Van’da kriz protestosu: İktidar derhal istifa etmeli

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, ekonomik krize ilişkin bir protesto eylemi düzenleyerek, hükümeti derhal istifaya çağırdı.

Kent merkezinde yapılan açıklamaya HDP Milletvekili Murat Sarısaç, HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi, Tevgera Jinên Azad (TJA), DİSK ve KESK üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

“Derhal istifa, biz değiştireceğiz” pankartının açıldığı eylemde konuşan HDP İl Örgütü yöneticilerinden İbrahim Acar, ülkede ekonomi ve hukuk sisteminin çöktüğünü kaydetti.

AKP'nin sorun çözmek yerine sorunların kaynağı haline geldiğini belirten Acar, Acar, “Saray'a, savaşa, ranta, yandaşa odaklanmış ekonomi yönetimi halkın durumundan habersizdir” dedi.

Acar,  “İktidarın halk karşıtı, iş bilmez politikaları nedeniyle oluşan bu dolar artışı sonucunda yurttaşlarımızın üzerine zam yağmuru yağmaktadır. Geçen yıl Van’da 7 TL olan benzin fiyatları şimdi 10 TL’nin üzerine çıkmıştır" diye ekledi.

Bütçe kaynaklarının “Saray'a, şatafata, israfa, yandaşlara ve faize aktığı” tepkisinde bulunan Acar, “Bütçede yerel yönetimlere ve bölgemize ayrılan pay yetersizdir. Bu bütçe tercihleri var olan eşitsizlikleri derinleştireceğinden mutlaka değiştirilmelidir. Belediyelerimiz kayyum gaspı altında oldukları için yoksul bırakılan halkımıza herhangi bir sosyal destek uygulaması yerine getirilmemektedir” şeklinde konuştu.

Acar, ekonomik krizin temel nedenlerinden birisinin Kürt meselesinde çözümsüzlükte ısrar olduğunu kaydetti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a ve diğer cezaevlerindeki tutsaklara karşı yürütülen tecrit politikasının da krizin ana nedenlerinden oluğunu vurgulayan Acar, şöyle konuştu: "Türkiye, Kürt meselesinde 40 yılı aşkın süredir barışçıl çözüm yolları dışındaki yöntemlere milyon dolarlarca maddi kayba yol açmıştır. Güvenlikçi politikalar ülkeyi ve ekonomiyi batırmıştır. Güvenlikçi politikaların yerine barışa yönelen bir siyaseti öneriyoruz. Türkiye toplumunun refahı barış politikalarındadır. Savaş siyasetinin tek bedeli maddi kayıplar değildir. Yaşanan göç, ekolojik ve sosyolojik yıkımın tam maliyeti hesaplanamaz.”

 Acar, son olarak şu çağrılarda bulundu: “Bu iktidarın bir an önce istifa etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu iktidar istifa etmeli ve derhal erken seçime gidilmelidir. Bu iktidarla geçen her gün emeğimiz, huzurumuz ve refahımız eksilecektir. Bu açıdan derhal istifa, hemen seçim diyoruz.”