Hasta tutsaklar acilen bırakılmalı!

Hasta tutsaklar Adem Amaç, Atilla Coşkun, Eser Morsümbül’ün yaşamının risk altında olduğu belirtilerek, hasta tutsakların acilen serbest bırakılması gerektiğine dikkat çekildi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkati çektiği eylemlerinin 371. haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. İHD Ankara Şubesi Genel Merkez Yöneticisi Nuray Çevirmen, Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutsaklardan Adem Amaç’ın sağlık durumuna değindi.

Amaç’ın yolladığı mektupta karnında 3 açık yaranın olduğunu ve bunlardan sürekli olarak kan ve iltihap aktığını aktardığını belirten Çevrimen, ameliyat olması gerektiğini ancak birçok defa hastaneye götürülmesine rağmen ameliyat ettirilmediğini söyledi. 
Çevrimen şunları söyledi: “14 yıl önce ciddi bir yaralanma sonucunda karın içi organlarda ve karın duvarında, kas yapısını tamamen ortadan kaldıran ciddi bir hasar meydana gelen tedavi amacıyla ile kolostomi, daha sonra uç uça gnastamoz, karın duvarında kas yapısı yerine protestik yama konulması ameliyatları olmuştur. Ayrıca bu ağır ameliyatlardan sonra gelişen enfeksiyon ile apselerden dolayı belli tarihlerde toplam 12 kez ayrı ayrı ameliyatlar geçirmiştir.”

Amaç’ın geçirdiği ağır ameliyatlara rağmen tedavisinin tamamlanmadığını aktaran Çevirmen, Amaç’ın karın duvarında zayıflık ve şişlik şikayetlerinin devam ettiğini, oturma, kalkma ve diğer tüm hareketlerinde sorunlar ve kısıtlılıklar yaşamakta olduğunu aktardı.

Amaç’ın Adana Numune Hastanesi’nde ciddi bir ameliyat geçirdiğini söyleyen Çevirmen, "Adem Amaç’ın karnındaki yaralar ve geçirmiş olduğu ameliyatlardan kaynaklı olarak yaşamı risk altındadır” dedi, serbest bırakılması gerektiğini söyledi.


İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, her hafta düzenlediği "F oturumu" eyleminin 499'uncu haftasını dernek binasında gerçekleştirdi. Komisyon üyeleri, bu hafta Düzce T Tipi Cezaevi'nde tutulan 35 yaşında ağır hasta tutsak Atilla Coşkun’un durumuna dikkat çekti.
Komisyon üyesi Mehmet Acettin, Coşkun’un beyninde tümör olduğu, görme yetisini kaybettiğini ve yüzde 90 ağır hasta olduğu bilgisini paylaştı.
Acettin, “Ailesi tarafından verilen bilgiye göre; beyninde kitle büyüme devam etmekte, yüzde doksan görme yetisini kaybetmiş durumda. Doktorları tarafından verilen bilgiye göre; Yapılacak bir beyin ameliyatı yüzde 90 felç ya da ölüm riski barındırmakta ve ameliyat sonrası iyi bir bakım gerektiğinden hapishane koşullarında ameliyatı yapılamamaktadır” dedi.


İZMİR
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, İzmir Şakran Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan hasta tutsak Eser Morsümbül’ün sağlık durumuna ilişkin Konak'taki eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. İHD İzmir Yöneticisi Ahmet Çiçek, Morsümbül’ün tutuklanmadan önce böbrek nakli ve gelişim güç kaybı nedeniyle yüzde 70 engelli raporu bulunduğunu kaydetti.
Morsümbül’ün, böbrek naklinden kaynaklı  sürekli kullanması gereken ilaçları olduğunu kaydeden Çiçek, Morsümbül’ün sağlık durumuna ilişkin şunları söyledi: “Kullandığı bu ilaçlar, Eser’de yeni hastalıkların oluşmasına neden olmuştur. Bunlardan ilki kemik erimesi, diğeri de süreklileşen baş ağrısıdır. Annesi ile görüştüğünde çok hasta olduğunu ifade etmiştir. Avukat görüşmesi sonucu çok kötü göründüğü ve hastalığının arttığını ifade ettiği tespit edilmiştir. 6 Ekim’de Kâtip Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yatırılmıştır. Annesi görüşmek istediyse de önce görüştürülmemiş daha sonra dün savcılık izniyle görüşebilmiştir. Eser, böbrek değerlerinin yüksekliği ve zona rahatsızlığının yükselmesi nedeniyle yatış yapılmıştır. Zona, stres ve vücut direncinin düşmesi sonucu göz, kafa ve vücudunun değişik yerlerinde uçuk gibi yaralar oluşturmuştur. Neredeyse 10 gündür tedavi edilmesine rağmen, hala kafasında şişlik ve vücudunun değişik yerlerinde yaralar mevcuttur.”


Salgın sürecinde tedaviye götürülmediği ve kontrolleri yapılmadığı için Morsümbül’ün hastalıklarının derinleştiğini ve yeni hastalıkların oluştuğunu belirten Çiçek, “Cezaevi ortamının hastalıkları daha da derinleştirdiği ve başka hastalıklara neden olduğu, infaz ertelemesi başvurusunun yapıldığı ve engelli raporunun varlığı göz önüne alınarak Eser Morsümbül, ATK’ye götürülüp derhal tahliye edilmelidir” dedi.