Hümeyra Armut: Kadınlara özel yönelim var

Kadın mücadelesine ve kazanımlarına ciddi yönelimler olduğuna dikkat çeken HDP’li Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Humeyra Armut, “Özel politikalar uygulanıyor; fuhuşa, uyuşturucuya yönlendiriliyor” dedi.

Görevden alınan HDP’li Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Humeyra Armut, kayyum gasplarının ilk hedefinin kadınlar ve kazanımları olduğunu söyledi.

Hakkari’de kadınlar, hemen hemen her alanda söz sahibi. Evde, işte, politikada kısacası her alanda ön saflarda yer alıyor. Hakkarili kadınların özellikle politik ve örgütlü olması hem devletin hem de erkeklerin hedefinde oldu. Hakkari Belediyesi'nin gasp edilmesi, en çok kadın kazanımlarını vurdu. 2016 ve 2019 yılında devreye konulan kayyumların ilk hedefinin kadınlar ve özellikle de belediyeler tarafından açılan kadın kurumları olması dikkat çekti.

KADIN MERKEZİ POLİSLERE TAHSİS EDİLDİ

Hakkari Belediyesi tarafından 2015’te açılan Binevş Kadın Danışma Merkezi, kayyumun talimatıyla önce işlevsizleştirildi, ardından kapatıldı. Kayyum, Aile ve Kültür Müdürlüğü'nü kurarak başına da bir erkek atadı. Binevş Kadın Danışma Merkezi olarak kullanılan yer ise Polis Özel Harekat’a (PÖH) tahsis edildi.

KADINLAR BİZİ MUHATAP ALIYOR

Gasp edilen Hakkari Belediyesi’nin görevden alınan Eşbaşkanı  Humeyra Armut, Hakkari’de kadının siyasetteki yeri, devletin kadınlara yönelimleri ve kadınların örgütlüğüne ilişkin ANF’ye konuştu.

Hakkari’de kadınların her zaman politikanın içinde olduğunu ifade eden Armut, “Evde, sokakta, iş yerinde bulunduğu her alanda erk zihniyete muhakkak kendi yöntemleriyle cevap olmuşlar. Kadınlar bir sorunla karşı karşıya geldiğinde de genellikle bizi muhatap alıyorlar” dedi.

CİDDİ YÖNELİMLER VAR

Özellikle 2015’ten beri kadın mücadelesine ve kazanımlarına ciddi yönelimler olduğuna dikkat çeken Armut, şunları ifade etti: “Örgütlü hareket etme noktasında bir dönem sessizlik vardı. Bölgede kadınlara özel politikalar uygulanıyor. Fuhuşa, uyuşturucuya yönlendiriliyor. Salgın süreciyle birlikte kadınlar eve kapatılarak, tekrardan toplumsal roller dayatıldı. Doğru işleyen ve sorununu dile getiren kadına cevap olabilecek kadın merkezleri yok. Kadın sorunları kadercilik anlayışıyla sürüncemede bırakılıyor. Ucuz iş gücü olarak görülüyor. Özellikle gençler ve genç kadınlar apolitik, toplumla tüm bağını koparan, fuhuşa, uyuşturucuya yönlendirilen büyük çıkmazlara sürüklenmeye çalışılıyor. Yine kadın kurumları etkisizleştiriliyor ve erkek söz sahibi oluyor. Siyasette aktif olan kadın arkadaşlar gözaltına alınıyor, kadın çalışmalarında ötürü davalar açılıyor.”

KAYYUMLARIN İLK HEDEFİ KADINLAR

Her iki kayyumda da ilk hedefin kadınlar, kadın kazanımları ve eşbaşkanlık sistemi olduğunun altını çizen Armut, şöyle devam etti: “İlk kayyum sürecinde Hakkari’de kadın sorunlarına cevap olan kentin en güçlü Binevş Kadın Merkezi kapatıldı. Bu kadın kurumlarımız erkekler tarafından yönetildi. Kadınlar sadece yıllardır mücadelesini verdiği toplumsal rollerin içine tekrar sokuldu. Bizim tekrar oluşturmak istediğimiz kadın alanlarına yeniden kayyum atanarak engellenmeye çalışıldı. Kadınlarla bir araya geldiğimizde ilk önceki dönemlerin özlemini dile getiriyorlar. Daha özgür olduklarını, karar almada daha çok söz sahibi olduklarını dile getiriyorlar. Partimiz dışında kentte kendilerini bulacakları bir alan bulamıyorlar."

HDP’NİN KADIN POLİTİKASI NETTİR

HDP’nin kadın politikasının net olduğunu ve bunu tüm kadınların çok iyi bildiğini söyleyen Armut, “Bu yüzden HDP’den beklentileri çok. Hakkari’nin genç kadın nüfusu yüksek. Muhakkak kente dair yaşanan toplumsal süreçlere, yönelimlere karşı söyleyecekleri çok sözleri var. Bahsettiğimiz tüm sorunlara en büyük cevabı onlar verecektir” diye konuştu.