Binlerce insan yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi enkaz altında

Bakurê Kurdistan'da meydana gelen merkez üssü Mereş olan 7.8 şiddetindeki depremde binlerce kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi enkaz altında. Halk kendi imkanlarıyla enkazın altında kalanları kurtarmaya çalışıyor.

23.49

Enkazın altından sesler geliyor

Depremden en çok etkilenen kentlerden biri olan Hatay’da Defne Hastanesi karşısında yıkılan binanın enkazında bir kadının yaşadığı belirtildi. Deprem gönüllüleri tarafından ajansımıza ulaştırılan görüntülerde halkın kendi imkanlarıyla enkaz altından ses veren insanları kurtarmaya çabaladığı görülüyor.

23.11

Colemêrg’de yardım tırları engelleniyor

Depremzedeler için Colemêrg’de başlatılan yardım kampanyasına yoğun katılım gösterilirken Valilik yardımların ulaştırılmasını engelledi. 

HDP, Colemêrg Barosu, KESK ve diğer sivil toplum kuruluşları tarafından toplanan kuru gıda, uyku tulumu, battaniye, mont, bot, kışlık giysi, içlik, çorap, bere, atkı, eldiven ve çok sayıda çocuk bezi, kadın pedi, çocuk maması, elektrikli soba, el feneri ve birçok yaşamsal malzemesinin içinde olduğu tırların kentten çıkışı engellendi. Sözkonusu engellemeyi KESK Şube Eşbaşkanı Murat Balıkesir teyit etti.

Colemêrg Barosu’na kayıtlı avukatlardan edinilen bilgilere göre Valilik, yardımların ancak Valilik adına ve AFAD gözetiminde gönderilirse yola çıkılabileceğini belirtti ve sadece iki tır için izin vermiş.

Diğer yardım tırlarının STK’lar tarafından alternatif yollar denenerek depremzedelere ulaştırılacağı belirtildi. 

22.30

Semsûr’da yaşamını yitirenler hastane koridorunda bekletiliyor

Mereş’in Bazarcix (Pazarcık) ilçesinde 7.8 ve 7.6 şiddetinde meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerde arama kurtarma çalışmaları sürerken, saatlerin her geçen gün önem kazandığı deprem bölgelerinden yeni görüntü ve bilgiler de gelmeye devam ediyor.

Depremin vurduğu kentlerden biri olan Semsûr’da, Adıyaman Devlet Hastanesi'nde morgun dolması üzerine, depremde yaşamını yitirenler battaniyeler içinde hastane koridorunda bekletiliyor.
Hastanedeki durumu bildiren bir kişi, "Morgda yer kalmadığı için ölüleri kırmızı ve yeşil alana taşıyorlar. Milletin yarısı da hala göçük altında. Adıyaman sahipsiz. AFAD yok, hiç kimse yok millet kendi imkanlarıyla bir şeyler yapıyor" ifadelerini kullandı.

22.26

Yaşamını yitirenlerin sayısı 5 bin 894’e yükseldi

Türk devleti Mereş merkezli depremlerde 5 bin 894 kişinin hayatını kaybettiğini, 34 bin 810 kişinin yaralandığını açıkladı.

Deprem üzerinden geçen 44 saate rağmen halen binlerce kişi enkaz altında ve çoğu kente yardım eli değmiş değil. 

19.55

Enkaz altında kalan 90 yaşındaki Elif Ana’nın sesi kesildi

Merkez üssü Mereş’in Bazarcix ilçesi ile Dîlok olan 7,8 ve 7,7 büyüklüğündeki depremlerin bilançosu her dakika başı ağırlaşmaya devam ediyor. Enkazların altında bulunan on binlerce yurttaştan hala haber alınamazken, hava şartları da hem enkaz altında kalanlar hem de yakınları için zorlayıcı olmaya devam ediyor. 

166 kişi yaşamını yitirdiği Meletî’de ise 3 bin 298 kişinin yaralandığı bilgisi verildi.  

KÖYLERİN YÜZDE 90’INA ULAŞIM YOK

Meletî’de aralıksız yağan kâr nedeniyle Akçadağ, Pütürge ve Doğanşehir’deki köylerin yüzde 90’nına ulaşılamıyor. Tipi kâr yağışından kaynaklı köy yolları depremin üzerinden iki gün geçmesine rağmen açılmazken, köy ve mahallelerde ciddi hasarların ve onlarca insanın enkaz altında kaldığı bilgisi edinildi.  

600 HANEDEN 10 EV AYAKTA

Meletî’nin 600 hanelik Ören Mahallesi'nde depremin üzerinden iki gün geçtikten sonra yollar açıldı. 600 hanelik mahallede bütün evler yıkılırken mahallede sadece 10 hane ayakta kaldı. AFAD’ın hala giremediği mahallede, enkaz altında onlarca insanın bulunduğunu belirten halk, kısıtlı barınma olanaklarıyla yaşam mücadelesi veriyor. 

90 YAŞINDAKİ KADIN HALA ENKAZ ALTINDA

Mahallede hemen hemen bütün evlerin yıkılırken, mahalle sakinleri enkazların altında hala insanların olduğunu belirtti. Ağır hasarlı evinin yanında kendi imkanlarıyla çadırını kuran mahalle sakinleri, kimsesi olmayan 90 yaşındaki Elif isimli kadının yıkılan evinin altında kaldığı bilgisini verdi. Elif ananın evinin yıkılmasından hemen sonra mahalle sakinlerinin kendi imkanlarıyla aramaya çalıştığını ancak artçı depremler nedeniyle insanların enkazlara giremediğini belirtti. Mahalle sakinleri depremin ilk gününde Elif ananın sessini duyduklarını ama akşama doğru sesin kesildiğine dikkat çekti.

19.39

Petrol ofisleri yakıt vermiyor

Hatay’ın Samandağı ilçesine yardım için giden bir gönüllü, devletin yardımlar konusundaki duyarsızlığına dikkat çekti. Gönüllü, “Yardım için geldik. Yardım yollamışlar. Ne jandarma ne de polis, hiç kimse yardımcı olmuyor. Sadece Adana insanları destek oluyor. Öyle buradayız. Şu an tekneden inmesini bekliyoruz. Yakıta çok ihtiyacımız var. Arabalarda yakıt yok. Petrol ofisleri de vermiyor” diyerek tepki gösterdi.

18.54

Hataylılar: Ölümüz de dirimiz de enkaz altında

Hatay'ın İskenderun, Arsuz, Belen, Antakya, Defne, Samandağ, Reyhanlı ve Kırıkhan'da yüzlerce bina enkaza dönüştü. Ekiplerin kent genelinde arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. İskenderun'da bulunan 2 hastane morgunda yer olmadığı bildirilirken, enkaz altında çıkartılan cenazeler, saatlerce cenaze aracı bekliyor.

Halk, ya kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlarda ya da boş alanlarda ateşin etrafında geceyi geçiriyor. Arama kurtarma yetersizliğine tepki gösteren bir kişi, "Hiçbir yardım yok. Kendi imkanlarımızla ihtiyaçlarımızı gidermeye çalışıyoruz. Hiçbir yetkiliye ulaşamadık. Ekmek yok, su yok. Herhangi bir ihtiyacımız karşılanmıyor. Devlet İskenderun'da yok" dedi.

Arsuz'ta yurttaşların imkanlarıyla 8 saat sonra enkazdan çıkartılan bir kişi, "Bize hiçbir şekilde yardım göndermediler. Sesimizi hiçbir yere duyuramıyoruz. Ölümüz de dirimiz de enkaz altında. Çocuklarım ve eşimde halen enkaz altında ama yardım eden kimse yok" diyerek tepki gösterdi.

‘SADECE ÖLÜ TOPLUYORUZ’

İskenderun'da arama ve kurtarma ekibinde yer alanlar ise, "Ekipman yok malzeme yok, bilinçli çalışan yok. Biz bu enkazlarda sadece ölü topluyoruz. Her yer enkaz" dedi.

18.17

Marmara ve Ege'de yardım seferberliği

Halkların Demokratik Partisi (HDP), İstanbul, Kocaeli ve Bursa il örgütlerinin deprem bölgesine göndermek için başlattığı yardım kampanyasından toplanan temel gıda ve yaşam malzemeleri, Amed, Rîha, Meletî, Xerpêt, Mereş, Osmaniye, Mêrdîn, Adana, Hatay ve Semsûr’a doğru yola çıktı. Halkın yoğun ilgi gösterdiği yardım kampanyasında kuru gıda, uyku tulumu, battaniye, mont, bot, kışlık kullanılmamış giysi, içlik, çorap, bere, atkı, eldiven, çocuk bezi, kadın pedi, çocuk maması, elektrikli soba ve el feneri gibi ihtiyaç malzemeleri toplanarak deprem bölgelerine gönderildi.

 Yardım kampanyasını sürdüren sivil toplum örgütleri ve HDP il örgütleri, temel ihtiyaçlar noktasında destek olmak isteyen yurttaşlara, HDP il, ilçe örgütleriyle iletişime geçme çağrısında bulundu. 

18.13

Yaşamını yitirenlerin sayısı 4 bin 544'e yükseldi

AFAD, Mereş merkezli depremlerde 4 bin 544 kişinin hayatını kaybettiğini, 26 bin 721 kişinin yaralandığını, yıkılan bina sayısının 5 bin 775 olduğunu açıkladı.

