Belçika’da kadın düşmanı tehdide hapis cezası

Belçika’da bir kişinin sanal ağlarda kadınlara yönelik tehditte bulunmasına ilişkin görülen sıradışı davada, bir yıl hapis cezası verildi.

İlk kez bir Ağır Ceza Mahkemesi jürisi, sosyal ağlarda, özellikle Facebook ve Twitter'da yayınlanan tehditler ve nefret söylemleri nedeniyle bir “basın suçu”nu yargılamak zorunda kaldı.

Pazartesi günü Liege kentinde başlayan duruşmalarda 34 yaşındaki Sami Haenen, paylaşımlarını "feminizm belasıyla" savaşma niyeti ile haklı çıkarmaya çalıştı.

Hakkında beş yıl hapis cezası istenen Haenen, çarşamba günkü duruşmada kadınlar ve feminist hareketler için ciddi kabul edilen tehditleri yaymaktan "basın suçu"ndan suçlu bulundu. Davada özellikle Amerikalı öğrenci Elliot Rodger’e gönderme yapıldı.

Elliot Rodger, 2014 yılında Kaliforniya’da kadınlara yönelik nefretini ilan ettikten sonra 3’ü kadın 6 kişiyi katletmiş, daha sonra intihar etmişti.

Sami Haenen, 2020 yılında internette yayınlandığı bir videoda Rodger’e gönderme yaparak cinsiyetçi tehditlerde bulunuyordu. Davanın açılmasına yol açan temel unsurlardan biri bu tehditler olmuştu.

Mahkeme Haenen’e tecilli olmak üzere 12 ay hapis cezası verdi. Haenen, bir süre tutukluluk halinden sonra, aylardır elektronik kelepçe ile gözetim altında tutuluyordu.

Belçika'da, "basın suçu", Anayasanın yaklaşık iki yüzyıldır öngördüğü gibi, Ağır Ceza Mahkemesi'nin halk jürisinin sorumluluğunda bulunuyor. İstisnalar, yalnızca bir ceza mahkemesi tarafından yargılanabilecek olan ırkçı nefret ve yabancı düşmanlığına tahrikle ilgili ifadeler için öngörülüyor.