Doğan: Hasta tutsak sorunu çözülmeli

MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Ahmet Doğan, hasta tutsaklar konusunda bir çözüm bulmak gerektiğini söyledi.

Türk cezaevlerindeki hasta tutsakların durumu giderek ağırlaşıyor. Ölüm sınırına gelmeyene kadar tahliye edilmeyen hasta tutsaklar, yaşamlarını tek başlarına idame ettiremiyor. 

Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Eşbaşkanı Ahmet Doğan, hasta tutsakların durumlarına ilişkin ANF’ye konuştu. Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) bu yakıcı soruna ilişkin ellerini taşın altına koymaları gerektiğini savunan Doğan, vicdan sahibi STK’lerin ve ailelerin hasta tutsakların durumlarını gündemleştirmeleri için çağrıda bulundu. Tutsakların mesnetsiz ve politik gerekçelerle yıllardır cezaevlerinde mağdur edildiklerine dikkat çeken Doğan, tutsaklar üzerindeki gayri vicdani uygulamaların da bu gerekçelerden ileri geldiğini kaydetti.

ATK RAPORLARI GERÇEKÇİ DEĞİL

Hasta tutsaklar üzerindeki politikaların genel yaklaşımlardan bağımsız olmadığını vurgulayan Doğan, şöyle devam etti: “Görüyoruz ki artık ülkenin gidişatı kötü bir yere doğru evriliyor. O yüzden de Abdullah Öcalan ile bir an önce diyaloga geçip, ülkenin nefes alması için adım atılması gerekiyor. Böyle bir durumda hasta tutsaklar sorununu çözmek için de adım atmış olacaklar. Çünkü söz konusu bu tutsaklar artık cezaevlerinde kalamaz durumdalar. Her ne kadar ATK’lerin verdiği ‘Cezaevinde kalabilir’ raporları olsa da, bağımsız ve özel kurumlardan aldığımız raporlar tam tersini söylüyor. Sorun zaten tam olarak budur; Meseleye politik yaklaşıp, tıbbın bile gerekliliklerini yerine getirmiyorlar. Öyle olsaydı, hasta tutsaklar bugün dışarıda olurdu.”

TUTSAK AİLELERİ DE MAĞDUR EDİLİYOR

Tutsakların birçoğunun cezaevinde kendi yaşamlarını idame edebilecek yaşta olmadıklarını söyleyen Doğan, “Hal böyleyken, tüm muhalif kesimler ortak bir payda da buluşup iktidarı da vicdana davet ederek bu sorunu çözmemiz lazım. Hasta tutsaklar üzerinde nasıl ki tahribatlar yaratılıyorsa aileleri üzerinde de yaratılıyor. Tutsakların aileleri de birçok hukuksuzluğa maruz kalıyor. Düşünün ki ailesi Amed’de oturan bir tutsak Edirne gibi uzak yerlere sürgün ediliyor. Aileler oralara görüşe gittiklerinde de konaklama ve benzeri sorunları yaşıyor. O yüzden kimi aileler iki yılda bir görüşe gidebiliyor.”