Newaya Jin'ın Temmuz sayısı çıktı

Newaya jin’ın kadın eksenli güncel değerlendirme, röportaj, kültür-sanat konularını içeren yeni sayısı okurla buluştu.

Kadın gazetesi Newaya Jin’ın 208. sayısı '19 Temmuz öze dönüş devrimidir" manşetiyle çıktı. Rojava Devrimi, üniformalı şiddet biçimleri, kadın düşmanı iktidara karşı mücadele, sömürgecilik ve işgal saldırıları, 4. HDP Kadın Meclisi Konferansı’nın sonuçları, NûN İnisiyatifinin hedefleri, Türkiye hapishanelerindeki Kürt kadınların direnişi başlıklarının yer aldığı Temmuz sayısında, sinema, tiyatro, sanat türü içerikler de dikkat çekiyor. 

ÖZE DÖNÜŞ DEVRİMİ

19 Temmuz Devrimi başlığını yorumlayan Hêja Zerya, Rojava Devrimi’nin Mezopotamya topraklarında yeniden kök salmanın adı; 19 Temmuz’u Kürdistan devrimi karakterinin ete kemiğe bürünmesi olarak tanımladı.
Aynı başlığı Kürtçe sayfalarda yorumlayan Nilufer Koç ise devrimin evrensel etkilerine dikkat çekti. 

ÜNİFORMALI ŞİDDET AĞINI ÇÖKERTMEK

Kürdistan ve dünya tarihinde kadınlara yönelik üniformalı erkek şiddet biçimlerini Gönül Kaya analiz etti. Kaya, “Türk sömürgeciliğinin askeri, polisi, korucusu, gardiyanı, bekçisi, bürokratı, imamı ve ajanlarının kadınlara dönük topyekun savaşın kuduzlaştırılmış elemanları olarak ortalığa salındıklarını hatırlattı. AKP’yi bir soykırım makinası olarak tanımlayan Gönül Kaya, özel savaş uygulamalarına karşı örgütlü toplum olma sorumluluğuna dikkat çekti. 

SÖMÜRGE CEZAEVLERİ VE KADINLARIN DİRENİŞİ

Kürdistan ve farklı birçok coğrafyadan kadın politik tutsakların direnişlerini araştıran  akademisyen Berivan Kutlay Sarıkaya, Kürt kadınların, Kürtleri imha etmek için planlanmış cezaevlerini direniş alanına çevirdiğini belirtti. 
Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi’ndeki insanlık dışı muamelelere de atıf yapan Berivan Kutlay Sarıkaya, Esat Oktay faşizmi karşısında baş eğmeyen ve eğdirtmeyen Sakine Cansız’ın direnişine dikkat çekti. 

BÜTÜNCÜL MÜCADELE ŞART

AKP’nin kadın politikalarını irdeleyen gazetenin yazarlarından Yurdusev Özsökmenler, yeni Türkiye rejiminin her alanda şiddet yüklü bir erkeklik ve güç gösterisi olarak ortaya çıktığı tespitini yaparak; soyguncu talan düzenine ve faşist saldırganlığa boyun eğen bir kadın, boyun eğen bir gençlik, boyun eğen bir toplum yaratılmaya çalışıldığını aktardı.

AKP iktidarının kadınlara yönelik devlet ve erkek şiddetinden medet umduğunu vurgulayan Özsökmenler, ideolojik/politik mücadeleyi içeren bütüncül ve birleşik bir mücadeleye ihtiyacını dile getirdi. 

FAŞİZM YOL ALAMAZ

Yeni sayıda, HDP Kadın Meclisi 4’ncü Olağan Konferansı sonuçlarına dair Meclis Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ile yapılan röportaj da yer aldı. Roza Metîna’nın sorularını yanıtlayan Başaran, kadınların örgütlü olduğu bir yerde faşizmin yol alamayacağını aktardı. 

NÛJIYAN, YENİ HAYAT

Yeni sayıda dikkat çeken içeriklerden biri de, 28 Mayıs'ta Şengal'de ilk gösterimi yapılan "Nûjiyan" belgeseli yönetmeni Jînda Asmen ile yapılan röportaj oldu. “Sanat yoluyla mücadele etmek, kadın özgürlük ideolojisinin estetiksel bir forma kavuşmasıdır" tespitini yapan Asmen, söz konusu belgesel ile hem Nûjiyan Erhan’ı hem de Şengal’i anlatmayı hedefleyerek yola koyulduğunu belirtti.

TİYATRO İMGE’DEN ‘BİR ÖZSAVUNMA HİKAYESİ’ 

Gazeteci Füsun Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda Avrupa Turnesi’ne çıkan Tiyatro İmge oyuncusu Ayşenur Demir ile bir öz savunma hikayesi olan 'Benim Adım' oyununun detaylarını sordu. Dört kuşak kadının hikayesi olarak şekillendirilen 'Benim Adım' oyununun herkesin hikayesi olduğunu belirten Ayşenur Demir, oyunu kadının özgürleşmesi mücadelesine, küçük ve anlamlı bir hediye olarak değerlendiriyor. 

İŞGALCİLERİN SAVAŞININ SONUÇLARI

Medya Savunma Alanları’nda süren savaşı değerlendiren Bêrîtan Zagros, KDP’nin Türk sömürgeciliği ile ortaklığına dikkat çekti. 

Rewşen Mehmûd, 4 Haziran’da ilan edilen ‘Öcalan’a Özgürlük inisiyatifi NûN’un çalışma kapsamını, Bermal Çem ise Kürt sanatı ve sanatçılarına yönelik saldırıları yorumlarken, Munewwer Azizoğlu ise Avrupa’da gerçekleştirilen kadın festivallerinin sonuçlarını aktardı. 

‘Kürdistan’ın tek umudu direnen gerillasıdır’ diyen Tekoşîn Axîn de Medya Savunma Alanları’ndaki direnişi yazdı. 

Temmuz sayısına newayajin.net websitesi üzerinden erişmek mümkün.