GÖRÜNTÜLÜ

HPG: Sele kapılan gerilla şehadete ulaştı

HPG, 7 Nisan günü Xakurkê bölgesinde meydana gelen selde Berjîn Canda adlı gerillanın Lolan Suyu’na kapılarak şehadete ulaştığını belirtti.

ŞEHİT AÇIKLAMA

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklaması şöyle:

“7 Nisan 2024 günü Xakurkê bölgesinde yoğun yağmur yağışından kaynaklı meydana gelen selde Berjîn Canda yoldaşımız Lolan Suyu’na kapılarak şehadete ulaştı.

Partimiz PKK öncülüğünde gelişen özgürlük mücadelesi, Kurdistan’da toplumsal devrimin yaratılmasına öncülük yaparak halkımızın tarihinde yeni bir sayfa açtı. Bu toplumsal devrimle Kürt kadınları mücadele saflarına akın ederek bu mücadeleye öncülük etti. Berjîn yoldaşımız da genç bir kadın olarak büyük bedeller verilerek yaratılan özgürlük mücadelesine katıldı ve üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmek için fedakarca çalıştı. Özgür kadın kimliğiyle bulunduğu her alanda parti ölçülerinin uygulayıcısı olarak mücadele tarihimize adını altın harflerle yazdırdı.

Mücadele arkadaşları olarak Berjîn yoldaşımızın başta değerli ailesi olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyor, aziz şehitlerimizin mücadele bayrağını zaferle dalgalandırma sözümüzü tekrarlıyoruz.

Berjîn Canda yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Berjîn Canda
Adı Soyadı: Zelal Yılmaz
Doğum Yeri: Erzirom
Anne – Baba Adı: Gülten – Bahattin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 7 Nisan 2024 / Xakurkê

 

Berjîn yoldaşımız, Erzirom’un Xinis ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Ailesinin ve yakın çevresinin derin yurtseverlik bilinci ve kültürlerine olan sarsılmaz bağlılığı Berjîn yoldaşımızı da etkiledi. Bu nedenle daha küçük yaşta partimiz PKK’yi tanıdı. Kurdistan’da yaşayan herkes gibi Berjîn yoldaşımız da küçük yaşta düşman gerçekliğini tanıyarak büyüdü. Düşmanı ilk olarak birer asimilasyon merkezi olan okullarda tanıyan yoldaşımız, kısa sürede düşmanın buradaki amacının farkına vararak özünü korumanın çabasına girişti. Daha sonra babasının düşman tarafından tutuklanarak işkencelere maruz kalması Berjîn yoldaşımızın TC devletinin ceberut yüzünü de görmesini sağladı. Artık Türk devletinin soykırımcı karakterini bilince çıkaran Berjîn yoldaşımız, bu düşman gerçekliği karşısında vicdanlı her Kürt kadını ve genci gibi mücadele etme arayışına girdi. Aynı zamanda kadının toplumdaki kölelik statüsünü aşmayan konumunun da farkında olan yoldaşımız, bu statüyü hiçbir zaman kendisi için kabul etmedi. Türk devletinin Paris’te Partimizin öncü kadrosu ve kurucularından Sara–Sakine Cansız, Rojbîn ve Ronahî yoldaşlarımızı alçakça şehit etmesi Berjîn yoldaşımızı etkileyen bir diğer husus oldu. Bunun için mücadele azmi daha da artan Berjîn yoldaşımız, DAİŞ çetelerinin Rojava’daki halkımıza yönelik katliamlar geliştirmesi üzerine 2015 yılında yüzünü Rojava’ya dönerek çetelere karşı verilen destansı direnişe katıldı.