18.11

Kepçe operatörleri Hatay girişinde bekliyor

DİSK'e bağlı DevYapı- İş Sendikası üyesi olan ve arama kurtarma çalışmasına giden kepçe operatörleri Hatay girişinde bekletildiklerini anlatan bir video paylaştı.  ANF'ye durumu aktaran Dev Yapı- İş Sendikası Genel Sekreteri Nihat Demir, yaşanan koordinasyon eksikliği yüzünden deprem için organize ettikleri üyelerinin, deprem bölgesine ulaşamadığını söylüyor. Demir, her anın çok kıymetli olduğunu da belirterek kepçe operatörlerinin bir an önce deprem alanına intikal etmesi gerektiğini de vurguluyor.

18.00

Semsûr’un çığlığı

Semsûr’da bir anne enkaz altında kalan yakınları için ağıt yakıyor, halk kendi kaderinde terk edilmiş durumda. 

17.48

Silopî Belediyesi depremzedeler için seferber

17.45

HDP Gever İlçe Örgütü'nden çağrı

 

Gever'de depremzedelere yardım kampanyası sürdüren HDP, DBP ve Yeşil Sol ilçe örgütleri, Gever halkının yapacağı yardımları HDP İlçe Örgütü'ne ulaştırmaları çağrısı yaptı. Toplanacak yardımlar Semsûr'daki depremzedelere ulaştırılacak. 

17.38

Patnos Belediyesi’nin yardım aracına el konuldu

HDP Patnos Belediyesi’nin deprem bölgesine ulaştırmaya çalıştığı yardım aracına kaymakamlık tarafından el konuldu.
         


        17.31

Elbistan’da enkaz altındakiler kurtarılmayı bekliyor

17.29

Sancar Hatay’da: Yıkım var, acı var ama devlet yok


HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, depremin vurduğu Adana ve Hatay’ı ziyaret etti. Sancar’a HDP milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, Züleyha Gülüm, Hüseyin Kaçmaz, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçı ile Hatay, Adana ve Mersin il eşbaşkanları ve yöneticileri eşlik etti. Antakya Armutlu Mahallesinde yaşanan yıkımı gözlemleyen Sancar, depremzedelerle konuştu. Depremzedeler kentin kaderine terk edildiğini belirtirken, hükümete tepkilerini dile getirdi. Burada konuşan Sancar, şunları konuştu:
“Depremin etkisini buraya gelince çok daha doğrudan görebiliyorsunuz. Bizler de gözlerimizle gördük, acı yıkım çok büyük ve şehir sahipsiz. Antakya tamamen kaderine terk edilmiş durumda. Geçtiğimiz bölgelerde pek çok yıkılmış bina gördük ama kurtarma çalışmaları yok. İnsanlar sokaklarda ve barınma ve ısınma imkanları yok. Su yok, çadır yok, ekmek yok, yemek yok. Burası kendi kaderine terk edilmiş görünüyor. Devlet ve iktidar yok burada. Acı var, öfke var. Elimizde en büyük imkan dayanışma çabası var. Ancak yardımların da her yöntemle engellenmek istendiğini görüyoruz. 1999 Gölcük depreminde yaraları sarma konusunda en büyük katkıyı sivil dayanışma yapmıştı. Ama şimdi ona da imkan görülmüyor. Yine de halklarımızı birbirlerinin yaralarını sarmak için kucaklaşmaya birbirine el uzatmaya çağırmaya devam ediyoruz. Bizler bütün imkanlarımızla yaraları birlikte sarmak için çalışıyoruz. Ancak felaketin boyutları çok büyük. 

DEPREMİ YIKIMA DÖNÜŞTÜREN YÖNETİMLERDİR

Deprem bir doğal felaket ama onu bir toplumsal yıkıma ve insani trajediye dönüştüren şey yönetimlerdir. Eğer tedbirler önceden alınsa, acil yardım ve müdahale çalışmaları hızla organize edilse, bu kadar büyük can kaybı olmazdı. Ülkenin kaynakları, insanların insanca yaşaması ve bu tür felaketlerin engellenmesi için kullanılsaydı yıkım bu kadar büyük olmazdı. Bizlerin büyük bir görevi var. Bu ülkede yaşayan insanların birbirlerine ellerini uzatması, dayanışmayı en yüksek noktaya çıkarması en etkili yoldur. Yaralarımızı birlikte saracağız. Bu düzenin yıkımlarını kaldıracağız, onun yıktığı yerleşim ve hayatları birlikte inşa edeceğiz. Bu düzenin bu yıkımlara devam etmemesi bizlerin mücadelesi ve dayanışmasıyla engellenecektir. Şimdi dayanışma zamanıdır. Acılar gerçekten büyük. Acıları dile getirecek söz bulmak bile zor. Dayanışma diyoruz. En yüksek düzeyde dayanışmak bizim yolumuzdur. Bizler de acıyı paylaşmak ve dayanışma çabalarımızı burada aktarmak için buluyoruz. Halkımıza geçmiş olsun diyoruz. Kayıplarımız için başsağlığı diliyor, geride kalanlara sabır diliyoruz. Bu ülkeyi bu yıkımdan hep birlikte çıkarmak hepimizin boynunun borcudur. 

Sancar ve beraberindeki heyet daha sonra Samandağ’a geçerek incelemelerini sürdürdü. 

17.12

Silopî ve Cizîr'de HDP yardım çalışmaları

Silopî Belediye Eşbaşkanları HDP Şırnak İl Başkanı, HDP Cizre Belediye Eşbaşkanı, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ile birlikte yardım toplama alanlarını ziyaret etti.

Silopî

CIZÎRA BOTAN

17.03

Êlih ve Sêrt’ten yardımlar yola çıktı

Depremzedelerle dayanışma amacıyla Êlih ve Sêrt’teki sivil toplum örgütleri ve HDP il örgütleri, topladığı 3 TIR gıda ve yaşam malzemesini yıkımın ağır olduğu Semsûr ve Meletî kentlerine gönderdi.

Yola çıkartılan TIR’larda enkazda çalışmak üzere gönüllüler de eşlik ediyor. Sivil toplum örgütleri ve HDP il örgütleri, yardım kampanyasının sürdüğünü ve il, ilçe örgütleriyle iletişime geçme çağrısında bulundu. 

16.59

HDP depremzedeler için Amed'de yardım kolileri hazırlıyor

16.55

İskenderun'da enkaz altından kurtarma çalışmaları devam ediyor

16.53

Adıyaman valiliği önünden görüntü görüntüler

16.50

SSGEOS’tan yeni deprem uyarısı

Güneş Sistemi Geometri Araştırması (SSGEOS) tarafından yapılan açıklamaya göre, 8 Şubat’ta aynı bölgede, “büyük olasılıkla 6 şiddetinde bazı güçlü sismik aktivitelerin olabileceği belirtildi. Aynı açıklamada “ Küçük bir olasılıkla daha büyük bir sismik olay yaşanabilir. Artçı sarsıntılar Orta Türkiye'de devam edecek ve 5 ila 6 büyüklüğüne ulaşabilecektir” denildi. 

Aynı açıklamada;

%60 olasılığında 6-6.4 şiddetinde, 

%50 olasılığında 6.5-6.9 şiddetinde,

%50 olasılığında 7.0-8.4 şiddetinde,

%40 olasılığında 8.5 ve üstü şiddetinde bir depremin 8 Şubat civarında beklendiği kaydedildi.

16.46

Amed Barosu bağış kampanyası başlattı

Amed Barosu Başkanlığı, yıkımın yaşandığı illerle dayanışma kampanyası başlatarak, sanal medya hesapları üzerinden banka hesap numarası paylaştı.

Baronun resmi hesabından şu paylaşım yapıldı: “Kentimizde yaşanan deprem felaketi sonrasında oluşan ihtiyaçların karşılanması amacıyla, aşağıda verilen hesaba bağışta bulunabilirsiniz.

AMED Barosu Başkanlığı,

TR37 0003 2000 0000 0080 4553 23”

16.39

‘İslahiye sahipsiz’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, HDP Milletvekilleri Muazzez Orhan Işık, Mahmut Toğrul, Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyelerinden oluşan bir heyet depremde yarısından fazlasının enkaz altında kaldığı Dîlok'un Îslahiye ilçesini ziyaret etti. Ziyarette HDP'liler ve beraberindekilere iktidarın İslahiye'yi sahipsiz bıraktığına dikkat çekti. HDP'li heyeti görünce şikayetlerini dile getiren halk, su, elektrik, arama kurtarmanın yetersiz olduğunu dile getirdi.

İlçede yapılan ziyaretin ardından açıklama yapıldı. HDP Dîlok Milletvekili Mahmut Toğrul, Îslahiye'de büyük yıkım yaşandığını söyledi. Uzman ekiplerin bu yıkıma ulaşamadığını ifade eden Toğrul, "Halk kendi imkanlarıyla cenazeleri enkazdan çıkarırken, insanlar sağlık birimlerinden bilgi alamıyor. Bu enkazların altında kalan AKP-MHP iktidarı olmuştur. Organizasyon yok, planlama yok. Yıkımın olduğu Bazarcix gibi Antep gibi her yerde durum aynı" dedi.

