ABD Yüksek Mahkemesi kürtaj hakkını bozdu

ABD'de artık genel bir kürtaj hakkı yok. Yüksek Mahkeme, 1973 tarihli ilgili bir düzenlemeyi iptal etti. Bunun yerine, eyaletler artık kendi yasalarını çıkarabilir.

Yaklaşık yarım yüzyıl sonra, ABD Yüksek Mahkemesi Amerika Birleşik Devletleri'ndeki liberal kürtaj yasalarını bozdu. Washington'daki çoğunlukla muhafazakar Yüksek Mahkeme, söz konusu kararla daha katı kürtaj yasalarının önünü açtı - hatta tek tek eyaletlerde tam yasaklar dahil. Bu, ABD'de 1973'ten önceki kürtaj hakkının tarih olduğu anlamına gelir. 

Siyasi bir deprem olan karara karşı büyük protestolar bekleniyor.

Kararın ardından Missouri, kürtajı yasaklayan ilk ABD eyaleti oldu. 

Eyaletlerin yaklaşık yarısında, şimdi büyük olasılıkla kapsamlı kısıtlamalar olacak.

Amerika Birleşik Devletleri'nde kürtaj hakları defalarca hararetli tartışmaların konusu oldu. Muhalifler on yıllardır liberal kuralları devirmeye çalışıyor. Önceki Başkan Donald Trump döneminde, Yüksek Mahkeme önemli ölçüde sağa kaydı. 

Karar şimdi eyaletlerin kürtaj yasalarını düzenlemeyi eyaletlere bırakmasını sağlıyor. 

Kürtajı tamamen veya neredeyse tamamen yasaklamak isteyenler öncelikle Güney ve Ortabatı'daki muhafazakar eyaletlerdir. Öte yandan New York veya California gibi liberal eyaletlerde kürtaj hakkını açıkça koruyan yasalar vardır. Şu an için bu eyaletlerde hiçbir şeyin değişmesi muhtemel değil.

Karar, hamile kadınlar için, bir kürtaj kliniğine ulaşmak için yüzlerce, hatta binlerce kilometre seyahat etmek zorunda kalmak anlamına gelir. Birçoğu bunu karşılayamaz. Giderek daha fazla kadının kendi kendine kürtaj yaptırmaya çalışmasından korkuluyor.