GÜNDEM 28 MAYIS 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- YPG Sözcüsü Nûrî Mehmûd, olası Türk işgal saldırısında Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’de olanların tekrarlanmayacağını belirterek, doğrudan karşılık verileceğini söyledi.

- Konser yasaklarıyla kitlelere gözdağı vermenin amaçlandığını vurgulayan Dengbêj Xalîde, “Nasıl sanata zincir vurulamazsa, bir dengbêjin de ne eline kelepçe vurulabilir ne ağzı mühürlenebilir” dedi.

- Konser yasaklamaların Kürtler için yabancı olmadığını söyleyen sanatçı Vedat Yıldırım, her kesime yönelen bu tartışmanın ise bir ortalığı bulandırma ve kızıştırma olarak gördüğünü ifade ediyor.

- Erdoğan’ın, batı ve doğu emperyalistleri arasında yeni bir manevra alanı bulduğu için İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşı çıktığını söyleyen gazeteci İskender Bayhan; Türkiye’nin kazanımlarının sürdürülebilir olmadığının altını çizdi.

- Salgın nedeniyle iki yıl ara verilen ‘mîhrîcan’ etkinliği, Almanya’nın Duisburg kentinde 4-5 Haziran’da gerçekleştiriliyor. Etkinlik, Govend Europa tarafından organize ediliyor.

- Fransa'nın Strasbourg şehrinde devam eden Özgürlük Nöbeti’ni devr alan Bielefeld grubu, KDP'ye düşmanla işbirliği yapmaktan vazgeçmesi çağrısında bulundu.

- Bilim insanları, Dünya atmosferinde tamamen yeni bir tür 'son derece reaktif' kimyasal bulunduğunu, solunum ve kalp hastalıklarını tetikleyebileceğini ve küresel ısınmaya katkıda bulunabileceğini iddia ediyor.