Gittikleri her yerde bu tablo ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyen HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ise, "Üzerinden 24 saat geçmesine rağmen AFAD çadırlarının yeni yeni kurulacağı ifade ediliyor. Üstünden 24 saat geçtikten sonra hala bu ilçede, illerde kaç binanın yıkıldığı, kaç kişinin göçük altında kaldığına dair net, somut bilgi yok. Yol boyunca yolların nasıl yıkıldığına şahitlik ettik. Bugün buraya ulaşmak için büyük çaba sarf ettik. Belli bir yerden sonra yollar kapalı. Bu yolların açılması için bile girişim yapılmamış" diye konuştu.

'GÖNÜLLÜLERİN ÖNÜNE KOYDUĞUNUZ ENGELİ KALDIRIN'

Bu felaket tablosu ortadayken insanların bağıra bağıra destek istediğinin altını çizen Başaran, şöyle devam etti: "Yakınlarımız göçük altında. ‘Açlıktan, susuzluktan, soğuktan kırılıyoruz’ diye yetkililere çağrı yaparken, buraya destek sunmayan yetkililer bir de toplumun dayanışmasına engel olmaya çalışıyorlar. Neymiş AFAD haricinde buraya destek gelmiyormuş. 24 saat geçti AFAD nerede, AFAD çadırları nerede, ekmek, battaniye, çocuk maması, kadın hijyen malzemeleri nerede? Bu şehirde insanların tuvalete gideceği mekan bile yok. Gittiğimiz her yerde yurttaşlar 'Nerede bu yetkililer, nerede bu yardım?' diye soruyorlar. Biz de buradan bir kez daha sesleniyoruz; gönüllülerin önüne koyduğunuz engeli kaldırın. 5'li çeteler bu ülkenin varını yoğunu sömürdü. Onların bütün aletlerini, araçlarını buraya seferber edip gönderin. Burada halen göçük altında nefes aldığını bildiğimiz insanlar var. Hala geç değil. En hızlı biçimde buraya yardımın, desteğin gelmesi lazım."

Heyet. ardından Îslahiye'nin köylerini ziyaret etti.

16:16

Gazeteciler hakkında soruşturma

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, TELE1 Genel Yayın Yönetmeni ve BirGün yazarı Merdan Yanardağ ile gazeteci-yazar Enver Aysever hakkında Mereş ile Dîlok merkezli deprem ile  ilgili sarf ettikleri sözler nedeniyle TCK'nin 216'ncı maddesi kapsamında "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" iddiasıyla resen soruşturma başlattı.

16:14

Türk devleti Elkê'de HDP'nin yardım kampanyasını engellemeye çalışıyor

Şirnex’te Halkların Demokratik Partisi (HDP), 5 ilçede kriz koordinasyonu kurulmasıyla birlikte depremzedelere destek kampanyası başlattı. Elkê’de (Beytüşşebap) kaymakamlık ve ilçe emniyeti HDP’li yönetimi arayarak, yardım toplamaları halinde haklarında soruşturma açılacağı tehdidinde bulundu. Emniyet, HDP’nin yardım toplamasına engel oldu. HDP Elkê İlçe Eşbaşkanı Ferhat Temel, yardım toplama kampanyasının engellendiğini söyledi. Temel, buna rağmen baro ile ortaklaşarak kampanyayı yürüttüklerini belirterek, halka kampanyaya destek olmaya çağırdı.

15:54

Colemêrg’te yardım kampanyasına yoğun katılım

Colemêrg’teki depremzedeler için başlatılan yardım kampanyasına yoğun katılım gösteriyor.  Halk kuru gıda, uyku tulumu, battaniye, mont, bot, kışlık kullanılmamış giysi, içlik, çorap, bere, atkı, eldiven ve çok sayıda çocuk bezi, kadın pedi, çocuk maması, elektrikli soba, el feneri ve birçok yaşamsal malzeme desteğinde bulundu.

15:50

Adana'da halk AKP'li bakana tepki gösterdi

 Adana'ya gelen AKP'li Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, halk tarafından "Kimse gelmedi buraya kimse. 50 saatten sonra mı gelmek aklınıza geldi? Bir tane vinç bile getiremediniz bir tane vinç..." diyerek protesto edildi.

 

15:43

Kadın tutsaklardan deprem açıklaması

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki kadın tutsaklar, yaşanan deprem nedeniyle aileleri aracılığıyla; halka geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Kadınlar, depremin yaşandığı ilk günde koğuşlarının basılarak, eşyalarının alındığına dikkat çekerek, şunları belirtti: “Biz deprem bölgesindeki ailelerimizi merak ederken ve ulaşmak için başvurular yaparken, koğuşlarımıza baskın yapılarak eşyalarımıza çoğuna el konuldu. Biz, kadın tutuklular olarak depremde mağdur olan halkımıza gönderilmek üzere kadın hijyen malzemeleri, çocuk bezi ve battaniye göndermeye karar verdik. Az da olsa halkımızla dayanışma içerisinde olmak istiyoruz.”

15:24

HDP Deprem Kriz Koordinasyonu'ndan halka seferberlik çağrısı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Deprem Kriz Koordinasyon Merkezi adına Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkan Berdan Öztürk, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Eşbaşkanı Safiye Akdağ, depremlerin etkileri, sahada edindikleri bilgiler, gözlemler ve hükümetin engellemelerine ilişkin açıklama yaptı.

MALZEME YARDIMI ÇAĞRISI

Med-Tuhad-Fed Eşbaşkanı Safiye Akdağ, "Depremin etkisini yarattığı her yerde şu an kriz koordinasyonunda olan arkadaşlar mevcut. Gerekli yardımları her anlamda yaparlar. Halkımıza yardıma herkesi çağırıyoruz, en önemli ihtiyaçların alınması gerekir. El feneri, soba, bebek maması, bebek bezi, ped ve kışlık kıyafetler yardımı yapılması lazım. Biz bu konuda koordinasyon adına çağrıda bulunuyoruz" diye konuştu.

'FELAKETİ ARTIRAN İKTİDARIN KENDİSİ'

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkanı Berdan Öztürk ise HDP Kriz Merkezi Koordinasyonu adına konuşarak, "Felaketleri daha da büyüten şu an iktidarın olaylara müdahale edememesi. AFAD'ın bu anlamda gerekli sorumluluğunu yerine getirememesi söz konusu. İki gündür hâlâ çok sayıda insanımız enkazlar altındaysa bu da bunun net bir göstergesidir. Gerekli müdahaleler yapılmamasına rağmen bizim tarafımızdan ilk günden beri HDP ve diğer kurumlarımızın kurduğu merkezi ve il, ilçe koordinasyonun da bulunanlarla bir seferberlik yaşadık" diye belirtti.

Öztürk, AFAD'ın 5 kişiden oluşan bir ekibi varken Merkez Koordinasyon Krizinden 15-20, hatta daha fazla arkadaşlarının çalışma yürütmek istemelerine rağmen engellemelerle karşı karşıya kaldıklarına vurgu yaptı.

 AFAD'ın ve diğer yetkililerin HDP'nin eliyle gelen yardımlara zorluk çıkarmaması gerektiğini dile getiren Öztürk, "Geçen her süre zarardır ve yardımlara engel olanlara iktidarzede diyebileceğimiz bir durumla karşı karşıyayız" diye ekledi.

15:23

Reqa'da depremden etkilenen halkın görüntüleri

 

15:21

Paylan: Zamana ve soğuğa karşı mücadele ediyoruz

HDP Amed Milletvekili Garo Paylan, kentteki arama kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Ayrıca barınma sorunu olduğunu belirtti. Zamana ve soğuğa karşı mücadele ettiklerini söyleyen Paylan, dayanışmayı büyütmeye çağırdı.

 

15:19

Şenyaşar ailesi de depremzedelere yardım çalışmalarına katılıyor

Riha'nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile saldırılarda yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar'ın 9 Mart 2021’de başlattığı Adalet Nöbeti’ne deprem nedeniyle ara verdi.  

Aile, sanal medya hesabından yaptıkları paylaşımda, "Dua ve yardım zamanı" diyerek Adalet Nöbeti’ne 13 Şubat’a kadar ara verdiklerini açıkladı.

Aile, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizde yaşanan felaket sonucu depremzedelere yardım çalışmalarına katılıyoruz. Adalet Nöbeti’mize 13 Şubat'a kadar ara vereceğiz. Dua ve yardım zamanı."

15:12

Deprem Uzmanı Hoogerbeets: Yeni deprem olabilir

Merkez üssü Mereş olan ve Bakurê Kurdistan ile Suriye’yi etkileyen deprem sonrası deprem uzmanı yeni deprem olasılıkları hakkında uyardı. Hollandalı bilim insanı Frank Hoogerbeets, yaptığı açıklamada, "8 Şubat tarihinde 5 veya 6 şiddetinde deprem olasılığı var" dedi.

Kurdistan'da 6 Şubat günü yaşanan depremi iki gün önceden tahmin eden Hollandalı araştırmacı, olay üzerine "kritik gezegen geometrileri" ile depremler arasındaki bağlantıya dikkat çekti.

Solar System Geometry Survey (Güneş Sistemi Geometri Araştırması- SSGEOS) araştırmacılarından Frank Hoogerbeets, yaptığı açıklamada, "Ay geometrisi önümüzdeki günlerde, özellikle 8 Şubat civarında, büyük olasılıkla 6 şiddetinde bazı güçlü sismik aktivitelere neden olabilir. Küçük bir olasılıkla daha büyük bir sismik olay yaşanabilir. Artçı sarsıntılar Orta Türkiye'de devam edecek ve 5 ila 6 büyüklüğüne ulaşabilecektir" dedi.

