Festivalle kültürel tarihe yolculuk

Paris Kürt Kültür Festivali’nin bugünkü etkinliği olan Kürt folkloru konulu panelde, govend tarihi, bölgelere göre göre figür değişimi, yöresel kıyafetlerde bölgelerin kültürel dokusu ile kültürel tarihe yolculuk yapıldı.

Kürt Demokratik Konseyi (CDK-F) tarafından Kürdistan Üzerine Düşünce ve Araştırmalar Enstitüsü (IREK), Kürdistan Kültür Derneği (ACK), Danielle Mitterrand Vakfı ortaklığıyla Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleşen Kürt Kültür Festivali’nin Perşembe günkü etkinliği Kürt folkloru konulu panel oldu.

Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi lokalinde gerçekleşen panelde öğretim görevlisi İbrahim Seydo ve Düşünce ve Araştırmalar Enstitüsü (IREK) Başkanı Hevi Çelik  söz aldı. 

Moderatörlüğünü Kemal  Çelik'in yaptığı panel, saat 14.30'da start aldı.

 İlk sözü öğretim görevlisi Hevi Çelik aldı. 

“Kürt kültürünün zenginliğini konuşmak önemli” diyerek sözlerine başlayan Çelik, folklorun literatürde anlamını açıklarken Govend tarihi üzerine bilgi verdi. Govend’in kolektif bir dans olduğunu ve bölgelere göre figür değişimi gösterdiğini belirten Çelik, Kürdistan haritası üzerinde Govend’in bölgelere göre değişimini anlattı.

Aynı zamanda Govend hocası olan Kemal Çelik, Simsimê, Varkuşka, Elo dîno, Xelef, Sê gavî, Kervan, Navincî govendlerinde ayak figürleri ve bölgelerin kültürel dokusunu anlattı.

Kürt yöresel kıyafetlerinde yöresel değişimleri ise Hevi Çelik anlattı. Çelik, kıyafetlerin coğrafi koşullara ve sosyo-ekonomik koşullara göre değişim gösterdiğini ifade etti. Geçmişte çiçekli olan Koçgiri kıyafetlerinin yaşanan katliamlardan sonra renklerinin koyulaştığını ve siyaha dönüştüğünü ifade ederken, artık Kürtlerde siyah eşarbın yas anlamını taşıdığını ifade etti. 

Ardından İbrahim Seydo, Kürt kültüründe yer alan Mem û Zin hikayesi ile konuşmasına başladı. Şarkılarla tarihin, sevginin, duyguların nasıl Kürt kültüründe yer aldığına dikkat çeken Seydo, Mem û Zîn öyküsü ile kültürel tarihe yolculuk yaptırdı. 

Yazılı kültürün olmamasından kaynaklı Kürt’ün kültürel dokusu ve öykülerinin şarkılar aracılığı ile asırları aşarak hem dünyayı hem de Kürt coğrafyasının bugünkü parçası olduğunu ifade eden Seydo, Kürtlerin tarihi ve kültürü üzerinde asimilasyona dikkat çekerken, kimi zaman Kürtlerin bu hikayelerinin başkalarına mal edilemeyeceğini, bunun tüm argümanlarının Kürt’ün sözlü tarihi ile günümüze geldiğini ifade etti.

Ulusal kıyafetler, dengbêj geleneği, folklorik figürler, şarkılar ve dansları ile Kürdistan kültürünün zenginliğini anlatan konuşmaların ardından konuklar için hazırlanan büfeye geçildi.

Paris Kürt Kültür Festivali’nin sonlanmasına iki gün kaldı. Festival kapsamında Cuma günü fotoğraf sergisi ve finalde ise 28 Mayıs günü kitleler konserde buluşacak.

Final konseri biletleri şu linkten satın alınabilir:

https://www.sallegaveau.com/spectacles/festival-culturel-kurde-de-paris#