Rojava alanında aldığı eğitimlerle hemen savaşın yoğun yaşandığı cephelere geçen Berjîn yoldaşımız, istekli ve moralli katılımı ile kısa sürede tüm yoldaşlarının örnek aldığı bir kadın militan oldu. Askeri anlamda çok fazla tecrübesi olmamasına rağmen çetelere karşı geliştirilen hamlelere katılmak için ısrarcı oldu. Bu temelde başta Hesekê ve Şedadê olmak üzere birçok yerde gelişen hamlesel süreçlere katılarak çetelerden halkımızın ve özellikle de kadınların intikamını aldı. Savaş sürecindeki cesaretli katılımı ve taktiksel anlamdaki yetkinliği ile birlikte mücadele ettiği tüm yoldaşlarına güç verdi. Bu nedenle tüm yoldaşlarının güven duyduğu ve savaşçılığından emin olduğu bir militan oldu. Savaş süreci içerisinde kendisini eğitmekten geri durmayan Berjîn yoldaşımız, Rêber Apo felsefesinde kendisini derinleştirerek özgür bir kadın olma yolunda emin adımlarla ilerledi. Kuzey ve Doğu Suriye’de DAİŞ çeteleri yenilgiye uğratılıp, hakimiyet alanları ortadan kaldırıldıktan sonra görevini başarıyla yapmanın verdiği mutlulukla artık yeni bir mücadele alanına geçmek isteyen Berjîn yoldaşımız, özlemini duyduğu Kurdistan dağlarına ulaşmak için ısrarcı oldu.

Kurdistan dağlarına geldiğinde kendisini adeta yeniden doğmuş gibi hisseden yoldaşımız, istekli katılımı sayesinde kısa sürede dağlara alıştı. Xakurkê alanında çalışmalara katılan Berjîn yoldaşımız, ölümsüz komutanımız Bêrîtan–Gülnaz Karataş ile özdeşleşen bir alanda mücadele yürütmenin onurunu yaşayarak ve ağırlığının farkındalığıyla çalışmalara katıldı. Kurdistan dağlarının gerilla için anlamının derin bilincine varan yoldaşımız, bu dağların gerillanın en büyük dostu ve yoldaşı olduğunu ifade ederek bağlılığını gösterdi. Kurdistan dağlarının düşmanın tüm insanlık dışı saldırılarına rağmen her ilkbaharda kendisini yenileyerek gerillayı beslemek ve korumak için hazırlamasını hayranlıkla dile getiren Berjîn yoldaşımız, özgürlük gerillaları olarak, bizleri bağrında saklayan ve koruyan dağlara karşı görevlerimizi yerine getirmemiz gerektiğini belirtti. Bu bilgece düşünceyle pratik çalışmalara dahil olan Berjîn yoldaşımız, bulunduğu her çalışmada başarıyı tek ölçü olarak ele aldı. Bir YJA Star gerillası olarak Rêber Apo’nun fikirlerini yaşamsallaştırmayı en temel görevi olarak bilen yoldaşımız bulunduğu her yerde buna denk bir duruşun sahibi oldu. Uzun bir süre Xakurkê bölgesinde çalışma yürüten yoldaşımız, bu süre içerisinde fedakarlığı ile öne çıktı. Savaş tünellerinin yapımından birçok farklı çalışmaya kadar coşkulu bir tarzla katılım sağlayarak dönem görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmek için çaba harcadı. Yüreği her zaman Avaşîn, Zap ve Metîna’da düşman saldırılarına karşı fedaice direnen yoldaşlarının yanında olan Berjîn yoldaşımız, onların yükünü hafifletmek için mücadelesini daha da büyütmesi gerektiğinin bilinciyle hareket etti. Bu temelde her zaman düşmana ağır darbeler vurmanın yoğunlaşmasında oldu. Xakurkê bölgesinde gelişen eylemlerde emeği olan yoldaşlarımızdan biri olan Berjîn yoldaşımız, şehit yoldaşlarımızın anılarına ancak mücadelelerini büyüterek sahip çıkılabileceğini ifade etti.

İnandığı gibi yaşamayı kendisine ilke edinen yoldaşımız, tutarlı militanlığı, kadın özgürlük çizgisindeki net duruşu ve yoldaşlığa yüklediği derin anlam ile tüm yoldaşlarının yüreğinde yer edinmeyi başardı. 7 Nisan 2024 günü Xakurkê bölgesinde meydana gelen selde Lolan Suyu’na kapılarak talihsiz bir şekilde şehadete ulaşan Berjîn yoldaşımız, ardından büyük bir mücadele mirası bıraktı. Yoldaşları olarak Berjîn yoldaşımızın anılarını kendimize meşale yapacağımızın ve hayallerini mutlaka gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz.”