 

15:08

Süleymaniye'de halk depremzedelere yardım için seferber oldu

 

15:07

MLKP: Halka değil savaşa bütçeleri var

MLKP/Kurdistan Örgütü, "Kapitalist devletlerin halk için bir bütçeleri yoktur. Türk devleti her gün her gün yeni İHA ve SİHA'lar yapmakla övünüyor. Ama saatler geçmesine rağmen deprem alanlarına ulaşamıyor" dedi.

Dayanışmanın öneminin vurgulandığı açıklamada, Şam hükümetinin Halep'e uyguladığı ambargoya da son verilmesi istendi.

15:06

Polis gazetecileri tehdit etti

Amed’in Yenîşehîr ilçesinde Elazığ Caddesi üzerinde yıkılan 12 katlı Diyar Galeria İş Merkezi'nin enkazını iki gündür takip eden gazeteciler Türk polisi tarafından alandan çıkartıldı. İktidar yanlısı basını alanda tutan Türk polisi, muhalif basında çalışan gazetecileri "Sizi burada istemiyoruz" diyerek uzaklaştırdı. Merkez Rezan ilçesine bağlı Tesisler Semti’ndeki Cengizler Apartmanı enkazını takip eden gazeteciler de alandan uzaklaştırıldı. 

Haber takibi yapan gazetecileri Genel Bilgi Taraması'ndan (GBT) geçiren polis, gazetecilere konuşan depremzedeleri de gözaltına almakla tehdit ediyor. 

14:45

‘Üç çocuğum ve eşim göçük altında, hiçbir yardım yok!’

Semsur’da üç çocuğu ve eşi göçük altında kalan bir kişi, “Ben İstanbul’dan geldim. Ama hala hiçbir yardım yok” dedi.

İstanbul’dan Semsur’a dönen bir kişi, yanında durduğu binanın yıkıntılarını göstererek, üç çocuğu ve eşinin göçük altında olduğu söyledi.

“Yalvarıyorum. Şu an burada üç tane çocuğum ve eşim (yıkıntılar altında) yatıyor. Ben İstanbul’dan buraya geliyorum ama hala burada hiçbir yardım yok. Soruyorum, buraya su da gelmemiş. Kimse gelip bakmamış. Burada ses var mı yok mu, kimse tespit etmiyor."

 

14:38

Semsûr’a yardım gitmiyor, halk kendi imkanları ile çabalıyor

Semsûr’da torunları göçük altında kalan bir kadın, “çocuklarım gittikten sonra gelecek yardımı ne yapacağım?” diye isyan etti.

6 Şubat’ta Mereş merkezli depremlerden sonra çok sayıda yere herhangi bir yardım gitmediğine dair görüntüler gelmeye devam ediyor.

Adıyaman’da halk bir binanın yıkıntıları altında kalanları çıkarmak için kendi imkanları ile çabalarken görüntülere yansıdı.

Bir kent sakini, “Ben şu anda Adıyaman’dayım. Kayalık Mahallesi’ndeyiz. Maalesef şimdiye kadar da resmi bir yetkili yok. Halk kendi imkanları ile arama kurtarma çalışmaları yürütüyor” dedi.

Torunları göçük altında kalan bir kadın, ailesinden altı kişinin göçük altında olduğunu belirterek, çocukları öldükten sonra gelecek yardımı ne yapacağını söyledi.

Kadın, “Ben çocuklarım, kuzularım gittikten sonra gelen yardımı ne yapacağım?” diye feryat etti.

Bir diğer kent sakini “24 saattir kimse gelmedi” dedi.

14:33

HDP Eş Genel Başkanı Buldan deprem bölgesinde

 

14:30

HDP'li vekiller deprem bölgesinde: Halk kendi başına mücadele ediyor

Deprem bölgesindeki HDP milletvekilleri, halkın kendi imkanlarıyla arama kurtarma çalışması yürüttüğünü söyledi.

 

14:14

11 yaşındaki Azad Yalçın biriktirdiği parayı Heyva Sora bağışladı

Almanya’nın Dinslaken kentinde yaşayan 11 yaşındaki Azad Yalçın isimli çocuk biriktirdiği tüm parasını depremde zarar gören çocuklar için Heyva Sora Kurdistan'a bağışladı.

 

14:13

UNICEF: Depremde binlerce çocuk ölmüş olabilir

UNICEF Sözcüsü James Elder, Mereş depreminin bölgeyi son 100 yılda vuran en güçlü deprem olduğunu belirterek, binlerce çocuğun ölmüş olabileceğini söyledi.

Cenevre’de bir açıklama yapan James Elder, 6 Şubat günü meydana gelen depremlerin binlerce çocuğun hayatına mal olmuş olabileceğini kaydetti.

Elder, bu depremin bölgeyi yaklaşık 100 yıldır vuran en güçlü deprem olduğunu ifade ederken, “etkilenen bölgelerdeki savunmasız çocuklar ve aileler için olabilecek en kötü zamanda” depremin yaşandığına dikkat çekti.

Binlerce evin yıkıldığını, ailelerin yer değiştirmek zorunda kaldığını ve hava sıcaklıklarının sıfırın altına düştüğü bir dönemde kötü hava koşullarına maruz kaldığını belirten Elder, “Kuzeybatı Suriye'deki yerinden edilmiş aileler ve Türkiye'deki gayri resmi yerleşim yerlerinde yaşayan Suriyeli mülteci aileler, gece saatlerinde hava sıcaklıkları 0°C'nin altına düşmeye devam ederken en savunmasız olanlar arasındadır. Kuzeybatı Suriye açıkça zaten bir acil durum yaşıyordu” dedi.

Elder, “Topluluklar bir kolera salgını, şiddetli yağmurlar ve karla karşı karşıya. Bu bağlamda ve on yıldan fazla süren çatışma koşullarında, bu deprem akla hayale gelmez bir durum” ifadelerini kullandı.

14:09

Yaralılar Mersin'e sevk edildi

Hatay, Osmaniye ve Dîlok'un Îslahiye (İslahiye) ilçesinde, enkazdan çıkarılan yaralılar Mersin Şehir Hastanesi'ne sevk edildi. Hatay merkez ve ilçelerinde, su ve elektrik kesintisi yaşanırken, telefon hatları ise çekmiyor. Uzun araç kuyruğu oluşan İskenderun-Hatay Karayolu’nda trafik felç oldu. 

Bu arada yaralıların sevk edildiği Mersin Şehir Hastanesi'nde depremden kaynaklı çatlaklıkların oluştuğu ifade edildi.

14:07

Tiryaki: Bazarcix’ta da halk kaderine terk edildi

Mereş Bazarcix’ta incelemelerde bulunan HDP heyetindeki Mehmet Rüştü Tiryaki, arama kurtarmanın, yardımların ve ulaşımın çok yetersiz olduğunu, halkın kendi kaderine terk edildiğini söyledi.

 

13:43

Semsûr'da halk tepki gösterdi, Vali sırıtarak karşılık verdi

Semsûr'da halk valiliğe yürüdü. Valilik önünde toplanan halk  "Adıyaman sahipsiz" sloganıyla tepki gösterdi. Valiye gösterilen tepki sanal medya hesaplarında paylaşıldı. Halkın tepkisine karşı valinin sırıtarak karşılık verdi. 

13:32

Pazarcık Ördekdede köyünden görüntüler

 

13:30

İskenderun'dan fotoğraflar


         


        

13:15

Amed’deki yaralıların isimleri

Mereş’in Bazarcix (Pazarcık) ilçesinde dün peş peşe meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremde etkilenen Amed’de, enkaz altından çıkarılan yaralıların isimlerine ulaşıldı.

 Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu ve Mezopotamya Ajansı’nın (MA) hastanelerden edindiği ve sağlık durumları iyi olan yaralılardan bazıları şöyle:
"MELEK CANPOLAT, METİN KILIÇ, ZÜLKİF AYDIN, ZEHRA DAŞÇI, SALİME TOPVAL, RECEP ÇİÇEK, SERKAN OKŞAMAK, GÜLAY ELALTUNKARA, GÜLSEREN VURANEL, NİZAMETTİN ADLIEL, SAKİNE KAÇAR, TUBA ÖZDEMİR, MUSTAFA KARAKEÇİ, YUSUF ALPKAYA, BÜŞRA BİRSEN, RASİME KARAKAŞ, MEVA SAYAN, NAHİDE KARAYILAN, ÖZGÜL CAN, MÜSBET GÜZEL, SADDAM BAL, MAHMUT ERDEM, HAMZA İŞLEK, EMİRCAN BEREKET, MURAT KURAL, SEVDA KARAKAŞ, ZELİHA DUMAN, M.EMİN EKİN, LEYLA BARAN, İZZET GÜNGÖR, ZEKİYE AY, NAHSAN ŞAHİN, ÇİĞDEM ŞENOL, ESRA AYHAN, DELAL TANRIKUT, GÜLLİ KARETEKE, SALİH BAYHAN, YUNUS EMRE GÜLŞEN, KEVSER BOZKUR, MEHMET YILDIZ,  HATUN KARATAŞ, BERİVAN KUZU, OZAN MERT, HALİL İBRAHİM YİĞİT, EYÜP OK, M.REŞİT KARA, SÜLEYMAN TARI, UMUT EYMEN KARADAĞ, İBRAHİM HALİL KIZILAY, VEDAT TEKİN, BÜŞRA DOĞRUER, SULTAN ERBAT, MEHMET ŞAH YAŞAR, NİSANUR İPEK, BÜŞRA BOZAN, LEYLA BAKİR, MUHAMMED RENAS ISIK, NURAY KAYA, HAKTAN REBER IŞIK, DİLAVER IŞIK, EMİRHAN UÇAR, MESUDE EKEN, ÇAĞLA UZUN, MEHMET EMİN ÇAKIL, MUSTAFA ÖZOĞLU, MİRAY SU HAN, MEHMET TAHA ÜNSAL, MUHAMMED ATEŞAL, AHMET SARGIN, MUHAMMED ARDA ÇELİK, TUBA PERİŞİK, AHSEN PERİŞİK, HAVA CEYLAN, ZEHRA KARATAŞ, VEYSİ DEMİR, DİLAN FİGEN, EKREM BOYLU, FERİT CENGİZ, NURHAN TAYFUR, SADIK ÖZÇELİK, MEHMET REŞİT KARA, ALİ HAMZA ÇAÇAN, MAKBULE CENGİZ, RAMAZAN YAŞAR DAĞTEKİN, AZİZ KARADAĞ, KİBAR YAKUT, MUHAMMED ARDA ÇELİK, YILDIZ CENGİZ, MEDİNE AKIN, AZİZ NART, İSLAM YILDIRIM, ONUR AKÇİÇEK, NEZAHAT KARADAĞ, HACI FİGEN, FERİDE FİGEN, RAFİYE ÇELEBİ, MAKBULE DURSUN, EMELCAN KOÇ, MERYEM DOĞAN, RAİFE ÇELEBİ, MURAT KURAL, EMİRCAN BEREKET, SEVDA KARAKAŞ, ZELİHA DUMAN, FATMA FİDAN, BİRGÜL DEMİRTAŞ, HANİFE İÇLİ, SÜLEYMAN KOYUNCU, EĞİT KARAMAN, MUHAMMED TAHA ÇINAR, ESRA KAYA, İBRAHİM HALİL SALIK, HATİCE GÜNDOĞDU, KİBAR ÖZTÜRK, HAYAT POLATTAĞ, YASEMİN YANIK, FATMA FİDAN, BİRGÜL DEMİRTAŞ, HANİFE İÇLİ, SÜLEYMAN KOYUNCU."

ÇERMİK DEVLET HASTANESİ

Çermik Devlet Hastanesi’nde taburcu ve sevk olan hastalar şöyle: “Hanifi Petekkaya, Mahmut Büyükbayram, Emine Demir, Efe Mirhan Doğan, Hacer Demirci, Filiz Vural, Cuma Dündar ve Semsur’dan getirilen Emre ve Gizem Gözbaşı.”

ERGANİ DEVLET HASTANESİ

Ergani Devlet Hastanesi’nde ise toplamda 100 kişi tedavi altına alındı. Tedavi altında olanların isimleri şöyle: “Melekşah Takdemir, Berivan Buğdaycı, İbrahim Kokrmaz, Sibel Akbulut, Muhammet Onur Kaya,  Remziye Demir, Behçet Çetin, Rabia Deveboynu, Emine Zengin, Emine Biçer, İlayda Kan, Şeyda Demirci, Aziz Yakar, Abdülhalim İleri, Gülsün Tek, Beyda Tosun, Emrah Çelik, Medine Kınık, Edip Baran, Gülcan Gülsün, Nazim Kızmaz, Belina Yunak, İpek Yakgin, Bilal Yunak, Ali Bacak, Figen Deniz, Yeliz Kaya, Kibar Dinç, Eren Öz, Güzel Güney, Muhammed Akol, Meryem Güler, Hanifi Petekkaya, Yaşayan Polater, Asye Güler, Rukiye Güler, Duygu Fidan, Gizem Şahin, Asiye Yeşil, Erdem Bıçak, Songül Yoldas, Nazire Ergi, İrfan Taşdelen, Piroz Sarı, Naile Karadaş, Zerşin Pamuk, Hümeyra Barut, Fatma Umay, Nafiye Aydın, Bedri Papatya, Yahya Şeyh Ali, Mücahit Fırat, Nazife Yaşar, Remziye Erbey, Emine Başol, Fatih Emrullah, Hüseyin İçli, Hanife İçli, Seyyit Gökdere, Ramazan Kaya, Altan Erkol, Berivan Buğdaycı, Serkan Tortumlu, Mehmet  Meydin Aslan, Murat Alayunt, Burcu Kaplan, Züleyha Arık, Ramazan Çelik, Havva Alaca, Onur Yeşil, Turgut Zengin, Canan Erçifçi, Gamze Kaya, Aziz Emre Polater, Kerime Özçiçek, Muhammed Demirtaş, Nazife Yaşar, İbrahim Altın, Murat Çeri, Hakan Kaplan, Zübeyde Oruç, Zeynel Rüzgar Piynae, Oğur Ağar, Yudum Karadeniz, Sevim Sarı, İsmail Ernez, Hamide Yaman, Sıdıka Erol, Eyyüp Kılıç, Nuriye Kayar, Mehmet Kor, Mehmet Aydoğdu, Şahizade Cebeli, Murat Yücel, Ferhat Mete, Gökhan Ürü, Ağa Ürü, Ceren Çıtıl, Ruken Ece Güzel.”

ÇÜNGÜŞ DEVLET HASTANESİ

Çüngüş Devlet Hastanesi’nden taburcu olan 9 kişinin isimleri ise şöyle: “Abdullah Bal, Mehmet Tüfenk, Yusuf Ay, Umeyr Katar, Hatice Turgut, Emine Dalgiç, Aysel Abak, Erhan Fidan, Emre Atar.”

13:11

Türk devleti OHAL ilan etti

Türk Cumhurbaşkanı deprem bölgesinde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan etti. OHAl ilan edilen kentler şunlar: Mereş, Semsûr, Adana, Riha, Hatay, Amed, Dîlok, Osmaniye, Meletî, Xerpêt 

Türk Cumhurbaşkanı 3 bin 549 kişinin yaşamını yitirdiğini, 22 bin 168 kişinin yaralandığını belirtti. 

Ama gerçek sayının kat be kat fazla olduğu ifade ediliyor.

13:09

Mereş depremi: KESK’ten ‘insanlıkdışılığa’ tepki

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), onlarca saattir çok sayıda il ve ilçede temel ihtiyaçlar karşılanmamışsa bunları dile getirmemenin insanlık dışı olduğu tepkisinde bulundu.

KESK, deprem bölgelerinde kurulan kriz masalarından elde edilen bilgileri paylaşmak için bir basın toplantısı düzenledi.

Ankara’daki KESK Genel Merkezi’nde yapılan toplantıda konuşan Eşbaşkan Mehmet Bozgeyik yaşananların “kader” olmadığını belirterek “Yaşananları kader olarak tarif eden her kim var ise bilelim ki ölümleri ve acıları artırmada pay sahibidir, suça ortaktır” dedi.

Bozgeyik, “Gün eksikleri değil yapılması gerekenleri konuşma günüdür’ deniyor, kısmen doğru olsa da şu da bir gerçektir ki, onlarca saattir hala ulaşılmayan iller, ilçeler var ise, hala bir çadır açılmamış, aşevleri kurulmamış, temel ihtiyaçlar karşılanmamış ise bunlara dile getirmemek insanlık dışı bir tutum olur” diye ekledi.

“Deprem bölgelerinde tam anlamıyla bir yokluk durumu söz konusudur. Var olan olanaklar depremzedeler için kullanılmalıdır” diyen Bozgeyik, şunları ekledi: “Milyonlar 36 saattir yakınlarından haber almak için çırpınıp duruyorlar. Elektrikler kesik, telefonların şarjları bitti. Seyyar şarj araçlarının ulaştırılmasını bile çözmeyen bir yönetim anlayışı ile karşı karşıyayız.”

 

13:03

Bin aile Şehba'ya ulaştı

Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyeyê mahalleri ile Halep’te bulunan yaklaşık bin aile Şehba Kantonu ve Şêrawa’ya ulaştı. Gelen aileler Berxwedan Kampı, Serdem Kampı, Aqîbê, Ziyaretê, Bênê, Xirêbkê, Kiştear, Meyasê, Başemrê ve Birc Qas köylerine yerleştirildi.

12:59

İslahiye'den deprem görüntüleri

 

12:57

HDP heyetinin Semsur'daki ziyaretinin görüntüleri

 

12:29

HBDH: AKP-MHP iktidarı ölüme terk ediyor, halk öz gücüyle mücadele ediyor

Kurdistan'daki depreme ilişkin açıklama yapan HBDH, "AKP-MHP iktidarı halkı ölüme terk ediyor, halk öz gücüyle mücadele ediyor" dedi.

 

12:25

HDP heyeti enkaz alanlarında halkı ziyaret etti

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Elîh Milletvekili Nejdet İpekyüz, Amed milletvekilleri Remziye Tosun, Garo Paylan ve Dersim Dağ ile Amed HDP il yöneticilerin bulunduğu bir heyet, enkaz alanlarında bekleyen halkı ziyaret etti. HDP heyeti, daha sonra yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığında bulundu. 

