Almanya’da geçici resmi sonuçlara göre Sol Parti baraj altında-YENİLENDİ

Almanya’da pazar yapılan genel seçimlerin geçici resmi sonuçlarına göre Sol Parti (Die Linke) yüzde 4,9’luk oy oranıyla baraj altında kalıyor. Sol Parti, üç parlamenteri en fazla oy alarak doğrudan seçildiği için parlamentoya 39 vekil gönderecek.

60 milyondan fazla seçmenin sandığa çağrıldığı Federal Meclis seçimlerinin iki büyük kaybedenin başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) ile Sol Parti oldu. Bu sabah açıklanan geçici resmi sonuçlara göre CDU ve kardeş partisi CSU bir önceki seçime göre yüzde 8,9 oy kaybederek yüzde 24,1’e düştü.

Sol Parti ise 2017 seçimlerine göre yüzde 4,3 oy kaybederek yüzde 4,9’da kaldı. Sonuçların bu şekilde kalması halinde Sol Parti yüzde 5’lik barajı geçememiş olacak. Barajı geçmemesi halinde Sol Parti yine de doğrudan seçilen üç milletvekili yüzünden yeni mecliste temsil edilecek.

Son sonuçlara göre Berlin’den Gregor Gysi ve Gesine Lötzsch ile Leipzig’den Sören Pellmann seçim bölgelerinde en çok oyu alarak Federal Meclis’e girmeyi hak kazandılar. Sol Parti, doğrudan seçilen vekillerle birlikte karmaşık seçim sisteminden kaynaklı olarak parlamentoya 39 milletvekili göndermeyi başardı.

Ayrıca Almanya’nın kuzeyinde yaşayan azınlıkların partisi Güney Schleswig Seçmen Birliği (SSW)’nin adayı Stefan Seidler de yeni meclise seçildi.

EŞ BAŞKAN’DAN İSTİFA ÇIKIŞI

Almanya’daki siyasi partiler içinde Kürt halkının özgürlük mücadelesini destekleyen ve Alman devletinin Kürtlere yönelik kriminalizasyon siyasetinin son ermesini isteyen Sol Parti’de seçim listelerinde birçok Kürt siyasetçiye de yer vermişti. Sol Parti’nin kan kaybetmesinde özellikle CDU ve başbakan adayı Armin Laschet’in Sol Parti’yi karalamaya dönük yürüttüğü seçim kampanyasının etkili olduğu ifade ediliyor.

Dün akşam seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından liderlerin katıldığı tv programında konuşan Sol Parti Eş Başkanı Susanne Hennig-Wellsow da seçimin yenilgisinin son haftalardaki seçim kampanyalarına bağladı. Hennig-Wellsow ayrıca baraj altında kalmaları durumunda partideki görevinden istifa edeceğini bildirdi.

Sol Parti’nin eski grup başkanı Sahra Wagenknecht ise katıldığı tv programında parti yönetimini topa tuttu. Partisinin son yıllarda kuruluş değerlerinden uzaklaştığını savunan Wagenknecht “İşçi, işveren ve emeklilerin çıkarlarını savunacağımıza gittikçe bundan uzaklaştık” dedi.

YENİ HÜKÜMETİ SCHOLZ KURACAK

Seçimin kazananlar cephesinin başında ise Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) ile Yeşiller Partisi geldi. SPD yüzde 5,2 oyunu artırarak 25,7 ile seçimin galibi olurken, Yeşiller Partisi oyunu yüzde 5,8 yükselterek yüzde 14,8’e çıktı. Hür Demokratlar Partisi (FDP) yüzde 11,5 ve Almanya İçin Alternatif (AfD) de 10,3’luk oylarla Federal Meclis’te girmeyi kazanan diğer partiler oldu. Partisinin iktidara taşımayı başaran SPD’li Olaf Scholz’un başbakanlığındaki yeni hükümetin SPD-Yeşiller-FDP ile kurulacak bir koalisyondan oluşması bekleniyor.