Gençler, barınma sorununa dair çözüm önerileri sundu

Gençlik Hareketi Koordinasyonu, öğrencilerin barınma sorununa dair 9 maddelik çözüm önerisi sundu.

Gençlik Hareketi Koordinasyonu, üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma hakkı sorununa dair yaptığı yazılı açıklama yaparak, 9 maddelik çözüm önerisi sundu. Açıklamada, ekonomik krizden öğrencilerin de etkilendiği belirtilerek, binlerce öğrencinin barınma sorunu yaşadığına dikkat çekildi. İktidarın bu soruna karşı çözümünün olmadığına vurgu yapılan açıklamada, “Verdikleri burslara, KYK kredilerine bile ‘elinize yüzünüze dursun’ diyorlar. Yani borçlanmamıza bile övgüler diziyorlar. Yani gençsen, öğrenciysen, devletin sana ‘hak’ olarak verdiği hiçbir şey yok diyorlar” denildi.

İktidarın öğrencilerin temel ihtiyaçlarını karşılama, iş, bilimsel bilgi vaadinin olmadığının kaydedildiği açıklamada, “Artık bu eğitim çilesi hepimizin sabrını taşırıyor. Öfkelenmemiz yetmez biliyoruz, bu nedenle biz başka bir geleceği var etmek için mücadele ediyoruz. Ülkeyi yönetenler, gençliği sosyal medya trendlerinde değil, bu maddelerin gerçekliğinde arasınlar” diye belirtildi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Gençlik Hareketi Koordinasyonu, yaşanan bu sorunlara karşı çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
“* Eğitim denilince hemen ‘harçları kaldırdık’ diye övünmeye başlayan siyasi iktidar, parasız eğitim hakkının harçlardan ibaret olmadığını idrak etmelidir. Parasız eğitim; barınmadan ulaşıma, gıdadan faturalara, temel ihtiyaçlardan sosyal yaşama kadar bir bütündür.
* Gençliğin üretimde, eğitimde olması bir suç değil, eğitim devletin giderlerini karşılaması gereken zorunlu bir dönemidir. Bu sürecin ailelerin üzerine yıkılması, asgari ücretin ortalama gelire dönüştüğü ülkemizde büyük adaletsizliktir. Gençliğin eğitim döneminde ihtiyaçlarını karşılamak, devletin doğrudan sorumluluğudur.
* Her ile üniversite açmakla övünenler, her öğrenciye yetecek kadar devlet yurdu açmak zorundadır. Her sokak başında bir üniversite var, bir de AVM. Öğrencilere ise ne kalacak yer var, ne harçlık. Gereksiz AVM’ler kapatılsın, yerlerine yurt yapılsın.
* Öğrencilerin kayıt dönemlerinde kiralık evlerin fiyatlarındaki artış yalnız öğrencilerin değil, tüm yurttaşların sorunudur. Bu yüzden öğrenciyi sömürmek üzere hazırda bekleyen serbest emlak piyasasına devlet sınır getirmelidir. Kira giderleri, hanenin yıllık gelirinin yüzde 30’unu aşmayacak şekilde sınırlandırılmalıdır.
* Öğrencilere yeterince yurt yok ama yandaş derneklere, cemaatlere yurt yapsınlar diye bol bol ödenek aktarıyorlar. Hiçbir öğrenciye barınmak zorunda olduğu için hiçbir görüş dayatılamaz. O ödenekler kesilsin, o paralarla devlet yurt yapsın.
* Devlet yeterince yurt yapamıyorsa, aklımızla alay eden rakamlarda olan 650 TL’lik burs miktarına kira bedeli eklemelidir.
* İnsanlık dışı koşullarda barınmayı dayatan odalar, yurtlar, apartlar denetlenmeli ve kapatılmalıdır.
* Bu maddeler hayata geçirilmeden, hiçbir devlet kurumu ve siyasi iktidar ‘parasız eğitimden’ bahsetmemelidir. Kaldı ki saydığımız maddeler yalnızca barınma başlığını ilgilendirmektedir.
* Öğrenciler 3-5 kişi birleşip yalnız ev tutmamalı, öğrenciler birleşip bu gidişata dur demelidir. Her kampüste, her fakültede birleşmeli, haberleşmeli, koordine olmalıdır. Öğrencileri dağınık bir biçimde sosyal medya itirazlarından ibaret görenlere yanıtını vermelidir. Bu mümkündür. Bugün yaşadığımız eğitim çilesinden daha büyük bir zorluk yok. Bu koşullarda yaşayan öğrenci gençliğin mücadelesi ile kazanacağı bir gelecek var. Kazanalım, kazanacağız.”