Nobel Edebiyat Ödülü, Fransız kadın yazara verildi

Nobel Edebiyat Ödülü bu yıl Fransız yazar Annie Ernaux’ya verildi.

Nobel Edebiyat Ödülü Twitter hesabında 2022 Nobel Edebiyat Ödülü’nün Fransız yazar Annie Ernaux'ya "kişisel hafızanın köklerini, yabancılaşmalarını ve kolektif kısıtlamalarını ortaya çıkarmadaki cesareti ve klinik keskinliği nedeniyle" verildiği belirtildi.

Açıklamada, “2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan Fransız yazar Annie Ernaux 1940'ta doğdu ve ailesinin bir bakkal ve kafe sahibi olduğu Normandiya'daki küçük Yvetot kasabasında büyüdü. Yazarlığa giden yolu uzun ve zorluydu” denildi.

Annie Ernaux’nun yazının özgürleştirici gücüne inandığının vurgulandığı açıklamada, “Çalışmaları tavizsiz ve sade, arınmış bir dille yazılmış” diye belirtildi.

Açıklamada, “Annie Ernaux, büyük bir cesaret ve klinik keskinlikle, sınıf deneyiminin ıstırabını ortaya koyuyor, utanç, aşağılanma, kıskançlık veya kim olduğunuzu görememe gibi, takdire şayan ve kalıcı bir şey başardı” diye kaydedildi.

1 Eylül 1940 doğumlu yazar, çoğunlukla otobiyografik olan ve sosyoloji ile geniş bağlara sahip edebi eserlere imza attı.

Erneaux, Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan 16'ncı Fransız, 17'nci kadın yazar oldu.