Kalo, son yolculuğuna uğurlandı

Yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden Kürt bilge Apê Musa’nın (Musa Anter) “küçük generalleri”nden Yılmaz Yakut (Kalo) son yolculuğuna uğurlandı.

Uzun süredir kanser tedavisi gören Kalo, bugün Amed’in Kayapınar ilçesindeki evinde hayatını kaybetti.

Kalo, devletin korkunç baskılarına rağmen 1990’lı yıllarda Azadiya Welat ve Özgür Gündem gazetelerini dağıtmıştı.

Kürt medyasının onlarca çalışanının katledildiği yıllarda dağıtım yapmayı sürdüren Kalo, bu nedenle özgür basının sembollerinden biri haline gelmişti.

Kalo, Apê Musa’nın "küçük generallerim" olarak nitelendirdiği gazete dağıtımcıları arasında yer alıyordu.

Kalo’nun cenazesi Bağlar ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Yakut’un gazete dağıtımcısı arkadaşları, özgür basın emekçileri, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) üyeleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü temsilcilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi cenaze törenine katıldı.

Defin işlemi arsından konuşan DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, Yakut’un “ateşten gömlek” olarak tanımladığı 1990’lı yıllarda büyük emekler verdiğini, birçok arkadaşının bu yıllarda faili meçhul bir şekilde katledildiğini hatırlattı.

Altan, “Kalo, hakikati topluma ulaştırmak için çok büyük emek verdi. Kalo, hiçbir zaman gerçeklerden taviz vermeyerek, bugünlere geldi. Hiçbir zaman mücadelesinden vazgeçmedi. Bizler, hepimiz, halkımız Kalo’nun mücadelesinin tanığıdır” diye belirtti.

Altan, “Kalo’yu kaybettiğimiz için çok üzgünüz. Ancak Kalo'yla onur duyuyoruz. Yılmaz’a da bütün basın şehitlerine de bir kez daha söz veriyoruz; Bu mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz” diye ekledi.

Tören ardından Yakut ailesi, Diclekent'te bulunan Şaklat Taziye Evi'nde taziyeleri kabul edecek.