Kadınlar erkek-devlet şiddetine karşı alanlarda

Kadınlar, Kürdistan ve Türkiye kentlerinde alanlara çıktı, erkek-devleti protesto etti.

Kadınlar, birçok kentte 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla alanlara çıktı.

Kuzey Kürdistan ve Türkiye kentlerindeki eylemlerde, direnişi büyütme mesajları verildi.

İSTANBUL

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Aksaray Şubesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı. "Haklarımız ve hayatlarımızdan, eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz"  pankartı açan kadınlar, sık sık "Kadınlar birlikte güçlü" ve "Yaşasın kadın mücadelemiz" sloganları attı.

SES Aksaray Şube Kadın Sekreteri Hadime Dursun, "Kadınların yaşadığı şiddet de şiddete uğrayan kadın sayısı da artıyor. Kadınların çalışma yaşamı da esnek, güvencesiz, parçalı ve kayıt dışı istihdam biçimleriyle yeniden yapılandırılmaktadır. Ekonomik kriz bahanesiyle ilk işten çıkarılanlar kadınlar olmakta, kadın yoksulluğu ve işsizliği her geçen gün artmaktadır" dedi.

Dursun, AKP-MHP iktidarının şiddeti meşrulaştırdığını söyledi.

Dursun, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“* Çalışırken bedensel, ruhsal, fiziksel olarak kadını koruyan pozitif ayrımcı yasalar, uygulamalar talep ediyoruz; sağlık alanı ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır, gerçek bir yıpranma payı ve erken emeklilik verilmeli. 

* Çalışma yılı ve yaş ortalamasına göre gece nöbet günleri azaltılmalı, personel açığı giderilmeli.

* Gebeliğin tespitinden sonra gece nöbetleri kaldırılmalı.

* Gelir Vergisi yüzde 10’da sabitlenmeli, vergi dilimi uygulaması işçi ve emekçiler için kaldırılmalı.

* İLO 190 ve İstanbul Sözleşmesi uygulanmalı."

ANKARA

İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın Komisyonu, gün dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Türkiye’de iktidarın kadın ve LGBTİ+ların tüm kazanımlarına dört koldan saldırdığının belirtildiği açıklamada, “Savaşa, ranta ayrılan kaynaklar sosyal politikaya ayrılmıyor. Kadın yoksulluğu giderek derinleşiyor. Yıllardır mücadele ile kazanılan, uygulanması için takipçisi olduğumuz İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen hükümet faillere şiddetin meşru olduğu mesajını veriyor. Cezasızlık yaygın bir politika haline gelerek failleri cesaretlendiriyor” diye belirtildi.

İstanbul Sözleşmesi’nin selamlandığı açıklamada, "Sokaklarda, evlerde, işyerlerinde yaşam tehlikesiyle burun buruna yaşayan kadınlar her bir hakkımız için mücadele ettik, etmeye de devam ediyoruz. Ne İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi kabul ediyoruz, ne de kazandığımız hakları gasp edenlere boyun eğiyoruz” ifadelerine yer verildi.

ADANA

İHD Adana Şubesi Kadın Hakları Komisyonu, dernek binalarında açıklama yaptı. Açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. Açıklamada basın metnini okuyan İHD Adana Şubesi Kadın Hakları Komisyonu Sözcüsü Avukat Zelal Demiray, "Tüm kadınları kadına yönelik cinayetlerin, şiddetin, tacizin, tecavüzün, her türlü ayrımcı politikaların son bulduğu ana kadar susmamaya, ses çıkarmaya ve en büyük kazanımlarımızdan biri olan İstanbul Sözleşmesi’ni tekrar imzalatana kadar mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi.

Demiray, 1 Ocak 2021 ile 25 Kasım 2021 tarihleri arasında Adana'da kadın yönelik şiddet verilerini ise şöyle paylaştı: "8 kadın katledildi. Bin 438 kadın erkek şiddeti sonucu yaralandı. 2 bin 750 kadın hakarete uğradı. 38 kadın cinsel saldırıya uğradı. 5 kadın tecavüze uğradı.

HATAY

İskenderun Kadın Platformu, Hatay'ın İskenderun Eski Bit Pazarı'nda açıklama yaptı. "Şiddete, savaşa, erkek egemenliğine, ekonomik krize karşı isyandayız" pankart ve "Ölmek istemiyoruz" ve "Öldüren sevgi istemiyoruz" dövizlerinin açıldığı açıklamaya çok sayıda kadın katılarak, erkek şiddetini protesto etti.

