QSD Hesekê’deki oyunu bozdu: Çeteler için çember daraldı

QSD savaşçıları DAİŞ ile Türk devletinin eş güdümlü organize saldırılarına büyük bir direnişle karşılık verdi. Hesekê'de operasyonda DAİŞ için çember iyice daraldı.

DAIŞ çetelerinin 20 Ocak günü Hesekê'nin Xiwêran mahallesinde 5 bini aşkın tutuklu bulunduğu Sinaa Cezaevi'ne yaptığı saldırı üzerine Demokratik Suriye Güçleri'nin bölgedeki operasyonu devam ediyor.

Türk devletinin işgali altındaki Serêkaniyê ve Girê Spî ile Irak'ın Ramadi kentinden bölgeye sızdırılan 200'ü aşkın DAİŞ üyesi ile yapılan saldırı QSD tarafından büyük oranda boşa çıkarıldı.

DAİŞ'in Hesekê'den, Türk devletinin ise kuzeyden yaptığı organize ve kapsamlı saldırı, QSD savaşçılarının hem Hesekê'de, hem de Eyn Îsa ve Til Temir hattında gösterdiği direnişle büyük oranda boşa çıkarıldı.

QSD ve Asayiş güçleri, saldırının ilk anında önce cezaevinin çevresini sararak çoğu yabancı ve daha önce DAİŞ'in silahlı gücünü oluşturan tutukluların firar etmesinin önüne geçmeye çalıştı.

İkinci bir çember ise Xiwêran ve Heyî Zihûr mahalleleri etrafında oluşturuldu ve dışarıdan gelen saldırgan çete gruplarına karşı nokta operasyonları düzenlendi.

QSD'nin özellikle Xiwêran ve Heyî Zihûr mahallelerinde DAİŞ'in uyuyan hücrelerine karşı yürütmüş olduğu lokal nokta operasyonları, hem saldırganların kente yayılmasının ve can kaybının artmasının önüne geçti.

Hesekê'de cezaevi saldırısı sonrası harekete geçen QSD savaşçıları, 6 günlük operasyonlarda 550 DAİŞ çetesini teslim alırken, çok sayıda çete üyesi ise öldürüldü.

QSD'nin özen gösterdiği diğer bir husus ise cezaevinde tutuklu bulunan 18 yaş altı DAİŞ üyelerinin güvenliği oldu ve saldırının söz konusu kişilerin tutulduğu kısma sıçraması engellendi.

DAİŞ'in Eşbalı Xilafe (Hilafetin Geleceği) olarak isimlendirdiği bu çocuklar çeteler tarafından "asker" olarak eğitilmişti. Sinaa Cezaevi idaresi bu çocuklar için ayrı bir rehabilitasyon merkezi açmıştı.

Diğer yandan çetelerin rehin aldığı personel de özel operasyonlarla kurtarıldı. 24 Ocak günü 9 personel, 25 Ocak günü de 23 personel düzenlenen özel operasyonlarla kurtarıldı.

Cezaevi yerleşkesinde operasyonlarını sürdüren QSD savaşçıları, yerleşkenin büyük bölümünü kontrol altına almayı başardı.

İlk olarak çetelerin çetelerin sızdığı İktisat Fakültesi binası saldırgan çetelerden temizlenirken, dün de yeni cezaevinin 8 binası ile idare binası QSD savaşçılarının denetimine geçti.

Denetimi sağlanan binalarda arama-tarama faaliyetleri devam ederken, çetelerin içinde bulunduğu 3 binanın kontrol alınması ve içerisinde bulunan çeteleri teslim alma faaliyetleri devam ediyor.

QSD, operasyon boyunca sık sık çetelere teslim ol çağrıları yaparak, can kaybının önüne geçmeye çalışıyor. Diğer yandan teslim alınan çetelerin tedavileri de sürüyor.

DAİŞ çetelerinin tüm vahşetine rağmen QSD, insani ve ahlaki bir yaklaşım sergiliyor ve QSD taraf olduğu Cenevre Savaş Hukuku Sözleşmesi'ne uygun bir operasyon yürütüyor.