Nobel Edebiyat Ödülü Tanzanyalı romancı Gurnah’a verildi

2021 Nobel Edebiyat Ödülü, kolonyalizm ve sonuçları üzerine yazılarından dolayı Tanzanyalı romancı Abdulrazak Gurnah’a veridi.

Stockholm’deki Nobel Komitesi tarafından yapılan açıklamada Nobel Edebiyat Ödülü, Tanzanyalı romandı Abdulrazak Gurnah’a verildiği duyuruldu.

1948 yılında Zanzibar’da doğan Gurnah, daha sonra Birleşik Krallık’a yerleşti.  Gurnah, post-kolonyalizm edebiyatı figürleri arasında yer alıyor.

Konuya ilişkin  İngilizce onlarca eseri bulunan Gurnah’ın bunlar arasındaki en ünlü romanı 1994 yılında “Paradise” adıyla biliniyor.

Şu an emekli olan Gurnah, Kent üniversitesinde edebiyat öğretmenliği yaptı. Nobel Komitesi, Gurnah’ın “sömürgeciliğin etkilerine ve farklı kıtalar ve kültürler arasında paylaşılan mültecilerin kötü durumuna ilişkin öğretici ve empatik anlayışını” selamladı.

Daha önce Nobel Kimya Ödülü, 6 Ekim günü devrim niteliğindeki molekül üretimi için geliştirilen yeni yöntemlere verilmişti. Bir gün öncesinde Nobel Fizik Ödülü, karmaşık sistemler üzerine çalışmaları ve küresel ısınmaya ilişkin tahminlere verilirken, Tıp Ödülü dokunma ve ısı alıcılarına ilişkin keşiflere verilmişti. Cuma günü Nobel Barış Ödülü sahibi açıklanacak.