Roboski Katliamı anması: Aydınlatılmadıkça demokratikleşme olmaz

Roboski Katliamı’nda hayatını kaybedenler 119’uncu ayında bir kez daha anıldı. Anmada, İHD MYK Üyesi Nuray Çevirmen bu katliam aydınlatılmadıkça sivilleşme ve demokratikleşmenin olmayacağını kaydetti.

Roboski Katliamı’nda hayatını kaybedenler 119’uncu ayında bir kez daha anıldı. Anmada, İHD MYK Üyesi Nuray Çevirmen bu katliam aydınlatılmadıkça sivilleşme ve demokratikleşmenin olmayacağını kaydetti.

Türk savaş uçakları 28 Aralık 2011 gecesi Şırnak'ın Roboski köyünde köylüleri bombalamış, 19’u çocuk olmak üzere 34 kişi hayatını kaybetmişti.

Katliamın 119’uncu ayında Roboski İçin Adalet Girişimi üyeleri bir kez daha katledilenleri andı ve suçluların cezalandırılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde gerçekleştirilen açıklamaya, çok sayıda kişi katıldı.

İHD Merkez Yürütme Kurulu üyesi Nuray Çevirmen,  “Bizler aradan geçen 119. ay, 513. hafta ve 3 bin 591. gününde yine adalet arayışının peşinde olarak, sözümüzü söylemek için bir aradayız. Roboski Katliamı’nın üzerinden 10 yıl geçti ve önümüzdeki ay 11. yılına girecek. Ancak bu kadar uzun zaman geçmesine ve katliam vicdanlarda mahkum edilmiş olmasına rağmen hukuksal anlamda adaletin sağlanabilmesi mümkün olmamıştır” dedi.

Çevirmen, “İç hukuk yollarının tamamı kapatıldı ve dosya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM) geri döndü. Ancak unutulmamalıdır ki ortada bir katliam varsa, bir de suçlular vardır ve en nihayetinde bu suçlular ortaya çıkacaktır” diye ekledi.

Çevirmen şöyle devam etti: “Sorumlular ortaya çıkarılmıyor, kimse gerçeği açıklamıyor, davalar kapanıyor, zaman aşımına uğruyor. Bu davaların ve gerçeğin peşine düşenler katlediliyor, tehdit ediliyor, kaçırılıyor, gözaltına alınıyor, tutuklanıyor, korkutuluyor. Ne yazık ki bu döngünün binlerce örneği mevcut, ancak çark tüm bilinenlere rağmen devam ettiriliyor.

(…) Geçmişle yüzleşmeden hesaplaşılmadan gelecek inşa edilemiyor ve adaletli bir düzen kurulamıyor. Yaşadıklarımızın aslı; devlet, cezasızlık, savaş, adaletin olmayışıdır. Hiçbir katliamın zaman aşımı yoktur. Roboski aydınlatılmadıkça, yaşananlar açıkça halka anlatılmadıkça ülke siyasetinde sivilleşme, demokratikleşme söz konusu olmayacaktır. Roboski, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda ‘Barış ve Adalet’in yolu, mutlaka ve önce Roboski’den geçecektir. Roboski bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır”