Belçika, düşük yapan ebeveynlere iki günlük izin verecek

Belçika düşük yapma durumunda her iki ebeveyne de izin veren ilk Avrupa ülkesi olacak. Bu aşamada sadece federal devlet memurları için geçerli olan bu tedbirle, öncelikle bir tabuyu yıkma amaçlanıyor.

DÜŞÜK İZNİ

Düşük durumunda kadınlara ve partnerlerine yas tutmak için iki gün süre tanınabilecek. Bu önlem bir boşluğu dolduruyor. Belçika'da 25. haftadan önce biten hamilelikler için özel bir izin bulunmuyor. O zamana kadar fetüsün kanunen yaşayabilir olduğu düşünülmüyor. Bu nedenle hamileliğin erken sona ermesi durumunda hastalık iznini doktor verebiliyor.

Ancak ortalama olarak her dört kadından biri yaşamı boyunca düşük yapıyor. Böyle bir çetin sınavın fiziksel acısı ciddi olabilir; bazen fetüsün doğurtulması gerekebilir. Bunun bir de ihmal edilmemesi gereken duygusal acı boyutu var.

Belçika Kamu Hizmeti Bakanı Petra de Sutter, Belçika kanalı LN24'e yaptığı açıklamada, "Bu, bazen biraz hafife alınan, hamilelik kaybının neden olduğu acının tanınmasıdır" diye açıklıyor. Verilen iki günlük yas, yeterli olmasa da, metin herşeyden önce sembolik önem taşıyor. 

Bu aşamada sözkonusu tedbir, hamileliğini işverenine duyurması koşuluyla yalnızca 65 bin federal devlet memuru ilgilendiyor. Ancak kendisi de jinekolog olan bakan daha fazlasını istiyor. Petra de Sutter, "Örneğin, başlangıçta kamu düzeyinde ve aynı zamanda özel sektörde başkaları tarafından da takip edileceğini umuyorum" diyor. Belçika İş Federasyonu şimdilik bu tedbirin genişletilmesinden yana değil.

Belçika, Avrupa'da böyle bir düzenleme getiren ilk ülke oldu. Tedbir 1 Temmuz'dan itibaren Belçika'da yürürlüğe girecek