Ukrayna savaşında ölen 50 bini aşkın Rus askerin kimliği tespit edildi!

BBC'nin Rusça servisi ve Rus internet sitesi Mediazona, Ukrayna'da öldürülen 50 binden fazla Rus askerinin kimliğini tespit ettiklerini iddia etti.

BBC'nin Rusça servisi ve Rus internet sitesi Mediazona tarafından yapılan ortak araştırmaya göre, Şubat 2022'de Ukrayna işgalinin başlamasından bu yana öldürülen 50 binden fazla Rus askeri tespit edildi. 

Ortak araştırma, resmi basın açıklamaları, medyada ve sosyal ağlarda yayınlanan bilgiler ve mezarlara bakılarak toplanan bilgiler de dahil olmak üzere bir dizi kaynağa dayanıyor.

Ne Ukrayna ne de Rusya savaşın başlangıcından bu yana bir kayıplarını resmi olarak açıklamadı. 

Her iki medya elde ettikleri sonuçların, eksiksiz olduğunu iddia etmiyor. 

Şubat ayı sonunda Ukraynalı yetkililer, öldürülen asker sayısını 31 bin olarak tahmin etmişti. Rus ordusu askeri kayıplarını çok nadiren bildiriyor. Açıklanan rakamların ise büyük ölçüde düşük olduğu sanılıyor. 

Geçtiğimiz Ağustos ayında New York Times, Amerikalı yetkililere dayanarak Rus askeri kayıplarını 120 bin ölü olarak duyurmuştu.

İngiltere Savunma Bakanı James Heappey 29 Ocak'ta bir parlamento üyesine verdiği yazılı yanıtta Rus kayıplarının 350 binden fazla ölü ve yaralı olduğunu iddia etmişti. 

BBC Rusça ve Mediazona, araştırmalarında özellikle cephede savaşmak üzere askere alınan esirlerin akıbetini inceledi.

Ukrayna savaşı sırasında ln binlerce mahkum, özellikle paramiliter grup Wagner ve aynı zamanda düzenli ordu tarafından serbest bırakılma vaadi karşılığında Rus hapishanelerine alındı.

Araştırmacıların binden fazla mahkumdan oluşan bir örnek üzerinde yaptıkları incelemeye göre, doğrudan Rus ordusu tarafından askere alınanların yarısı cepheye gönderildikten sonraki iki ay içinde öldü. 

Wagner tarafından askere alınanların ise (Şubat 2023'e kadar) askere alındıktan sonraki üç ay içinde öldüğü tahmin ediliyor.

İki medya kuruluşu ayrıca çatışmanın ikinci yılında 27 binden fazla Rus askerinin öldüğüne dikkat çekerek, Rusya'nın özellikle Ocak 2023'ten itibaren Donetsk bölgesinde, 2023 ilkbaharındaki Bakhmut savaşı sırasında ve geçen sonbaharda Avdiivka kasabasını ele geçirmek için dört ay süren geniş çaplı saldırı sırasında elde ettiği "toprak kazanımlarının muazzam insani maliyetini" gösteriyor.