TEV-ÇAND Hozan Sefkan’ı andı

TEV-ÇAND, 1985 yılında Heftanîn’de şehit düşen Hozan Sefkan’ı (Celal Ercan) andı.

HOZAN SEFKAN

Kurdistan Özgürlük Hareketinin kültür ve sanat çalışmalarındaki öncü isimlerinden olan Hozan Sefkan, 16 Nisan 1985’te Heftanîn bölgesinde şehit düştü.

TEV-ÇAND tarafından yayınlanan açıklamada, Hozan Sefkan’ın Hozan Mizgîn ile birlikte 1982 yazında Avrupa sahasında kültür sanat çalışmalarına başladıkları ifade edilerek, Haziran 1983’te de ilk Kültür Sanat Kongresi’nin toplandığı hatırlatıldı.

Kongrede Hozan Sefkan’ın “Kültür ve sanat cephesi kurulmalı. Öncü kurum ve şubeler olmalı. Kurdistan'da ulusal kurtuluş mücadelesi yürütülüyor. Kültür ve sanat cephesi mücadelenin manevi gücü olmalıdır. Sömürgecilere, yasaklara, asimilasyona, işkenceye en büyük cevabı bu cephe vermelidir” şeklinde konuştuğu belirtilen açıklamada, bu kongrede Kurdistan Yurtsever Sanatçılar Derneği’nin (HUNERKOM) kurulduğu ifade edildi.

Hozan Sefkan ve arkadaşlarının kültür sanat çalışmalarını örgütlediği ve Koma Berxwedan’ın oluşturulduğu hatırlatılan TEV-ÇAND açıklamasında, “HUNERKOM'un çalışmaları Kürt kültür ve sanatını canlandırdı ve geliştirdi” denildi.

1984 yılında Hozan Sefkan’ın Kurdistan’a döndüğü ifade edilen açıklamada, kültür sanat çalışmalarının öncüsü olan Hozan Sefkan ile birlikte aralarında Rauf Akbay ve İdris Ökmen’in de olduğu 8 PKK gerillasının 16 Nisan 1985’te şehit düştüğü belirtildi.

 “Tüm şehitlerin mücadelesi sömürgecilerin hedeflerini boşa çıkararak Kürt halkına yeni bir yaşam kapısı açtı. Şehitlerin öncülüğünde Kurdistan'da kültür, sanat ve edebiyatta yeni bir dönem başladı. Şehitlerin hatıraları kültür ve sanatın önünü aydınlatıyor. Onun için diyoruz ki, "Şehit Sefkan yaşıyor ve her zaman Kurdistan halkına önderlik edecektir" denilen açıklamada, tüm kültür sanat emekçilerine devrim görevlerine sahip çıkma çağrısı yapıldı.