Tecritte tutulan hasta tutsak Yıldız’ın durumu ağırlaşıyor

Hasta tutsak Ruken Yıldız’ın abisi Ferhat Yıldız, Iğdır S Tipi Cezaevi’ne sürgün edilen kardeşinin 7 aydır tek kişilik tecrit hücresinde tutulduğuna ve durumunun giderek ağırlaştığına dikkat çekti.

Hak ihlalleri ve işkencenin her gün yeni yöntemlerle arttığı Türkiye cezaevlerinde hasta tutsakların sağlık durumu ciddiyetini koruyor.

Cezaevlerinden 1 ayda 7 cenaze çıkmasına rağmen, hiçbir açıklama lüzumu görmeyen iktidar yetkilileri, çareyi dört duvar arasındaki tutsakların çığlığını daha da bastırmak için tecridi daha da derinleştiren yeni hücre tipi cezaevleri inşa etmekte buluyor. Bununla da yetinmeyip, inşa ettikleri bu cezaevlerine hasta tutsakları sürgün ediyorlar.

Bu hasta tutsaklardan 27 yaşındaki Ruken Yıldız, 7 ay önce yeni inşa edilen Iğdır S Tipi Cezaevi’ne sürgün edildi. Genç yaşına rağmen kalp ve yüksek tansiyon hastası olan Yıldız, aylardır tek kişilik hücrede tutuluyor.

İzolasyon koşullarının kardeşinin sağlık durumunun daha da ağırlaşmasına neden olduğuna dikkat çeken abisi Ferhat Yıldız ve annesi Hatice Yıldız, ANF’ye konuştu.

‘GENÇ YAŞTA KALP VE TANSİYON HASTASI OLDU’

HDP üyesi olan kardeşi Ruken Yıldız’ın 2017 yılında aslı astarı olmayan itirafçı beyanları üzerine tutuklandığını belirten Yıldız, bu itiraflar dışında hiçbir somut delil olmamasına rağmen kardeşinin müebbet hapis cezasına çarptırıldığını ve şu anda hüküm özlü olduğunu söyledi.

Bu hukuksuz koşullar altında kardeşinin sağlığının bozulduğunu ve genç yaşta kalp ve tansiyon hastası olduğunu anlatan Yıldız, “Ruken’in cezaevine girmeden önce sağlık sorunu yoktu ama maruz kaldığı hukuksuzluk onu gün be gün etkiledi ve hastalandı. Kalp kapakçığında açılma gelişti ve bu durum da tansiyonunun yükselmesine neden oluyor” dedi.

YİNE ATK, YİNE “CEZAEVİNDE KALABİLİR” RAPORU!

Kardeşinin Van T Tipi Cezaevi’ndeyken aniden tansiyon yükselmesinden dolayı 1 yıl önce İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) sevk edildiğini ancak “Cezaevinde kalabilir” raporları nedeniyle bu koşullara mahkum edildiğini söyledi.

Bu hastaneye sevklerden birinde kelepçe dayatmasına maruz kaldığını ve bu uygulamayı reddettiği için durumunun kötüleşmesine rağmen artık sevk de edilmek istemediğini anlatan Yıldız, bu yetmiyormuş gibi 7 ay önce 5 yıldır kaldığı Van T Tipi Cezaevi’nden aniden yeni inşa edilen Iğdır S Tipi Cezaevi’ne sevk edildiğine dikkat çekti.

Kardeşinin tek kadın tutsak olarak kaldığı cezaevinde tek kişilik tecrit hücresinde tutulduğuna işaret eden Yıldız, “S Tipi cezaevi bilinen F Tipi’nin aynısı. Tek fark, burada tutsaklar tek kişilik hücrelere konuluyor. Ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezası olanlar için inşa edilmiş hücre tipi bir cezaevi. Bunun bir örneği de Amerika’da var. Ama Türkiye’deki fark, hasta bir tutsağı tek kişilik bir hücrede tutmaları. Üstelik daha hükümlü bile değil” diye konuştu.

TEK TALEBİ S TİPİ’NDEN BAŞKA CEZAEVİNE SEVK EDİLMEK

Kardeşi Ruken’i son ziyaretinde tansiyonun aniden yükselmesinden şikayetçi olduğunu ve tecritte kalmanın kendisini daha da zorladığını ifade ettiğini paylaşan Yıldız, tek talebinin S Tipi’nden başka bir cezaevine sevk edilmek, o olmazsa da bir kişinin daha hücresine gelmesi olduğunu aktardı.

Bu koşullarda kardeşinin sağlık durumunun iyileşmeyeceğini hatırlatan Yıldız, infazının mutlaka ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Çok sayıda hasta tutsağın kardeşiyle aynı çıkmazda olduğunu anımsatan Yıldız, durumları ağırlaşan tutsakların ATK tarafından verilen “Cezaevinde kalabilir” raporu nedeniyle ölüme terk edildiklerini hatırlattı.

Kardeşi ve tüm hasta tutsakların tedavi olması için acilen tahliye edilmelerini veya infazların durdurulmasını isteyen Yıldız, aksi takdirde cezaevlerinden cenazelerin çıkmaya devam edeceği uyarısında bulundu.

ANNE YILDIZ: BIRAKSINLAR, BİZ ONA BAKARIZ

Ruken Yıldız’ın annesi Hatice Yıldız ise, rahatsız olduğu için kızının ziyaretine dahi gidemediğini ve bundan dolayı çok endişeli olduğunu vurguladı.

Kızının suçsuz yere cezaevine konulduğunu, orada sağlığını kaybettiğini belirten anne Yıldız, bu zulmün son bulmasını istedi.

Anne Yıldız, “Kızımı serbest bıraksınlar, rahatsızdır. Biz ona bakarız evde. Suçu da yok, kimseyi öldürmemiş, hırsızlık yapmamış” diyerek duyarlılık çağrısında bulundu.