Ziyaret sırasında insanlar, “Zar zor geçinebiliyorduk şimdide başımıza bunlar geldi. Bizi kurtarın artık, biz açlıktan ölüyoruz, geçinemiyoruz. Bunların hepsini devlet yapıyor, vallahi devlet yapıyor. 5 milyar kira ödüyoruz ev başımıza yıkıldı. Zenginler bu iktidarı bize musallat etti. Artık dur deyin” diye belirtti.

12:24

DSÖ: Depremden 23 milyon kişi etkilenmiş olabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Mereş merkezli depremlerden yaklaşık 23 milyon kişinin etkilenmiş olabileceğini belirterek, zamana karşı bir yarış başladığını ifade etti.

DSÖ’nün Yürütme Konseyi toplantısı sırasında açıklamada bulunan yetkililerden Adelheid Marschang, "Olaylara ilişkin haritalar, yaklaşık 5 milyonu savunmasız olmak üzere 23 milyon insanın potansiyel olarak maruz kaldığını gösteriyor" dedi.

Yerine getirilmemiş temel ihtiyaçların hemen ve orta vadede Suriye’de olabileceğini ifade eden Marschang, “Suriye’nin kuzey batısına doğru yardım ulaştırılması, depremin yol açtığı hasardan dolayı aksayabilir ya da zaten aksamış durumda. Bu kendi başına, büyük bir kriz oluşturuyor” dedi.

DSÖ Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ise acil yardım malzemelerini harekete geçirmekte olduklarını belirterek, “Şimdi bu zamana karşı bir yarıştır. Geçen her dakika, her saat, hayatta kalanları canlı bulma şansını azaltıyor” şeklinde konuştu. Ghebreyesus özellikle henüz bilgi alınamayan alanlara ilişkin son derece endişeli olduklarını sözlerine ekledi.

12:20

Pazarcık'tan kareler


         


        

11:55

HDP ve DBP heyeti Pazarcık'ta: Dayanışmayı büyüteceğiz

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP milletvekilleri Sezai Temelli, Fatma Kurtulan, Mehmet Rüştü Tiryaki, Dilan Dirayet Taşdemir, Zeynel Özen, Mahmut Toğrul ve Murat Sarısaç ile parti yöneticileri, ilk depremin merkez üssü Maraş'ın Pazarcık ilçesinde incelemelerde bulundu.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, gerçekleştirdiği incelemelerden sonra şu açıklamayı yaptı:

"Geldiğimiz yere kadar neredeyse her noktada yıkılmayan, hasar görmeyen bina yok. Pazarcık’ta neredeyse bütün binalar yıkılmış ya da hasar görmüş. Enkaz altında halen insanların olduğunu görüyoruz. Bazı yerlerde tek bir çalışma yok. "Devlet nerede?" diyorlar. 36 saat içerisinde gereken çalışma yapılmadı. İlk dakikadan itibaren insanların enkazdan canlı çıkarılması olasılığı çok yüksekken bunun yapılmadığını gördük. Arkamızdaki enkazda da insanlar var. Buradan şunu çok net ifade etmek isterim ki bu depremde devlet enkaz altında kaldı.
'Her noktadayız' diye açıklama yaptılar. En çok övündükleri şey yaptıkları yol ve rezidanslar. Görün her yerde ilk yıkılanlar bunlar oldu. İnsanlar kendi çabaları ve dayanışmaları ile şimdiye kadar enkaz altındaki insanları kurtarmışlar. Bu devletin, bu iktidarın burada yaptığı bir şey yok. HDP heyeti olarak her yerde daha çok dayanışarak, buralarda olacağız. Bugün de heyetlerimiz deprem bölgelerinde. İl ve ilçe örgütlerimiz yardım topluyor. Dayanışmayı büyüteceğiz."

11:53

Sucu: Halkın öz gücüyle yapmış oldukları çalışmalar dışında bir çalışma yok

HDP Meletî Kriz Masası’ndan Hasan Basri Sucu, AFAD’ın kent merkezi, ilçe ve köylere dair açıkladığı bilançonun yanıltıcı olduğunu söyledi. Sucu, “Biz dünden beri tüm enkazları gezdik. AFAD merkezlerine gittik. Halkın öz gücüyle yapmış oldukları çalışmalar dışında AFAD’ın yapmış olduğu bir çalışma yoktur." dedi.

11:49

İskenderun'da çalışmalar 30 saat sonra başladı

Hatay’ın İskenderun ilçesinde, arama kurtarma çalışmaları yaklaşık 30 saat sonra başlatıldı. İlçeye bağlı Çay Mahallesi'nin büyük bir kısmı yıkılırken, elektrik ve sular da kesik. Yardım ve desteğin gelmemesine tepki gösteren ilçe halkı, gönderilen ekiplerin ise yetersiz olduğunu belirtti. Çalışmaların geç başlaması nedeniyle kayıplar arttı.

11:26

HDP Gençlik Meclisi'den dayanışmayı büyütme çağrısı

HDP Gençlik Meclisi açıklaması şöyle: 

"Gençlik olarak, göçük altında kurtarılmayı bekleyen ve deprem sonrası ihtiyaçları oluşan binlerce insanla dayanışma ve yardımlaşma seferberliğimizi sürdürüyoruz.
Yaralarımızı birlikte saracağız. İnanıyoruz ki; bu felaketin üstesinden ancak dayanışma ile gelebiliriz. Başta gençler olmak üzere tüm halkımızı deprem bölgelerinde olmaya; enkaz altında kalan insanları kurtarmaktan, ihtiyaç sahibi insanların ihtiyaçlarını karşılamaya kadar dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz.
Destek ve dayanışma için 0552 032 5649 ve 0553 096 0706 numaralı telefonlardan Kriz Koordinasyon Merkezimize ulaşabilirsiniz.

11:18

Deprem felaketinde son durum 

Mereş merkezli 10 ili etkileyen depremlerde şu ana kadar 4 bine yakın kişi  yaşamını yitirirken, Mereş, Dîlok, Meletî, Semsûr, Riha, Amed, Xerpet, Osmaniye, Adana ve Hatay'da enkaz altında hala binlerce kişi var. Kurtarma ekiplerinin yetersiz kaldığı, hatta kimi ilçelerde hiçbir arama kurtarma çalışmasının yapılmadığı bildirildi.

 
SEMSÛR


Depremin şiddetli şekilde etkilediği Semsûr'da kurtarma çalışmaları başlatılmadı. Yüzlerce kişinin enkaz altında olduğu kent ve ilçelerinde halk kendi imkanlarıyla arama kurtarma çalışmaları yürütüyor. Sergolan (Gölbaşı), Kolik (Kahta) ve Beheştî (Besni) ilçelerinin büyük bir bölümüne halen kurtarma ekipleri gönderilmezken, merkez ve ilçelere bağlı köylerden ise haber alınamıyor. Halk geceyi soğukta, susuz ve aç bir şekilde geçirdi.

 
DÎLOK
Depremin en ağır şekilde vurduğu Dîlok’un İslahiye ilçesinde, depremin üzerinden bir gün geçmesine rağmen halen İslahiye ilçe merkezinde arama çalışmaları yapılmıyor. Yapıların yüzde 80’i tamamen yıkıldı. 

 
MEREŞ
Depremin üssü olan Mereş’ın Bazarcix ilçesinde yaşayanlar geceyi şiddetli yağış altında geçirdi. Bazarcixlılar, şu ana kadar kayda değer bir destek bile alamadı. Ekiplerin yetersiz olduğu ilçede, cenazeler enkaz içinde çıkarılmayı bekliyor. Kentte binaların hasar gördüğü ilçelerin neredeyse çok küçük bir bölümüne yardım ekipleri gönderilirken, diğer ilçe ve kırsal mahallelerden ise hiçbir haber alınamıyor. 
Yine Elbistan ilçesi ve kırsal mahallelerinde ise neredeyse çalışma yok. Dün geceden beri devam eden kar yağışı nedeniyle köylere ulaşım sağlanamazken, birçok köyde yaşanan enkaz yine halk tarafından kaldırılıyor.

 
MELETÎ
Meletî merkez ve özellikle Şîro (Pütürge) ilçelerinde yüzlerce yapı yıkılırken, çok sayıda kişinin enkaz altında olduğu tahmin ediliyor. Şu ana kadar etkili bir arama-kurtarma çalışmasının yapılmadığı kentte halk yardım bekliyor. Sabaha kadar yağan kara rağmen enkazların başında yakınlarının kurtarılmasını bekleyen halk, iktidara tepki gösterdi. Meletî’nin Argan (Akçadağ) ilçesinde neredeyse bütün evlerin yıkıldığı ama arama kurtarma çalışmalarının yapılmadığı belirtildi. Özellikle evlerin tamamen yıkıldığı Ören mahallesine hiçbir yardım hala ulaşmadı. Enkazların kar altında kaldığı kenttin köylerinden ise hiçbir bilgi alınamıyor.

 
AMED
Amed’de yıkılan 23 binada arama kurtarma çalışması devam ederken, kent genelinde ölü sayısı 50’yi aştı. Yaralı sayısının 600’e yaklaştığı kentte enkaz altında ne kadar kişinin olduğu ise henüz bilinmiyor. Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu ise sanal medya hesaplarından ölü sayısını 83, ağır yaralı sayısını 19 ve diğer yaralıların sayısını 759 olarak duyurdu. Amed’in ilçe ve köylerinde ise hasarın ne boyutta olduğu bilinmiyor.  


