sanığın savunmasına, tanıkların ve katılanların beyanlarına bir diyeceğinin olmadığını belirtti. İddia makamı, duruşmaya gelmeyen ve gelemeyenlerin beyanlarının alınması için zorla getirilmesine, Oğulcan Dinçsever ve Olgun Yüksel hakkında yazılan yazının cevabının beklenilmesine, failin “tasarlayarak öldürmekten” suçun vasıf, mahiyeti ve mevcut durumu göz önüne alınarak tutukluluk halinin devamını talep etti. 

Sanık avukatı da müvekkilinin beyanlarının eksik alındığını öne sürerek, bir sonraki duruşmada savunmasını sürdürmesi gerektiğini savundu. 

AVUKATLARIN TALEPLERİ KABUL EDİLDİ

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti şu ara kararları verdi: “Emniyete müzekkere yazılarak, olay yeri inceleme ekipleri tarafından olay yerinin görüntüleri ve fotoğrafların ham halinin gönderilmesi, kesintisiz görüntü almak yerine neden kesik kesik görüntü alındığının sorulması, olay yerine saat kaçta geldikleri, olay mahaline kendilerinden önce başka emniyet yetkililerinin girip, girmediğinin istenmesi, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazılarak olayın yaşandığı andan itibaren hangi emniyet birimlerinin, hangi gerekçe ile kaç kamera, kaç fotoğraf makinesi ile görüntü aldıklarının sorulmasına, çekilen tüm kamera görüntüsü ve ham hali ve çekilen fotoğrafların mahkememize gönderilmesinin istenilmesine, sanığın yakalanmasından sonra olay mahalli olan HDP İzmir İl Binasına ilk girenlerin kimler olduğu konusunda araştırma yapılarak, mahkememize bilgi verilmesinin istenmesine, hangi birimin daire içerisine girdiği, kaç personelin bulunduğu, bulunan personelin sicil numaralarının gönderilmesinin istenmesine, olay mahalline giden ekibin kamera görüntüsünün alıp almadığı, alındıysa bu görüntülerin mahkememize gönderilmesininin istenmesine, HDP İzmir İl Binası içerisinde TEM ekipleri dışında hangi emniyet birimlerinin girdiğinin sorulmasına, giren ekiplerin sicil numalarının gönderilmesinin istenmesine, kamera görüntüsü ya da fotoğraf çekme işlemi yapıp yapmadıklarının sorulmasına, yapıldı ise ham hallerinin istenmesine, gönderilecek kayıtlar üzerinde bilişkişi incelemesi yapılması, Deniz Poyraz’ın tutuklu olan kardeşleri Süleyman ve İbrahim Poyraz’ın mahkeme salonunda hazır edilmesine, tutuklu Kamuran Poyraz’ın da SEGBİS ile katılması için cezaevine müzekkere yazılmasına..”

Sanık Onur Gencer’in tutukluluk halinin devamına karar veren heyet, bir sonraki duruşmayı ise 29 Nisan 2022’ye erteledi.