İşten atıldığı İBB tarafından mülakata çağrıldı

İBB yönetimi tarafından hukuksuz bir biçimde Kod 42 ile işten atılan direnişteki işçilerden Hüdeydan Ece’nin aynı bünyedeki iştirakler tarafından iş mülakatına çağrıldığı ortaya çıktı.

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “İBB’de 557 terörist var” çıkışından sonra İBB yönetimi tarafından Kod 42 ile hukuksuz bir biçimde işten atılan işçilerden biri de 4 çocuk babası Hüdeydan Ece oldu. DBP yönetimindeki Şırnak Belde Belediyesi’nde çalışırken 2017’de Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile hukuksuz bir biçimde ihraç edilen Ece, bu ihraç gerekçesiyle İstanbul Valiliği tarafından yürütülen Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması bahane edilerek 12.05.2022 tarihinde temizlik personeli olarak çalıştığı İBB’de de işten atıldı. İşine geri dönme talebiyle Saraçhane Parkı’nda 3 aydır direnen Ece’nin, hukuksuz bir biçimde işten atıldığı İBB yönetimine bağlı Metro AŞ iştiraki tarafından bu kez de mülakata çağrıldığı ortaya çıktı. Bu durum karşısında şaşkınlığa düşen Ece, ANF’ye konuştu.

‘BOĞAZİÇİ AŞ DEDİĞİMDE ŞAŞIRDILAR’

İBB’ye bağlı Metro AŞ iştiraki tarafından 16 Eylül 2022 tarihinde aranarak iş mülakatına çağrıldığını belirten Ece, yaşananları şöyle anlattı: “Sözlü mülakata girmeye karar verdim. Mülakatta daha önce nerede çalıştığımı sordular; ben de Boğaziçi AŞ dediğim zaman bir şaşkınlık yaşadılar. İşten atılma sürecimi sorduklarında ise hangi pencereden baktıklarına göre durumun değişebileceğini belirttim. Sabıka kaydım olmadığını ama iktidarın penceresinden bakıldığında AKP’ye muhalif olan herkesin ‘terörle iltisaklı’ olarak görüldüğünü söyledim. Ama amaç İBB yönetiminin sıkça öne sürdüğü gibi 16 milyona hizmet etmekse bu işi yapabileceğimi ifade ettim. Çok şaşırdılar ve işe alınmayacağımı belirtmediler.”

‘İBB YÖNETİMİ 6’LI MASA GİBİ!’

Ece, yaşanan bu durumun aslında İBB iştiraklerinde kimsenin kimseden haberdar olmadığını gösterdiğine işaret etti. Bu açıdan İBB yönetimini hep 6’lı masaya benzettiğini ifade eden Ece, şöyle konuştu: “6’lı masada yapılan oturumlar sonrası nasıl ki herkes değişik ve kendine göre açıklamalar yapıyorsa, İBB yönetiminde de böyle. Ben mesela İBB’nin kariyer sayfasına KHK’li olduğumu yazmıştım ama ki KHK’li olduğum için İBB’den Kod 42 ile işten atıldım ve aynı zamanda da başka bir iştirak tarafından tekrar mülakata çağrıldım. Bu çok ciddiyetsiz bir durum. İBB gibi bir kurumun birbirinden bu kadar habersiz ve kopuk olmaması gerektiğini düşünüyorum.”

‘İKTİDARIN YARATTIĞI MAĞDURİYETİ İBB SÜRDÜRÜYOR!’

Ece, 16 yıllık işçilik hayatının ilk olarak gerekçesiz bir KHK ile Şırnak Belde Belediyesi’nden ihraç edilmesiyle sona erdiğini hatırlattı. Belediyeye kayyum atandıktan sonra 7 ay çalıştığını ve bu sürede tek bir tutanak dahi almamasına rağmen ihraç edildiğini ifade etti.

Şimdi de iktidarın yarattığı mağduriyetin İBB yönetimi tarafından sürdürüldüğünü vurgulayan Ece, “Aynı hukuksuzluğa uğrayan ve Kod 42 ile işten atılan işçi arkadaşlarımla birlikte 3 aydır işe iade talebiyle direniyoruz. Bize yapılan haksızlık bu kadar ayyuka çıkmışken, madem mülakata çağırabiliyorlar, o zaman işimizi iade etsinler” dedi.