Murat Eser ve Orhan Can 30 yıl sonra tahliye oldu

Murat Eser ve Orhan Can isimli siyasi tutsaklar, 30 yıllık tutsaklıktan sonra tahliye edildi.

Murat Eser, Xarpêt’in Dep (Karakoçan) ilçesinde bulunan Karakoçan K-1 Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi. Murat Eser, 1994 yılında siyasi gerekçelerle tutuklanmış ve dönemin hukuk yargı kurumu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından “devletin birliği bütünlüğü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezasına mahkum edilmişti. Eser tutsaklığı boyunca Amed, Gümüşhane, Amasya, Trabzon, Xarpêt cezaevlerinde kaldı. 

Eser’i, cezaevi önünde ailesinin yanı sıra, MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED),  Tutuklu Aileleri Yardımlaşma Derneği ( TUAY-DER), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dep ilçe üyeleri ve çok sayıda kişi karşıladı. 

Karşlama ardından Murat Eser Amed’in Rêzan ilçesine bağlı Selahaddin Eyyubi Mahallesi’ndeki aile evine geçti. Eser, “Gerçek bir özgürlük olmadığı için bireysel bir özgürlüğün anlamı yoktur. Bireysel olarak 30 yılın ardından halk ile buluşmak önemli. 30 yıl öncesi ile şimdi arasında önemli bir fark yok, gerçek özgürlük sağlanmadığı için sevinemiyorum” dedi.  

Orhan Can da 30 yıllık tutsaklıktan sonra 52 yaşında Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi. Can’ın ailesi karşıladıktan sonra, birlikte Amed’e geçtiler. 

Ohran Can da1994 yılında Mersin’de tutuklanmış ve tıpkı Mutat Eser gibi Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) müebbet hapse mahkum edilmişti. Can tutsaklığı boyunca sırasıyla Amed, Semsûr, Êlih, İzmir, Sêwereg, Riha cezaevlerinde tutuldu.