RİHA
Riha ve ilçelerinde çok sayıda bina yıkıldı. Kent merkezinde ve Hewag (Bozova), Berecûk (Birecik), Pîrsûs (Suruç) ilçelerinde 60 bina yıkıldı. Enkaz altından çıkarılan 43 kişi yaşamını yitirdi, 100’ü aşkın kişi ise yaralandı. Enkaz kaldırma çalışmaları Bahçelievler Mahallesi, Uçaksavar Kavşağı, 24 Metre Yol ve Yenişehir mahallelerinde sürerken, Hewag Xelfetî, Berecûk, Pîrsûs ilçelerine ise halen ekipler gönderilmedi. İlçelerde halk enkaz kaldırma çalışmaların kendi imkanlarıyla yapıyor. Köylerden ise haber dahi alınmıyor.


HATAY
Hatay’ın birçok bölgesine halen arama kurtarma ekipleri gönderilmiş değil. Binlerce kişinin enkaz altında olduğu kentte halk, geceyi sokaklarda geçirdi.  Hatay’da yıkılan yüzlerce binanın altında kalan kişi sayılı ise bilinmiyor. Arama kurtarma çalışmalarının yapılması ile kentteki ağır bir tablonun ortaya çıkacağı belirtiliyor. Kentin diğer ilçe ve kırsal mahallelerinden ise hiçbir haber alınamazken, ekiplerin de ulaşmadığı belirtildi.

 
ADANA
Adana’da ise 11 bina hasar görürken, şu ana kadar 50 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Adanalılar da diğer deprem bölgelerindeki halk gibi geceyi sokakta geçirdi. Okullar, yurt binaları, spor salonları ve fuar alanı dahil 173 noktanın acil toplanma alanı olarak belirlendiği kentte, arama ve enkaz kaldırma çalışmaları ise sınırlı bir ekiple yapılıyor. Adana’nın kırsal mahallelerinde depremin yarattığı etki ise bilinmiyor.

 
OSMANİYE
Osmaniye’de, Türk devletinin son açıklamasına göre, 131 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce bina yıkıldı. Halkın sınırlı sayıda ekiple yürüttüğü arama kurtarma çalışmaları sırasında bir binanın enkazından yaklaşık 26 saat sonra bir kişi kurtarıldı. Kentin kırsal bölgelerinden haber alınamıyor.

11:06

Amed’de enkaz altından çıkarılan 3 cenaze toprağa verildi

Mereş merkezli ,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerin vurduğu kentlerden biri olan Amed’de enkaz altından cansız bedenleri çıkarılan 3 kişi Rezan (Bağlar) ilçesinde toprağa verildi.

Osman Başal, Ali Cengiz ve Murat Cengiz'in cenazeleri Rezan ilçesi Mevlâna Halit Mahallesi Cezaevi Semti'nde yıkılan Yoldaş Apartmanı'nın enkazından gece saatlerinde çıkarılmıştı.

Cenazeler ağıtlar arasında Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verildi. Yeniköy Mezarlığı’na defnedilenlerin sayısı 22 kişiye yükseldi. Amed'de yaşamını yitirenlerden bazıları ailelerinin istemi doğrultusunda çevre il, ilçe ve köylere defnediliyor.

 

10:39

3 kente araç girişi durduruldu

Türk devleti Mereş, Hatay ve Semsûr’a afetle ilgili sevkiyat yapan araçlarla, görevli araçlar hariç 48 saat boyunca araç girişinin durdurdu.

10:30

Elbistan hastanesinden görüntüler

 

10:28

KCK Ekoloji Komitesi: En üst düzeyde dayanışmaya çağırıyoruz

Deprem doğal afet, yıkımın ise cinayet olduğunu belirten KCK Ekoloji Komitesi, "Dayanışmayı en üst düzeye çıkarmanın günüdür. Faşist rejimden beklentiye girmeden, toplumsal dayanışmayı büyütelim" dedi.


 

 

10:24

Amed’de bilanço ağırlaşıyor: 84 ölü, 750’yi aşkın yaralı

Amed’de pazartesi günü sabah ve öğle saatlerinde yaşanan depremlerden sonra 84 kişinin yaşamını yitirdiği, 19’u ağır olmak üzere en az 759 kişinin yaralandığı öğrenildi.

Müssü Mereş ve Dîlok olan depremlerde bilanço gittikçe ağırlaşıyor. Geçen her saat durum daha da kötüleşiyor, umutlar azalıyor. Artçı depremler de devam ediyor.

Depremin en fazla etkilediği Kurdistan kentlerinden biri olan Amed’de yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Peyas, Rezan ve Yenişehir ilçelerinde yıkılan binaların enkazından çok sayıda kişi kurtarıldı.

Evleri hasarlı olan yurttaşlar geceyi eksi derecelere kadar düşen havada Koşuyolu Parkı’nda geçirdi.

Parkta kalan yurttaşlara yeteri kadar çadır, battaniye ve yiyecek götürülmezken yurttaşlar devletin duyarsız olmasına tepki gösterdi.

Kent Koruma ve Dayanışma Platformu tarafından kurulan Kriz Masası'nın son verilerine göre 84 kişi yaşamını yitirdi, 19’u ağır olmak üzere en az 759 kişi yaralandı.

Ayrıca kent genelinde kriz masası 23 yapının yıkıldığını ve 300’e yakın yerde konaklama yeri olduğunu bildirdi.

 

 

10:18

Depremzedelere Şehba'ya gelme çağrısı

Efrîn ve Şehba Kantonları Meclisi Eş Başkanı Melek El Hisen, Halep ve diğer bölgelerde depremden zarar görenlere Şehba’ya gelme çağrısı yaptı. Hisen,Şam hükümetine Şehba Kantonu üzerindeki ambargoyu kaldırmaya çağırdı.

10:11

Elbistan’da cenazeler hastane bahçesinde bekletiliyor

Elbistan Devlet Hastanesi'nin özellikle acil servis bölümünün depremde kullanılmaz hale gelmesi ardından cenazeler bahçede bekletiliyor. Başka bir tedbir ise halen geliştirilmedi.

Depremde Elbistan Devlet Hastanesi’nin acil servis bölümü neredeyse kullanılmaz hale geldi.

İlaç ve malzeme sıkıntısının yaşandığı hastanede depremden dolayı hayatını kaybeden insanların cansız bedenleri hastane bahçesinde bekletiliyor.

Elbistan'da halk geceyi soğuk havada dışarıda geçirirken, göçük altında kalan yakınların sağ çıkarılması umudu da geçen her saat azalıyor.

İlçede arama ve kurtarma ekipleri yok denecek kadar az durumda.

Köylere ise halen hiçbir yetkili ulaşmadı. Köylerde kalan ve depremde evleri yıkılan insanlar sağlam evlere sığındı. Dünden beri elektrik ve suyun olmadığı köylere devlet herhangi bir yardım götürmezken, başka şehirlerde yaşayanlar kendi imkanları ile ya da yöre dernekleri aracılığıyla köylere yardım götürme kararı aldılar.

İstanbul'daki bazı köy dernekleri de topladıkları yardımları yola çıkarttı.

 

10:04

HDP'li Bülbül, halkla çalışmalara katıldı

Semsûr şehir merkezini ziyaret eden HDP Milletvekili Kemal Bülbül, enkazın altında birçok insanın olduğuna dikkat çekti. Caddede bulunan 4 katlı bir binanın tamamının yıkıldığını gösteren Bülbül, bu binadan hâlâ hiç kimsenin çıkarılmadığını belirtti. Bülbül, AFAD ekiplerinin de henüz gelmediğini ve hiçbir arama kurtarma çalışmasının olmadığı bilgisini paylaştı. Bülbül, "Adıyaman’da mahallelerin tamamı yıkılmış durumda. Ayakta kalan binalarda ise çatlaklar var. Buraya ne belediye ne kaymakamlık nede emniyet var” dedi. 

 

09:48

Kurdistan Halk İnisiyatifi'den çağrı

 

09:42

Hatay'da binlerce kişi enkaz altında

Hatay’ın birçok bölgesine halen arama kurtarma ekipleri gönderilmedi. Binlerce kişinin göçük altında olduğu Haytay'da, on binlerce kişi geceyi sokaklarda geçirdi. 

09:40

İslahiye'de halk enkaz altındakileri kurtarmaya çalışıyor

Dîlok’un İslahiye ilçesinin yüzde 80’i yıkıldığı ya da hasar gördüğü ilçeye, arama kurtarma ekipleri halen gelmiş  değil. İlçedeki halk kendi imkanlarıyla enkaz altında kalanları kurtarmaya çalışıyor.

09:37

Suriye'de bilanço ağırlaşıyor

Deprem Suriye'nin İdlib, Halep, Hama, Lazkiye, Tartus kentlerin büyük yıkımlara yol açtı.  Suriye'de bin 508'e yakın kişi yaşamını yitirdi, binlerce kişi ise yaralandı.

Fransız Basın Ajansı (AFP) ise Suriye'nin çeşitli bölgelerinde en az 1444 kişi yaşamını yitirdi, en az 3 bin 419'den fazla kişi yaralandı.

