Toronto’da 25 Kasım buluşması

Toronto’da kadınlar erkek şiddetine karşı bir araya geldi. Buluşmada Kayıp Efrîn Kadınları Projesi'nin kurucusu Meghan Bodette, Türk devleti ve desteklediği çetelerin kadınları hedef alan kaçırma, kaybettirme ve diğer savaş suçlarını anlattı.

Kanada’nın başkenti Toronto’da Sara Özgür Kadın Kolektifi’nin çağrısı üzerine 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde buluşma gerçekleştirildi.

Erkek şiddeti yüzünden yaşamını yitiren kadınlar anısına saygı duruşu ile başlayan toplantı, sinevizyon ile devam etti.

Sinevizyonda Mirabel Kardeşlerden başlayarak, tarih boyunca kadınlara karşı işlenen suçların yanı sıra Kürdistan ve Türkiye'de kadına yönelik işlenen suçlar anlatıldı.

Daha sonra Sara Özgür Kadın Kolektifi sözcüsü, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’yi İstanbul Sözleşmesi’nden çıkarmasının toplumsal yansımaları ve kadınların mücadelesini anlatan bir açıklama yaptı.

Buluşmaya online katılan Kayıp Efrîn Kadınları Projesi'nin kurucusu, bağımsız araştırmacı Meghan Bodette, bu kapsamda yaptığı çalışmaları anlatarak, Türk devlet destekli çetelerin Efrîn’de kadınlara yönelik cinsel, politik ve fiziksel şiddetinin uluslar arası düzeyde tanınması gerektiğini söyledi.

Efrîn'de Türk devleti ve desteklediği çetelerin kadınları hedef alan kaçırma, kaybettirme ve diğer savaş suçlarının tüm dünya tarafından bilindiğini ifade eden Meghan Bodette, bunun tarihe geçecek bir kara leke olduğunu dile getirdi.

Daha sonra Cizre'de 2015 yılında yaşanan özyönetim direnişleri sırasında bir kadın savaşçının tuttuğu notlar okundu.

Sık sık “Jin jiyan azadî”, “Berxwedan jiyan e” sloganı atılan toplantı bir saat sürdü.