Polis 25 Kasım eylemlerine saldırdı: Gözaltılar var

Cizîr ve Wan’da, erkek-devlet şiddetine karşı alanlara çıkan kadınlar, polis şiddetiyle karşı karşıya kaldı ve gözaltına alındı.

Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinde, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Özgür Kadın Harareti (Tevgera Jinên Azad-TJA) öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüşe polis saldırdı. Orhan Doğan Caddesi’nde “Jin jiyan azadî, Li diji faşizme qirkirina jinan dem dema azadiya jinane” pankartıyla bir araya gelen kadınlar, buradan sebze haline doğru yürüyüşe geçti. İlçede etkili olan sağanak yağışa rağmen yürüyüşe başlayan kadınlar, sık sık “Jin, jiyan, azadî” ve “Bijî berxwedana jinan” sloganları attı. Yürüyüş sırasında polisin engellemesine maruz kalan kadınlar, polislerin “yasak” ihtarlarına rağmen yürüyüşe devam etti.

Sloganlar eşliğinde sebze haline varan kadınların önünü kesen polis, aralarında Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kadını darp ederek, gözaltına aldı. Bu esnada kadınlara yönelik polis uygulamasını cep telefonlarıyla görüntülemek isteyen halka saldıran polis, 2 genci gözaltına aldı.

Ayrıca alanda haber takibi yapan gazetecilere de müdahale edilerek, görüntü çekmeleri engellenmeye çalışıldı.

Kadınların gözaltına alınması sonrası Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekilli Feleknas Uca, “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla tek başına yürüyüşü sürdürdü. Ardından açıklama yapan Uca, "Bugün şiddetle mücadele günü ama siz bir kez daha kadına şiddet uyguladınız. Bunun hesabını vereceksiniz. Faşizmi tarihin çöp sepetine atacağız" dedi.

Gözaltına alınırken “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla polisleri protesto eden kadınlar, ilçe emniyet müdürlüğüne götürüldü.

Gözaltına alınanların isimleri şöyle: “HDP Hezex İlçe Eşbaşkanı Evin Erden, HDP Elkê İlçe Yöneticileri Berivan Temel, Müzeyyen Rüstemoğlu, HDP Elkê İlçe Eşbaşkanı Zarife Borak, Barış Anneleri Meclisi üyeleri Nebiha Akay, Nebahat İşçi, Necat Küçük, HDP Cizîr İlçe Eşbaşkanı Zilan Ecevit, yerine kayyım atanan Cizîr Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Kutlu, HDP Qileban İlçe Eşbaşkanı Zilan Yaman HDP Şirnex İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, TJA aktivisti Güler Tunç, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Hezex İlçe Eşbaşkanı Elfesya Nas, HDP Silopiya İlçe Eşbaşkanı Asuman Külter, Silopiya Belediye Meclis üyeleri Garibe Gezer, Fehime Saruhan, HDP Cizîr İlçe Yöneticisi Songül Küçük ile Elif Oruç ve ismi öğrenilemeyen 2 genç.”

Gözaltı sırasında kolundan yaralanan Şirnex Barış Anneleri Meclisi üyesi Nebahat İşçi’nin Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı öğrenildi.

WAN

Wan’da da kadınlar, TJA öncülüğünde yapmak istedikleri yürüyüş için HDP Wan İl Örgütü binası önünde buluştu. Burada polis engeliyle karşılaşan kadınlar, engellemeyi “Jin jiyan azadî” sloganıyla protesto etti. Parti binasından dışarı çıkmaları engellenen kadınlar ise, yürümekte kararlı olduklarını vurguladı. Bunun üzerine biber gazıyla saldıran polis, kalkanlarla kadınları darp etti. Bir kadın, atılan biber gazı nedeniyle baygınlık geçirdi.

Polis saldırısını parti binası önünde sloganlarla protesto eden kadınlar, bir süre bekleyişlerini sürdürdü. Polis engellemesi ve saldırısına tepki gösteren HDP Wan Milletvekili Muazzez Orhan, “Kadınlar, erkek-devlet şiddetine polislerce maruz bırakılıyor. Bize biat ettirilmek isteniyor ama asla biat etmeyeceğiz. Kadınlar üzerinden saltanatınızı devam ettirmenizi kabul etmiyoruz. Her yerde, şiddetinize karşı mücadele edeceğiz” diye konuştu.

AĞRI

Agirî’de kadınlar, HDP İl Örgütü binası önünde bir araya geldi. Açıklamaya engel olan polisler, kadınlardan HDP MYK üyesi Hatice Akdağ, HDP İl Genel Meclis üyesi Dilek Karataş, DBP İl Eşbaşkanı Melike Özmüş ile soyisimleri öğrenilemeyen Songül ve Leyla adlı kadınları gözaltına aldı. Gözaltına alınan kadınlar Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.