Tecavüzcü katil Orhan'ın tutuklanması reddedildi

Tecavüzcü katil Türk Uzman Çavuş Musa Orhan’a hapis cezası verildi ancak Orhan'ın tutuklanması talebi reddedildi.

Siirt’te İpek Er’e tecavüz ettikten sonra intihara sürükleyerek yaşamını yitirmesine neden olan Türk Uzman Çavuş Musa Orhan hakkında "Nitelikli cinsel saldırı" suçundan açılan davanın karar duruşması Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Öğleden sonra duruşmada konuşan Hatice Demir, Türkiye’de yargı sisteminde özellikle failin kamu görevlisi olduğu davalarda cezasızlıkla yüz yüze olduklarını söyledi. Bu dosyada da benzer bir cezasızlık durumuyla karşı karşıya olduklarını aktaran Demir, “Kadınlar adli mercilere başvuramamasından kaynaklı failler cezasız bırakılıyor. Geleneksel normlardan kaynaklı, kadınlar adli mercilere başvuramıyor. Yasanın etkin uygulanmaması uluslararası standartlara uygun yargılama yapılamaması, yargılamanın hayatını kaybeden kadınlar üzerinden yapılması kadınları adli merciden uzaklaştıran etkenlerdir” dedi.  Mahkemeye, “Adaleti tesis etme sorumluluğunuz var” diye seslenen Demir, suçun ispatı için tüm delillerin dosyada mevcut olduğunu dile getirdi. “Bir kadın, ‘hayır’ diyorsa ‘hayır’ demektir” diyen Demir, “Bunu herkes öğrenmeli. Bir kadın sizi seviyor diye cinsel ilişki talebini kabul edeceği anlamına gelmiyor. Bu suçun daha nasıl bir ispata ihtiyaç duyduğunu bilmiyorum. Sanığın hükümle birlikte tutuklanmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ATK RAPORUNA TEPKİ

Avukat Rengin Ergül, Adli Tıp Kurumu (ATK) uzmanları tarafından hazırlanan bilimsel mütalaayı mahkemeye sundu. Ergül, ATK raporunun taraflı olduğunu, ruhsal bulguları ağırlaştıran değil bizzat eylemin somut niteliği olarak kabul edildiğini kaydederek, “Raporu hazırlayan hekim tarafından ‘Karşı koymamakla bağırmak arasında fark var’ denilmiş. Bu ne anlama geliyor” diyerek raporun eksikliğine dikkat çekti.

Batman Barosu Başkanı Abdulhamit Çakan da, duruşma düzenine ve sinyal kesici kullanılarak iletişimin kesilmesine dikkat çekerek, “İtidalimi kaybettim bugün. Mahkeme bu suça dahil mi değil mi bilmiyorum ama bu TCK anlamında suçtur" diye belirtti.

Ankara 35’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma salonunda hazır bulunan Amed Barosu Başkanı Nahit Eren’in söz almak istemesi ise mahkeme başkanı tarafından reddedildi.

Mahkeme, Musa Orhan’a 102/2 maddesi kapsamında “Nitelikli cinsel saldırı” suçundan 10 yıl hapis cezası vererek, tutuksuz yargılanmasına karar verdi. 

Mahkeme, Musa Orhan tutuklu yargılanması talebini bir kez daha reddetti.