2 kadın tutsağa işkence protesto edildi

Kadınlar, gardiyanların kışkırtmasıyla adli tutukluların saldırısına uğrayan Sedanur Uğur ve Sibel Örkmez için cezaevi önünde buluştu.

ŞAKRAN CEZAEVİ ÖNÜNDE EYLEM

Wan protestoları sırasında gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Sedanur Uğur ve Sibel Örkmez'e cezaevinde uygulanan şiddet ve hak ihlalleri Şakran Cezaevi Kampüsü önünde protesto edildi. "Şakran'da işkence var. Sibel ve Sedanur'a özgürlük" pankartının açıldığı eylemde sık sık "Devrimci tutsaklar onurumuzdur" ve "Diren Seda, Sibel yoldaşların burada" sloganları atıldı.

Eyleme Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Perihan Koca ve Burcu Gül Çubuk'un yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

'İŞKENCE GÖRDÜLER, CAN GÜVENLİKLERİ YOK'

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) üyesi Melek Bakşi, "Halkların iradesini, demokratik cumhuriyeti ve sosyalizmi savunanlar olarak buradayız. Sokaklarda, kampüslerde, meclislerde her yerde haykırdık. Bugün de suç makinasına dönüşmüş olan Şakran Cezaevi önünden özgürlük talebimizi haykırıyoruz" diye belirtti.  

DEM Parti Milletvekili Perihan Koca, cezaevlerinin tecrit nedeniyle işkence evlerine dönüştüğünü dile getirdi. Tutuklu arkadaşlarının sadece Wan halkının iradesine sahip çıktığını söyleyen Perihan Koca, “En temel anayasal haklarını kullandılar ve gasba karşı Wan halkı ile dayanıştılar. 37 gündür türlü işkence yöntemleriyle burada siyasi talimatla tutuluyorlar. Arkadaşlarımızın bu cezaevinde can güvenlikleri yok. Cezaevi yönetimiyle defalarca görüşmeye çalıştık, Adalet Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Ancak adalet söz konusu olduğunda buraların kapısı duvar oluyor. Cezaevi yönetiminin kışkırtmalarıyla ve gardiyanların eliyle arkadaşlarımız ölümle burun buruna yaşamak zorunda kalıyorlar. 37 gün içerisinde tecavüzle, ölümle tehdit edildiler, 30 adli tutuklu tarafından saldırıya uğradı" ifadelerini kullandı.  

Şiddet, tehdit ve ölümün cezaevlerinde normalleştirildiğini kaydeden Perihan Koca, şunları belirtti: "Bu işkence usulüne, hukuksuzluğa karşı olduğumuz her yerde sesimizi duyurmaya devam edeceğiz. Ortada bir suçlu var. Suçlular hakka, hukuka uymayan bakanlığın kendisi, cezaevi idaresidir. Onların talimatıyla işkence sistematik olarak devam ettiriliyor. Ancak arkadaşlarımız haklılıklarından aldıkları güçle çok iyiler. Wan halkına selamlarını gönderdiler."
Perihan Koca, Sedanur Uğur ve Sibel Örkmez'in cezaevinden gönderdiği mesajlarını okudu.

 DEM Parti Milletvekili Burcu Gül Çubuk da şöyle dedi: "Seda ve Sibel'in yoldaşları sadece burada görünen insanlar değil. Tüm Türkiye ve Kurdistan'da Wan halkıyla direnenler onların yoldaşlarıdır. Onların tutsaklıkları Kürt halkıyla yan yana gelmelerinden kaynaklanıyor. O yüzden biz de onlara milyonların sevgi ve selamlarını getirdik. Siyasi tutsakları adlilerin arasında tutarak işkenceyi onlara uygulatarak, iradelerini kırmak istiyorlar. Ancak bunu başaramayacaklar."