İranlı yazar Darvishi: Artık özgür bir ülkede yaşamak istiyoruz!

Jîna Emînî’nin katledilmesine karşı Türkiye’de düzenlenen protestolara öncülük eden sürgündeki İranlı yazar Sepideh Darvishi, “Biz artık demokratik ve özgür bir ülkede yaşamak istiyoruz” dedi.

İran’da 22 yaşındaki Jîna Masha Emînî’nin saçı gözüktüğü için ahlak polisi tarafından katledilmesine yönelik isyan ve protestolar yayılarak büyüyor. Bu protestoların bir adresi olan İstanbul İran Konsolosluğu önünde sık sık bir araya gelen İranlılar, molla rejimi tarafından onlarca insanın katledilip yüzlercesinin tutuklandığı gelişmeleri kınıyor.

Bu protestoculardan biri olan sürgündeki yazar Sepideh Darvishi, ANF’ye konuştu.

‘EN ÇOK KADINLARA DÜŞMAN’

İranlı yazar Sepideh Darvishi baskıcı devletin hedefi olan kadınlardan. Ülkesindeki baskı ve tehditler nedeniyle 5 yıl önce Türkiye’ye sürgüne gelmek zorunda kalan 48 yaşındaki Darvishi, Jîna Emînî’nin katledilmesine karşı İstanbul’da yapılan protestoların başını çekiyor. İran devletinin en çok kadınlara düşman olduğunu vurgulayan Darvishi, bunun birebir tanığı ve mağduru olduğunu kaydetti.

‘CASUSLUĞU KABUL ETMEDİĞİM İÇİN İŞKENCE GÖRDÜM’

İran’da istihbarat tarafından yapılan casusluk teklifini kabul etmediği için gözaltına alınıp işkencelerden geçirildiğini belirten Darvishi, yaşadığı süreci şöyle anlattı: “Ben Bextiyari’yim. Yazar ve Hristiyanım. Birkaç yıl önce Sipahi olarak adlandırılan istihbarat mensupları kiliseye gidip kendilerine casusluk yapmamı istediler. Çünkü şeriat baskısı nedeniyle kiliseye gidip din değiştirenler var ve İran’da sonradan Hristiyan olmak yasak, din değiştirenleri idam ediyorlar. Benim de din değiştirenleri tespit edip onlara aktarmamı istediler. Bunu kabul etmediğim için gözaltına alınıp işkencelere maruz kaldım. Tecavüzle tehdit ederek dövdüler. Zorla ifade imzalattırmaya çalıştılar. Hakkımda hapis cezası verildi. Son çare olarak ülkemden kaçmak zorunda kaldım.”

‘AİLEMDEN HABER ALAMIYORUM’

Ellerinde işkenceden kalan izleri gösteren Darvishi, yıllar geçmesine rağmen hâlâ doğru dürüst kalem tutamadığına dikkat çekti.

İran’daki gelişmeleri endişeyle izlediğini ifade eden Darvishi, internetin kesilmesi nedeniyle Tahran’daki ailesinden haber alamadığını ve ne durumda olduklarını bilmediğini söyledi.

‘JÎNA’NIN KATLEDİLMESİ BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA’

Jîna Emînî’nin katledilmesinin İranlılar için bardağı taşıran son damla olduğunu vurgulayan Darvishi, molla rejiminin artık sonunun geldiğinin, yıkılmaya mahkûm olduğunun altını çizdi.

İran’da baskıcı sisteme karşı kadın ve erkeklerin omuz omuza mücadele ettiğini hatırlatan Darvishi, sürgündeki İranlılar olarak onların çığlığına buradan ses vermeye çalıştıklarını söyledi. Artık özgür bir ülkede yaşamak istediklerini vurgulayan Darvishi, “Biz İranlılar olarak artık demokratik ve özgür bir ülkede yaşamak istiyoruz. Tek talebimiz bu ve mücadele ederek bunu başaracağız” dedi.