ETF Tekstil işçileri arabuluculuğa zorlanıyor

HDP milletvekilleri Musa Piroğlu ve Züleyha Gülüm, 26 gündür direnen ETF Tekstil işçilerini ziyaret etti. ETF işçilerinin örgütlü olduğu Deriteks Genel Sekreteri Ayhan Yanılmaz, arabuluculuğa zorlanan işçilerin yüzde 50 hak kaybına uğratıldığını aktardı.

HDP Milletvekilleri Musa Piroğlu ve Züleyha Gülüm Deriteks Sendikası öncülüğünde 26 gündür direnen ETF Tekstil işçilerini ziyaret etti. Alkışlarla karşılanan milletvekillerine Deriteks Sendikası Genel Sekreteri Ayhan Yanılmaz, son gelişmeleri aktardı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile iletişime geçtiklerini ancak patron Sanem Dikmen’in gasp edilen hakları vermek konusunda direndiğine dikkat çeken Yanılmaz, direnişlerini her yere taşıyacaklarını söyledi. İşçilerin arabuluculuk sistemine de zorlandığına işaret eden Yanılmaz, bunu kabul eden işçilerin yüzde 50 hak kaybına uğratıldığını anlattı. Yanılmaz, “ 80-90 bin TL alması gereken bir arkadaşımıza 40-45 bin TL teklif edildi ve ne yazık bu teklifi kabul etti” dedi.

GÜLÜM: ARABULUCULUK YASASI KALKMALI

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de, ETF Tekstil işçilerinin verdiği kararlı mücadele sonuncunda patron ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın direnişi gündemine almak zorunda kaldığını vurguladı. İşçilerin bütün saldırılara rağmen fabrikanın önünü terk etmemesinin önemli bir etki yarattığını hatırlatan Gülüm, “ Sizin direnişiz sayesinde bir şeyler gelişiyor, sizin direnişiniz olmazsa kimsenin bir şey vermeye derdi olmaz” dedi.

HDP olarak hem hak gaspı ile işten atmalara hem de fabrika içinden malları kaçıran patrona arka düşen polisin işçilere saldırısına karşı soru önergesi verdiklerini anlatan Gülüm, sonuna kadar direnen işçilerin yanında olacaklarını kaydetti.

İşçilerin zorlandığı arabuluculuk sistemine de değinen Gülüm, arabuluculuk yasasının sonradan iktidar tarafından iş yasasına getirilip, tüm itirazlara rağmen geçirildiğini hatırlattı. Arabuluculuk sisteminin patrondan yana olduğunu vurgulayan Gülüm, “ Böyle bir yasanın geçmemesi, iş hukukunda uygulanmaması gerektiğini, bu yasanın işçinin aleyhine olduğunu defalarca söyledik. Ama iktidar bu yasayı geçirdi . Bu yasanın kalkması lazım. Siz burada dava açamadığınız için malların fabrikadan çıkarılmaması konusunda tedbir kararı aldıramıyorsunuz” diye konuştu.

PİROĞLU: DAYANIŞMAYI BÜYÜTTÜĞÜMÜZ ORANDA GERİ ADIM ATACAKLAR

HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise, patronların iktidarın yardımıyla ülkeyi ucuz emek cennetine çevirdiklerini hatırlatarak, “ İşçilerin kanını emerek kendi servetlerine servet kattılar. Ne zamanki iş kolunu değiştirseler ya da işler yolunda gitmese işçinin kazanmış olduğu hakların üzerine çöküp, servetlerini koruyup gidip kenara çekilmeyi derdine giriyorlar. Patronlar, hakkını arayan bütün işçileri sefalet ve açlıkla terbiye etmeye çalışıyorlar. Çünkü işçinin çalışmak zorunda olduğunun farkındalar. Bu nedenle de hakları için direnen bütün işçileri işten çıkarma tehdidinde bulunuyorlar ya da işten çıkarıp, yola getirmeye çalışıyorlar. Bu kâr etmediğinde ve işçi direnmeye devam ettiğinde ise bu sefer polisi devreye koyuyorlar. Ve işçinin direnişini polis zoruyla kırmaya çalışıyorlar. Buna karşı yapacağımız iki şey var; bir kararlıkla direnmeyi sürdüreceğiz, iki kamuoyunun desteğini sağlayacağız. Çünkü ezilenlerin dayanılma dışında hiçbir silahı ve gücü yok. Biz dayanılmayı büyüttüğümüz ve kararlığımızı sürdüğümüz sürece onlar geri adım atacak” diye konuştu.

HDP Milletvekili Musa Piroğlu, öte yandan Amazon’un vahşi sömürü çalışma koşullarına karşı DGD-Sen öncülüğünde Gebze’de direnen işten atılan Amazon depo işçilerine de dayanışma ziyaretinde bulundu.