Sancar: Engellilere değil savaşa bütçe ayırıyorlar

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, AKP-MHP iktidarının engellilerin bütçesini kısarken, büyük bütçeleri savaşa aktardığını belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Engelliler Komisyonu, 3 Aralık Engelliler Günü kapsamında “Engelliler için yeni bir yaşam mümkün” şiarıyla Dünya Ticaret Merkezi Konferans Salonu’nda bir panel düzenledi. Panel girişinde HDP'nin hazırladığı "Engellilik Manifestosu" ve "Engellilere Yönelik Ayrımcı Tabirler Raporu" başlıklı kitapçıklar dağıtıldı. Panel, Panel HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın konuşmasıyla başladı.

'YOKSULLAŞMA SÜRECİNİ AĞIR YAŞAYAN KESİMLERİN BAŞINDA'

Sancar, “Yoksulluk ve açlık derinleştikçe sorunlar ağırlaşıyor ve çözümler daha acil hale geliyor. Bu yoksullaşma ve açlık sürecini en ağır yaşayan toplum kesimleri başında engelliler geliyor. Hayat pahalılığı dolayısıyla alım güçleri düştüğü için zaten çok zor durumdalar. Ayrıca büyük bir kısmı yaşamlarını sürdürmek için ihtiyaç duydukları araçları temin etmede artık güçlük değil imkânsızlık yaşıyor. Çünkü kur artışları özellikle ve öncelikle bu toplum kesimini engelli yurttaşlarımızı etkiliyor” dedi.

Engellilerin yaşadığı sorunlara rağmen bütçede engellilere ayrılan payın yüzde 2’nin altında olduğunu söyleyen Sancar, engellilerin sayısının ise 10 milyonun üstünde olduğunun tahmin edildiğini belirtti. Toplumun 4’te birine tekabül eden engellilerin temel meselesinin eşit yurttaşlık olduğunun altını çizen Sancar, “Biz eşit yurttaşlığı hayatın her alanı için, inançlar için, engelliler için, halklar için, kadınlar için eşit yurttaşlığı hedefliyoruz. Eşit yurttaşlık bu ülkede en çok yok sayılan temel ilkedir. Engelliler açısından bunun temel yansımaları oluyor. En tipik yansıması kendilerine sadece yardım inayet ve lütufla bir hayat sürülebileceğinin düşünülmesidir. Engellilere yönelik yardımlar bunun üzerine kurulmuştur. Bu engellileri bağımlı kılma, toplumsal hayatın dışına itiliyor. Biz yeni bir yaşam mümkün derken eşit yurttaşlık ilkesiyle yeni bir hayatı hedefliyoruz. Eşit yurttaşlık ilkesini yerleştirebilirsek bunun engelliler için somut anlamı toplumsal hayatın her alanına eşit bir özne olarak katılmak anlamına gelir. Bugün tam tersi uygulamalar kalıcılaştırılmaktadır” şeklinde konuştu.

'BU İKTİDAR ENGELLİLERİ DE DIŞLIYOR'

Ayrımcı politikalarla engellilerin toplumsal yaşamdan dışlandığını belirten Sancar, “Bu iktidar ve sistemin kendisi engellileri kapatarak görünmez kılarak engellilik sorununu gündemden çıkarmayı hedefliyor. Biz de tam bunun tersini yapmak istiyoruz. Bu iktidarın bu politikasını durdurmak, değiştirmek bizim görevimizdir. İktidara karşı her alanda yürüttüğümüz mücadeleyi engelliler politikası konusunda kararlılık ile sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Sancar, şunları da söyledi:

"Bu iktidar varlığını sürdürmek için en çok savaş politikalarından medet umuyor. Sayısız edebiyat ve şiir var, bu konuda savaşların yarattığı tahribatı anlatan savaşlardan geriye büyük bir engelliler topluluğu kalır. Sadece canlarımızı almaz, ülkenin kaynakları gider ve yüzbinlerce engelli ortaya çıkar. O nedenle savaş karşıtlığı aynı zamanda yeni bir yaşam, eşit yurttaşlık temelinde demokratik bir sistem kurmanın en önemli alanı görülmelidir. Savaş karşıtlığı soyut bir mesele değildir. Kaynakların aktarımı konusunda politikaları değiştirmek de çok belirleyicidir. Savaşa ayrılan kaynakların, burada mesela engelliler bütçesinde ve diğer hakları gasp edilmiş, yaşamdan dışlanmış, yoksul, aç bırakılmış milyonlara aktarılmasını mümkün kılacaktır.”