İrlanda'da binlerce kişi katledilen öğretmeni anıyor

23 yaşındaki öğretmenin İrlanda’nın Tullamore kasabasında katledilmesi, ülkeyi saran benzeri görülmemiş bir keder ve öfke dalgasına yol açtı.

İrlanda’nın küçük Tullamore kasabasında bir ilkokul öğretmeni olan Ashling Murphy

(23), Çarşamba günü Büyük Kanal'ın kıyısında koşarken katledildi.

Bunun üzerine binlerce kişi, İrlanda’nın çeşitli şehirlerinde nöbetler düzenleyerek ilkokul öğretmenini andı.

23 yaşındaki çocuğun cesedinin hafta ortasında bulunduğu İrlanda'nın küçük Tullamore’da halk kadının ailesine desteklerini göstermek ve aynı zamanda kadına yönelik şiddete karşı durmak için bir parkta toplandı.

Başbakan Micheál Martin Dublin'deki bir anma töreninde, öğretmenin öldürülmesinin ülkeyi "dayanışma ve tiksinti içinde" birleştirdiğini söyledi.

Yetenekli bir müzisyen olan öğretmen, Çarşamba öğleden sonra bisikletçiler ve koşucular için popüler bir rota olan kanal boyunca koşarken öldürüldü. Polis hala faili arıyor, "dava için ilginç bir kişi" belirledi. Gözaltına alınan bir kişi daha önce sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı. Başbakan Martin, soruşturmayı başarılı bir sonuca ulaştırmak için her taşın altına bakılacağına söz verdi.

Tullamore Town Park'ta mumlar yakılıp dualar edilirken binlerce kişi gözyaşı döktü. Genç kadının ilk keman öğretmeni Attracta Brady de dahil olmak üzere arkadaşları ve tanıdıkları, Dublin'in 80 kilometre batısındaki şehirdeki anma töreninde geleneksel İrlanda müziği çaldı.

Brady, "İçeride ve dışarıda en güzel kızdı. O, her ebeveynin hayaliydi” dedi.

Baba Ray Murphy, o akşam suç mahalline yakın başka bir anma töreninde kızının en sevdiği şarkı olan "When You Were Sweet Sixteen"i çaldı.

Okulu onu "parlayan bir ışık, çok profesyonel ve yetenekli bir genç öğretmen, olağanüstü atletik, müzikal ve vokal yetenekleri olan bir kadın" olarak tanımladı. Bu nedenle Mart 2021'de ilkokulda öğretmenliğe başlamış ve birinci sınıf bir öğretmen olmuştu.

Genç kadın Belfast'ta da hatırlandı. Onu tanıyan ve birlikte çalan genç müzisyenler de burada çaldı. Kuzey İrlanda'nın Britanya kısmının başkentinin belediye binasının önünde toplanan yüzlerce kişi, diğer şeylerin yanı sıra bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Sosyalist Feminist Hareket Rosa tarafından bugün Dublin'deki Smithfield Meydanı'nda bir miting düzenlendi. Rosa Aktivisti Ruth Coppinger, kadın örgütlerini, sendikal hareketi, öğrenci birliklerini ve topluluk gruplarının yanı sıra göçmen örgütlerini bir araya getirerek “bu konuda köklü bir değişiklik” yaratmak için büyük bir konferans düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Suç, İrlanda adasında kadınların güvenliği hakkında yeni bir tartışma başlattı. Başbakan Yardımcısı Leo Varadkar, “Kadına yönelik bir şiddet salgını var. Binlerce yıldır durum böyle" dedi. Başkan Michael D. Higgins, insanları kadınlara yönelik her türlü şiddeti ortadan kaldırmak ve herkes için "daha nazik, daha şefkatli ve daha empatik bir toplum" inşa etmek için ne yapılması gerektiğini düşünmeye çağırdı. 

Pazar günü de ülke genelinde en az bir düzine nöbet daha yapılacak.