Haki Karer, Dörtler ve Ali Çiçek anıldı

Amed, Mardin ve Maxmûr'da Dörtler, Haki Karer ve Ali Çiçek anıldı.

 

Amed'deki 78’liler Derneği, 14 Temmuz 1982’de Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi’ndeki insanlık dışı uygulamalara karşı başlatılan ölüm orucu eyleminde şehit düşen Ali Çiçek’i, Amed'de bulunan mezarı başında andı. Anma etkinliğine, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Mezopotamya Dil Kültür ve Araştırma Derneği (MED-DER), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) üye ve yöneticileri katıldı.
 
'BÜYÜK BAŞARI ELDE ETTİLER'
 
Saygı duruşuyla başlayan anmada, Çiçek ve arkadaşlarıyla aynı cezaevinde kalan 78'liler Derneği Eşbaşkanı Hüseyin Barış konuştu. Barış, o dönem yaşananlara değinerek, "Cezaevleri öyle bir durumdaydı ki aynı koğuştakiler bile birbirleriyle konuşamıyorlardı. İki insanın birbiriyle konuşması dahi yasaktı. Mazlum Doğan’ın eyleminden sonra heval Ali, Hayri, Kemal mahkemede arkadaşlarının kendisini ateşe verdiğini söyledi. O yüzden 17 Eylül 1982’de 33’üncü koğuşta heval Ferhat Kurtay ve 3 arkadaşı da bu eylem sonrası aralarında anlaşarak bedenlerini ateşe verdiler. Bu eylemde büyük bir başarı elde ettiler” dedi.
 
Barış, o dönem cezaevlerinde yaşanan ihlallerin bugün de yaşandığına işaret ederek, "21’inci Yüzyılda dilimizi konuşmamıza bile 'izin' vermiyorlar. Kürt ve Kürdistan’la alakalı olan hiçbir şeye taviz vermiyorlar. Her gün bir yerde saldırı oluyor” diye konuştu.  

'ZULÜM DUVARINI YIKTILAR'

MEBYA-DER Eşbaşkanı Şehmuz Karadağ ise “Amed zindanı şehitleri, Kürt halkının özgürlüğü için zulüm duvarını yıktılar ve özgürlüğün önünü açtılar. Bizden istenen şey, onların mirasını sahip çıkmak ve onların isteklerini yerine getirmek. Onların hayalleri gerçekleşene kadar bu mücadele devam etmeli. Canımızda bir damla kan kalana kadar onların hayalleriyle devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
 
Karadağ, konuşmasının devamında cezaevlerindeki hak ihlallerine ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride değindi. Karadağ, şunları söyledi: “Önderlik üzerindeki tecrit ve Zap’ta gerçekleştirilen savaş, Kürt halkını yok etmek için veriliyor. Cezaevlerindeki ve Önderlik üzerindeki tecrit kalkana kadar ve Zap’taki kirli savaş durana kadar davamıza devam etmeliyiz. İmralı kapısı açılırsa özgürlük olur. Önderlik üzerindeki tecrit gittikçe ağırlaşıyor. Avukatları ve ailesiyle görüşme hakkı engellenince savaş daha büyüyor. Nasıl ki bu kahramanlar Kürt halkı için bu canlarını feda edip, kendilerini yaktıysa, bizler de Kürt halkının özgürlüğü sağlanana kadar mücadeleye devam edeceğiz."

MARDİN

Diyarbakır 5 No'lu Cezaevinde 12 Eylül Askeri Cuntasının işkence ve insanlık dışı uygulamalarına karşı 17 Mayıs’ı 18 Mayıs’a bağlayan gece bedenlerini ateşe veren PKK’nin öncü kadroları Ferhat Kurtay, Eşref Anyık, Mahmut Zengin ve Necmi Öner ölümlerinin 40’ıncı yılında Mardin’in Kızıltepe ilçesinde anıldı. Ferhat Kurtay’ın mezarının bulunduğu Çeçan Mezarlığı’nda yapılan anma öncesi HDP il ve ilçe örgütleri ile aralarında Dörtler'in koğuş arkadaşlarının da bulunduğu çok sayıda kişi HDP ilçe binası önünde toplandı. Çeçan Mezarlığı’na yürüyenleri mezarlıkta Kurtay’ın kanser tedavisi gören ablası Rabia Kurtay karşıladı.
 
Mezopotamya Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenler Derneği (MEBYADER) Şube Eşbaşkanı Mehmet Akpınar, Dörtler'in mücadelesini yaşatacaklarını söyledi. Ardından KHK ile kapatılan 78’liler Derneği adına Arif Turğay konuştu.
 
Dörtler ile birlikte Mayıs ayında katledilen devrimci önderlerin, eylemleriyle yollarını aydınlattığını belirten Turğay, “Bizi bugünlere getirdiler. Bunun için bu kahramanlar ağır bedeller ödediler. Kahramanlarımıza minnettarız. Takipçileri olacağız. Kanımızın son damlasına kadar bu yiğitlerin yolunu takip edeceğiz” dedi.
 
HDP Mardin İl Eşbaşkanı Salih Kuday da Dörtler’in eylemleri ile dünyayı şaşkına uğrattığını belirterek, işkencecilerin de bu eylem karşısında şaşkın kaldığını ve bir şey yapamadığını söyledi. Dörtler’in eyleminin özgürlük için olduğunu kaydeden Kuday, sağ oldukları sürece bıraktıkları mücadeleyi takip edeceklerini dile getirdi. Bugün de Kürtler ve Kürtlerin dostları üzerinde yoğun saldırılar olduğunu aktaran Kuday, “Onlar bu saldırıları nasıl boşa çıkaracağımızın, bu saldırılara karşı nasıl başarılı olacağımızın yolunu bize gösterdiler” dedi.

MAXMÛR

Şehit Rustem Cudi (Maxmûr) Mülteci Kampında PKK kurucularından Haki Karer, şehadetinin 45. yıl dönümünde anıldı.

Anmada Şehit Aileleri Kurumu adına Sarya Kaya konuştu.

Kaya, şunları belirtti: “Biz Haki Karer ve zindan direnişçilerinin mücadelesi sayesinde bu noktaya geldik. Ne söylersek söyleyelim, 1980-90 yılları arasında sergilenen direnişi tanımlayamayız. Mücadelemiz, Önderlik ve şehitlerimizin sayesinde bu seviyeye ulaşmıştır.”

Konuşmaların ardından Mayıs Ayı Şehitleri konulu sinevizyon gösterimi yapıldı.