Kadınlar, çalınan müzik eşliğinde halay çekerek, sık sık; "Jin jiyan azadi" ve "Yaşasın kadın dayanışması" sloganı attı. İskenderun Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Filiz Yeşildağ "Türkiye'de 2021'in ilk 10 ayında 326 kadın öldürüldü, Ekim ayında ise bilinen 22 kadın cinayeti yaşandı, 53 kadının şiddete uğradığı için şikâyette bulundu, 9 kadın cinsel şiddete uğradı, 280 kadın ise taciz edildi. Şiddetle mücadelede etkin rol alması gereken siyasi iktidar kadın cinayetleri bir cins kırımına yol açmasına rağmen hiçbir önlem almıyor. Biz kadınlar 25 Kasım'ın mücadele ruhuyla şiddete, emek sömürüsüne, erkek egemenliğine boyun eğmeyeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz” dedi.

ŞIRNAK

Şırnak'ın Silopi ilçesinde, TJA ve HDP Kadın Meclisi öncülüğünde Sanat Sokağı'nda açıklama yapıldı. Açıklamaya Barış Anneleri İnisiyatifi, TJA, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, il ve ilçe Kadın Meclisleri, Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Adalet Fidan'ın yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

Sanat Sokağı’nda bir araya gelen kadınlar, “Li dijî nijadperwestî û zayendîperestîyê dem dema azadîya jinêye” pankartını açtı. Silopi ilçesinde devlet güçleri tarafından katledilen Taybet İnan, Cemile Cagırgan ve erkekler tarafından çeşitli tarihlerde katledilen kadınların fotoğraflarının taşındığı açıklamada, “Berxwedan jiyane”, “Heta jin azad nebe jiyan azad nabe” ve “Dagirkerî neyarê jinê ye” dövizleri taşındı.

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, AKP-MHP’nin erkek egemen bir zihniyeti yaratmak istediğini belirterek, direniş mesajı verdi.

URFA

Urfa İl Kadın Platformu, Haliliye ilçesi Topçu Meydanı'nda açıklama yaptı. Kadınlar açıklama alanına "Jin Jiyan Azadi" sloganları ve zılgıtlarla giriş yaptı. Platform adına konuşan Zeynep Dilek Polat, "Yaşadığımız her türlü erkek-devlet şiddetinin karşısında birlikte mücadele ederek ve birbirimizle dayanışarak kazanacağımızı biliyoruz. Yılmadan ve bıkmadan yıllardır söylediğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz; 'kadına yönelik şiddet münferit değil, politiktir' ve bu şiddeti önlemenin en önemli yolu da kadın mücadelesinden ve kadın dayanışmasından geçer" dedi.

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ise, kadın katliamı yapanların iktidardan güç aldığını belirtti.

Urfa Barosu Kadın Hakları Merkezi de 25 Kasım'a ilişkin Baro binası önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Kadın Hakları Merkezi Başkanı Dilara İnal Gülhan, "Kadına yönelik şiddetle mücadele her alanda uygulanmalıdır. Kadın katliamları ve kadına yönelik şiddet sona erinceye kadar mücadelemiz devam edecektir" dedi.

ADIYAMAN

Adıyaman İl Kadın Platformu da yağmura rağmen Demokrasi Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada kadınlar adına konuşan Eylem Yıldırım, "Bugün çok daha güçlü ve çok daha örgütlü bir şekilde hayatlarımıza ve haklarımıza sahip çıkıyoruz. Eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz. İsyanımızı büyütüyoruz" şeklinde konuştu.

BATMAN

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Batman'da yürüyüş düzenledi.

"Savaşa, şiddete , yoksulluğa karşı Kadın özgürlük zamanı" pankartının açıldığı yürüyüşe çok sayıda kadın katıldı.

MARDİN

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Mardin’de yürüyüş düzenledi.

HDP İzmir İl Örgütü’nde katledilen Deniz Poyraz'ın Mardin'in Ömerli ilçesindeki köyü Xirbêmirîşka'da (Tavuklu) düzenlenen yürüyüşe HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ve HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar’ın yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

Kadınlar köy meydanına doğru yürüyüşe geçti.