Sancar, engelliler için seferber olmaya çağırdı

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Engelli dostu kent fikrinden başlayarak, bütün bina ve yolların bu esasa uygun düzenlenmesi gerektiğini savunuyoruz. 2022 yılı bu açıdan seferberlik yılı ilan edilmeli" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Bütçe Buluşmaları kapsamında Türkiye Engelliler Konfederasyonuna yaptığı ziyarette açıklamalarda bulundu.

Sancar, "Toplumun çok büyük bir kesimini oluşturan, buna rağmen en fazla ayrımcılığa maruz kalan, hak gaspına maruz kalan kesimini temsil ediyorsunuz. Bütçe hazırlanırken başta engelliler olmak üzere toplumun tüm kesimlerine göre hazırlanmalıydı. Esasen hükümetin yapması gereken buydu, toplum kesimlerinin katılımı ile bir bütçe hazırlanması gerekiyordu" dedi.

'BÜTÇEYİ SAVAŞA, RANTA AKTARIYORLAR'

Sancar, şunları da belirtti:

"Türkiye’de demokrasiden söz etmek imkansızlaştığı için burada da bu ilkeyi hiçe saydılar. Saray'da kendi bürokratları ile bir bütçe hazırladılar, bu yüzden bunun bir saray bütçesi olduğunu söylüyoruz. Bu bütçe savaşa, saraya ve yandaşa hazırlanmıştır. Amacımız bunun halka bütçe haline gelmesi için Meclis'te bütün imkanlarımızı kullanmaktır. Engellilerin bütün sorunlarının farkındayız ve bunun için çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda büyük emek sarf eden bir engelliler komisyonumuz var, kendilerine de emekleri için teşekkür ediyorum.

Türkiye’de nüfus içinde engellilerin oranı ile ilgili sağlıklı veriler yok. Bugün Türkiye'de gerçekten bütün engelli kategorilerini kapsayacak şekilde kesin bir rakam yok. Tahminlerimiz 10 milyon civarında engelli bulunduğu yönünde. Aileleri ile birlikte Türkiye'nin 3’te birini ilgilendiren bir konuyla ilgili konuşuyoruz. 2022 için bütçede engelliler için ayrılan pay % 2’nin altındadır. Böyle bir kesimin hakları ve ihtiyaçları için bu pay çok yetersiz kalmaktadır. Bunun için kaynak mevcuttur. Mesela israfta, yandaşlara rant temininde ve savaş politikalarında değişikliğe gidilerek halka bu kaynaklar aktarılabilir. Bizim mücadelemiz bu çerçevede yürümektedir."

'ENGELLİLER İÇİN SEFERBER OLMALIYIZ'

"Eşit yurttaşlık ve onurla yaşam temel parolamızdır. Buna en çok ihtiyaç duyan toplum kesimlerinin başında da engelli yurttaşlarımız gelmektedir" vurgusunda bulunan Sancar, şöyle devam etti:

"Nöroçeşitlilik adı altında topladığımız engellilik kategorisinin yaygınlığı ve her türlü imkandan mahrum olması dikkatlerden kaçmaktadır. Oysa bu alanda çok büyük mağduriyetler ve hak kayıpları yaşanmaktadır. Bütün mekanların ve kamu binalarının engellilere göre düzenlenmesi gerektiğini savunuyoruz. Engelli dostu kent fikrinden başlayarak, bütün bina ve yolların bu esasa uygun düzenlenmesi gerektiğini savunuyoruz. 2022 yılının bu açıdan seferberlik yılı ilan edilmesini talep ediyoruz. Bütün mekanların, engellilerin ihtiyaçlarına ve haklarına uygun şekilde düzenlenmesi için 2022 yılı seferlik yılı olmalıdır. Buna uygun ödeneklerin de bütçede yer alması bir mecburiyettir. Bütçede ayrılan payın yükseltilmesi için hem TBMM Plan Bütçe Komisyonunda hem de Meclis Genel Kurulunda çalışmalar yapacağız.

Engellilere yönelik hizmetler için yerel yönetimlere yetki devri yapılmalıdır. Kamu hizmetlerinde ve istihdamda ayrımcılık son bulmalıdır.

Başta bütün parti mensuplarımız olmak üzere bütün topluma, engellilere yönelik ayrımcılık içeren her türlü ifadeden arınmayı ve bu ifadelerle karşılaştıkları her yerde gerekli uyarıyı yapmaları çağrısında bulunuyorum."