Barış Anneleri’nin çalıştayı sona erdi

Türk devletinin işgalleri, saldırıları ve annelerin sorunların çözümünde oynayacağı rolleri tartışmak için Süleymaniye’de bir araya gelen Barış Anneleri’nin çalıştayı sona erdi.

Kürdistan’ın dört bir yanından gelen Barış Anneleri, işgalin engellenmesinde annelerin rolünü ve mevcut savaşı tartışmak için Süleymaniye’de İbrahim Ehmed Salonu’nda bir araya geldi. Çalıştay geniş kapsamlı tartışmaların ardından sona erdi.

Bakur, Başûr, Rojhilat ve Rojava Kürdistan’ından annelerin katıldığı çalıştayda Kürdistan’a yönelik işgal saldırıları ve birlik konuları tartışıldı.

Panelin açılış konuşmasında söz alan Barış Annesi Fewziye Ebdulkerim, bütün annelerden çocuklarının şehit düşmemesi ve savaşın sonlanması için çabalamasını istedi.

Eğitimde kadının rolü konusunda düşüncelerini dile getiren Sinur Kerim de, çocukların ilk eğitimlerini anneden aldığını belirterek, “ Şimdilerde çocukların eğitiminde annenin rolünü ortadan kaldırmak için çaba harcanıyor. Ülke, anne olarak tanımlanıyor, çünkü ülke bedel ödüyor ve anne ülkenin korunması için çocuklarını feda ediyor” diye konuştu.

Çalıştaya katılan annelerin bir bölümünün şehit veya gerilla annesi olduğunu hatırlatan Sinur Kerim, “Onlar hepimizin çocuklarıdır. Ancak işgalcilerin eliyle kendi evimizde şehit ediliyoruz. Topraklarımıza, dilimize, kültürümüze ve ülkemize saldırıyorlar” diyerek birlik çağrısı yaptı.

“Uluslararası hukukun ötesinde işgalci Türk devleti” başlıklı sunumu ise Pakistan Muhammed yaptı. Pakistan Mihemed, Şengal, Mahmur ve Güney saldırılarıyla dört parça Kürdistan’ın işgalinin hedeflendiğini belirterek şunları ifade etti:” İşgalciler 2023’de sonlanacak yüz yıl öncesinde imzalanan Lozan Antlaşmasını referans alarak hareket ediyorlar. Bu saldırılarla Kürdistan’ı bir yüz yıl daha parçalamak istiyorlar. Anneler, Türkiye’nin gerçekleştirmek istediği planları engelleyebilir.””

‘BAŞIMIZ DİK MÜCADELE EDECEĞİZ’

Çalıştaya katılan Kongre Star üyesi Bêrîvan Mihemed ise, “Batı Kürdistan’da İşgal” başlıklı üçüncü konuyu ele aldı. Rojava’daki savaşın Kürtleri yok etmek isteyen zihniyete karşı gerçekleştiğini ifade eden Bêrîvan Mihemed, şunları belirtti: “Türkiye her ne kadar saldırılarıyla Rojava’daki kazanımlarımızı engellemeye çalışsa da amacına ulaşamadı. Kürdistan toprakları işgal altında olduğu sürece başımızı eğmeyeceğiz ve kadınlar olarak başımız dik bir şekilde mücadele edeceğiz.”

GÜNEY HÜKÜMETİNE ÇAĞRI

“İşgalciler tarafından Kürtlerin Soykırımı” başlıklı son sunum, Dayika Amina tarafından yapıldı. Dayika Amina, Güney Kürdistan hükümetinden Türkiye ve İran’ın saldırıları karşısında durmasını istedi ve “Ulusal birliği sağlamamız gerekiyor ki çocuklarımızın kanının akmasını engelleyebilelim” dedi.

Çalıştay, işgale karşı annelerin rolüne ilişkin yürütülen tartışmalar ardından sona erdi.