09:33

CDK-F ve TJK-F’den acil çağrı

CDK-F-TJK-F, Kurdistan'daki deprem nedeniyle Fransa'da yaşayan Kürtlere ve dostlarına seslenerek, "Kürt, kızılbaş, Alevi düşmanı AKP-MHP bu krizi yönetebilecek, depremzedelerin yaralarını sarabilecek durumda olmanın çok gerisindedir. Yaşanan tam bir hükümet ve devlet fiyaskosudur. Denilebilir ki Türk devleti göçük altında kalmıştır. Bu devletten yardım beklemek beyhudedir. Toplumumuzun, toplumlarımızın kendi yaralarını sarmalarından başka çare adeta yoktur" denildi.

Açıklamada, şu çağrılar yapıldı: "Halihazırda Heyva Sor öncülüğünde başlatılan yardım kampanyasını desteklediğimizi belirtiyor, tüm halkımıza da en güçlü biçimde bu kampanyaya katılma çağrısı yapıyoruz. Aynı zamanda CDK-F bünyesinde kurulan kriz masası 7/24 esaslı olarak halkımıza hizmet verecek, gönderilecek yardımlar ve bölge iletişim için gerekli olan tüm çalışmaları yürütecektir. Fransa’da yaşayan halkımız her an bu masaya ulaşabileceklerdir. Gün dayanışma, birlik ve yardımlaşma zamanı, gün Kurdistan’a sahip çıkma günüdür."

09:22

BOTAŞ 3 kente doğal gaz vermiyor

BOTAŞ, deprem nedeniyle Maraş, Antep ve Hatay'a doğal gaz vermiyor.
BOTAŞ açıklamasında, "Maraş-Antep doğalgaz iletim hattında oluşan hasar neticesinde; Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay illeri ile Pazarcık, Narlı, Besni, Gölbaşı, Nurdağı ve Kırıkhan ilçelerine doğal gaz verilememektedir" denildi,

08:59

Deprem paylaşımı yapan 4 kişi gözaltına alındı

AKP-MHP iktidarı depremde enkaz altında kalanları kurtarmak yerine sanal medya paylaşımı yapanların peşine düştü. Sanal medyada deprem paylaşımı yapan 4 kişi gözaltına alındı.

08:56

Semsur'da halk enkaz altındakileri kurtarmaya çalışıyor

 

08:40

Pötürge'de 5,5 şiddetinde deprem

Kandilli Rasathanesi’ne göre, Meletî’nin Şîro (Pütürge) ilçesinde saat 10.11’de 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.  Deprem, 5 kilometre derinlikteki deprem çevre kentlerde de hissedildi. 

08:23

Bazarcix'da cenazeler çıkarılmayı bekliyor

Depremin merkez üssü Bazarcix, geceyi şiddetli yağış altında geçirdi, ara verilen arama kurtarma çalışmaları yeniden başlamasına rağmen ekiplerin yetersiz olduğu ilçede, cenazeler enkaz içinde çıkarılmayı bekliyor. 

07:51

Kayıp sayısı artmaya devam ediyor

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 3 bin 381 olduğunu açıkladı. AFAD, depremlerde yaralananların sayısının ise 20 bin 426’ya yükseldiğini belirtti.

Yaşamını yitirenlerin gerçek sayısının ise çok daha fazla olduğu belirtiliyor.

07:47

Şengal'den deprem için dayanışma çağrısı

Şengal Şehit Aileleri Komitesi ve Özerk Meclisi, Rojava ve Bakurê Kurdistan’da yaşanan deprem sonrası zarar gören Kürt halkı için Êzidi halkına dayanışma çağrısı yaptı.  

Açıklamada, “Halkımız zor ve acı günlerden geçiyor. Şengal halkı olarak depremde yaşamını yitirenler için başsağlığı, yaralılar için şifa diliyoruz. Tüm Êzidi halkını depremden zarar gören halkımıza yardım etmeye çağırıyoruz” denildi.

07:42

HDP: Şimdi dayanışma zamanı!

Halkların Demokratik Partisi Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu da Bakurê Kurdistan'da meydana gelen pedere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. 

Açıklamada, "Depremin ortaya çıkardığı tahribatı gidermek ve yeni acıların önüne geçmek için belediyelerimiz, Deprem Kriz Koordinasyon Merkezimizle iş birliği içerisinde sorumluluklarını yerine getirmeye çalışmaktadır. Bizler, yerel yönetimlerimize ait tüm gücü ve imkanları depremden etkilenen halkımızla dayanışmak için kullanıma açmış bulunmaktayız" denildi.

HDP açıklamasında şunlar belirtildi:

"Belediyelerimiz, afetten etkilenen yurttaşlar ve mülteciler için iaşe, barınma ve arama-kurtarma çalışmaları başta olmak üzere her türlü çalışmayı 24 saat boyunca gerçekleştirmektedir. Her dakika, her saniye deprem bölgelerindeyiz ve koordinasyon halinde tüm kurumlarımızla halkın hizmetindeyiz. Olanaklarımızı kayıpların önlenmesi ve acil ihtiyaçların karşılanması için seferber ediyoruz. Yaşanan bu felaketin üstesinden dayanışma ile geleceğiz. Dayanışmayı büyütmek için il örgütlerimiz ve belediyelerimiz yardımları depremzedelere ulaştırmak için her an hazır durumdadır. Bir kez daha tüm halkımızı dayanışmayı büyütmeye davet ediyoruz! Şimdi dayanışma zamanı!"

07:26

Amed'da halk geceyi sokakta geçirdi

Amed’te,deprem sonrası ihtiyaçları karşılanmayan halk, geceyi sokakta ya da araçlarında geçirmek zorunda kaldı. Kentte tamamen yıkılan 7 binanın enkazında arama kurtarma çalışmalarına devam edilirken, geceyi evlerinde geçirmemeyi “tavsiye” edilen halkın hiçbir ihtiyacı karşılanmadı. Kenttin 37 noktası barınma yeri olarak belirlenirken, buralara ne barınma ne de gıda ihtiyacı ulaştırılmadı. 

07:22

Amed Surları'nda göçük

Depremlerden etkilenen Amed’de, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Amed Surları’nda göçük yaşandı. Sur ilçesinde bulunan ve Dağkapı ile Çiftkapı arasındaki burçta geniş çaplı gedik açıldı.

07:19

ESP Kurdistan'dan dayanışma çağırısı

ESP Kurdistan yaptığı açıklamada şunları belirtti: "Bir kez daha depremle sarsıldık. Çoğunlukla Kürdistan kentlerini vuran depremde binlerce bina yıkıldı, binlerce insanımız hala göçük altında. Son derece olumsuz hava koşullarının eşlik ettiği depremde ilk elden bilgilere göre yüzlerce yurttaşımız yaşamını yitirdi, binlerce yurttaşımız yaralandı. Sayıların artması herkesin ortak endişesi.

Öte yandan depremin yaşandığı yerlerde hayatta kalabilen yurttaşlar kendi kaderlerine terk edilmiş durumda.  Depremin ağır yaşandığı yerler hızla afet bölgesi ilan edilmeli. Şimdi halkımızın seferberlik olma, kenetlenme zamanı. Bu acıları dayanışmayla alt edeceğiz. Bütün halkımızı hep birlikte yaralarımızı sarmaya çağırıyoruz.  

07:08

Japonya ve İsrail'den kurtarma ekipleri Türkiye'ye geldi

Japonya hükümeti tarafından 18 kişilik arama kurtarma ekibi, deprem bölgelerinde çalışmalara katılmak üzere Türkiye'ye geldi. İsrail'in gönderdiği 150 kişilik yardım heyeti Türkiye'ye ulaştı.

06:30

Suriye'de kayıpların sayısı artıyor

Suriye devlet kaynaklarının verdiği bilgilere göre depremde yaşamını yitirenlerin sayısı bin 300’e yükseldi. Suriye ayrıca Birleşmiş Milletler ile üye devletlere çağrıda bulunarak arama ve kurtarma çalışmaları, sağlık hizmetleri, barınma ve yiyecek konularında yardım talep etti. 

06:27

Sergolan'da 5,6 büyüklüğünde artçı deprem

Semsûr’un Sergolan (Gölbaşı) ilçesi, bu sabah da artçı bir deprem yaşandı. Kandilli Rasathanesi göre, ilçede saat 06.13’te 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.  2,3 kilometre derinlikte yaşanan deprem çevre kentlerde de hissedildi. 

06:20

Semsûr Tabip Odası Başkanı yaşamını yitirdi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Semsûr Tabip Odası önceki dönem başkanı Dr. Şerif Ayaz'ın depremde enkaz altında kalarak yaşamını yitirdiğini açıkladı. TTB’nin sanal medya hesabından yapılan açıklama şöyle: "Adıyaman Tabip Odası önceki dönem başkanı Dr. Şerif Ayaz'ı deprem sonucu kaybettik. Ailesine, yakınlarına ve tüm sağlık camiasına başsağlığı diliyoruz."

03:18

Dün yerel saatle 04.17’de merkez üssü Mereş'in Bazarcix’da (Pazarcık) meydana gelen ve Dîlok, Meletî, Osmaniye, Amed, Riha, Adana, Semsûr, Hatay, Kilis ve Kuzey ve Doğu Suriye dahil Suriye kentlerinde şiddetli etki gösteren depremin bilançosu giderek artıyor.

AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, yaşamını yitirenlerin sayısı 2 bin 921 kişiye ulaştı, 15 bin 834 kişi ise yaralandı.

Ölü sayısının binlerce olduğu, Türk devlet yetkililerinin gerçek sayısı açıklamadığı belirtiliyor.