Sancar, iktidarın savaş bütçesine karşı barışın bütçesini önerdi

Mardin’de partisinin düzenlediği “Bütçe Buluşmaları”nda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, iktidarın savaş bütçesine karşı barışın bütçesini oluşturmaya çağırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin’de bir otelde "Bütçe Buluşmaları" organize etti. Toplantı salonuna 5 dilde "Bütçe Buluşmaları Barışın Bütçesi" yazılı pankart asıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP Sözcüsü Ebru Günay, parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan ve milletvekilleri Necdet İpekyüz, Pero Dündar, ve Rıdvan Turan, ekonomist Mustafa Sönmez, Eğitim Sen Eş Genel Başkanı Necla Kurul, Barış akademisyeni Sevilay Çelenk'in de aralarında bulunduğu çok sayıda parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Mithat Sancar yaptı. Sancar, halkın bütçesi için yola çıktıklarını belirterek, "İktidarın önümüze koyduğu bütçe savaşın bütçesi. Savaşa ayrılan kaynaklara baktığımızda ülkenin bu kaynaklarla daha güzel günler yaşayabileceğini ve müreffeh bir düzen kurabileceğini görebilirsiniz” dedi.

Savaş politikaları ile ülkenin kaynaklarının “saraya, yandaşa tahsis edecek düzenin” inşa edildiğini belirten Sancar, “Bunun acısını Türkiye hakları da en fazla zararı da bu bölge yaşıyor. O nedenle savaş yerine barışı konuşalım. Savaşın bütçesini değil barışın bütçesini yapalım. Bu vazgeçmememiz gereken hedefimiz olmalıdır” şeklinde konuştu.

“Toplumun bütün kesimleri ile müzakere etmeyi, diyalog yollarını açmak istiyoruz. Demokratik siyasetin alanın genişlemesini istiyoruz” diyen Sancar, barışın ancak demokratik siyaset zeminde inşa edilip kalıcı hale getirilebileceğine vurgu yaptı.

Sancar’ın konuşmasında öne çıkan satır başları şöyle:

“Barış talebinin bu toplum kesimlerinin ortak talebi haline getirmeye kararlıyız. Çağrılarımızın yankı bulduğundan eminiz.

Acının intikam duygusuna, yıkıcı öfkeye değil kurucu inşa edici siyaset gücüne dönüşmesinin örneklerini veriyor Kürt halkı.

Yolumuz uzun ve zorludur, ama bizden önce bu yolda yürüyenlerin ödediği bedellerle geldiğimiz noktanın hiç de önemsiz olmadığın mutlaka görelim. Karamsarlığa ve umutsuzluğa, kötümserliğe kapılmak için bir neden yok. Cezaevinde sürgünde yoldaşlarımız var, barış adalet demokrasi için ödediğimiz bedeller boşuna değildir.

Bu ülkeye barış, demokrasi, adaleti getirmenin çok zor olduğunu elbette biliyoruz. Yüz yıllık inkar imha ve savaş politikalarını hangi iktidar anlayışlarını ayakta tuttuğunu, savaş politikalarının, savaş lordlarını beslediğinin de farkındayız. Biz o kaynakları kurutmak için de barış istiyoruz.

HDP ve temsil ettiği başta Kürt halkı olmak üzere halkların ortak demokratik iradesi, yürüyüşü büyüyerek devam ediyor.

HDP 9 yaşında ama arkasında asırlara uzanan demokrasi mücadelesi onur kavgası ve adalet çabası vardır. Bunların mirasçısıyız.

Mezopotamya toprakları verimlidir, buralar mayın değil tohum ekilecektir. Buraya kurşun değil yağmur yağmalıdır, bunu hep birlikte başaracağız. Sınır boyu uzanan araziye bakın, bu toprak neden mayın ve yasaklı bölge. Organik tarıma uygun topraklar bunlar. Bunları barışa halkın kullanımına açma imkanımız var.

Bu topraklar kan değil su istiyor çünkü biliyoruz ki kandan kına yakılmaz. O nedenle barış, asla vazgeçmeyeceğimiz bir hedeftir. Çünkü bütün dönüşümleri büyük barış üzerine kurulabiliriz. Büyük barış büyük dönüşüm. Yolumuz açıktır. İnanıyorum ki başaracağız."

Bütçe Buluşmaları diğer katılımcıların konuşmalarıyla devam ediyor.