Şırnak'ta Türk devletinin katlettiği 55 kişi anıldı

HDP Şırnak İl Örgütü, Türk devleti tarafından 30 yıl önce katledilen 55 kişiyi andı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Örgütü, 55 kişinin ölümüyle sonuçlanan 1992 yılındaki Şırnak Katliamı'nın 30’uncu yıl dönümü dolayısıyla Şehitlik Mezarlığını ziyaret etti. Anmaya HDP Milletvekilleri Nuran İmir, Hüseyin Kaçmaz ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile HDP Şırnak İl Örgütü katıldı.

'TÜRK DEVLETİ VAHŞİ BİR KATLİAM GERÇEKLEŞTİRDİ'

Anma töreninde konuşan Milletvekili Nuran İmir, katliamda yaşamını yitirenleri anarak "30 yıl önce Türk devleti tüm savaş araçlarıyla Şırnak’ta vahşi bir katliam gerçekleştirdi. 7’den 70’e kadar Kürt halkı bir soykırımla karşı karşıya kaldı. Resmi verilere göre bu katliamda 55 kişi yaşamını yitirdi. Ancak 160'tan fazla kişinin yaşamını yitirdiği söyleniyor. Bu vahşi katliamın PKK tarafından yapıldığını iddia ettiler. Ancak katliamı Türkiye kendisi gerçekleştirdi. Katliamdan 21 yıl sonra Şırnak Valisi Mustafa Malay, katliamın devlet tarafından yapıldığını itiraf etti. Tüm bu itiraflara rağmen bu katiller hakkında ne soruşturma ne de dava açıldı" dedi.  

'KATLİAM PLANLIYDI'

İmir, katliamın planlı olduğuna çekerek, "Bu katliamda pilot bölge olarak Şırnak bölgesi seçilmiş ve bu katliamda öldürülen insanlar bilerek seçilmiş kişilerdi. Bu süreçte Türk devleti, silahlı çatışmayı durdurmak için PKK'yle doğrudan görüşme halindeydi. Yani ateşkesi durdurmaya yönelik girişimler oldu. Zaten 1993 Nisan ayında ilk ateşkes yapıldı. Tarihe baktığımızda 30 yıl önce ateşkesi engellemek için nasıl darbe gibi müdahaleler yapıldıysa bugün de aynı tavırları görüyoruz. 2013 yılında olduğu gibi Paris'te de Kürt sorununun çözümüne müdahale etmek amacıyla 3 Kürt kadın katledildi” diye konuştu.

 İmir, konuşmasının devamında, failler yargılanmadığı için onlarca katliam gerçekleştirildiğini vurgulayarak, "Şırnak toplumsal ve örgütlülük açısından önemli bir yere sahiptir. O yüzden Şırnak özellikle seçildi. O günden bugüne Kürt halkı onlarca katliamla karşı karşıya kaldı. Bunlara rağmen katilleri koruyarak Kürt halkının kanı üzerinde hakimiyet kurmak istiyorlar. Ama bir kez daha söylüyoruz ki, Kürt halkı katliamlara ve saldırılara rağmen bugüne kadar mücadelesinden vazgeçmemiştir. O yıllardan bugüne aynı zihniyet ve düşmanlıkla bu insanlara saldırıyorlar. Bu kirli zihniyeti kınıyor, Şırnak katliamında hayatını kaybeden tüm şehitlerimizi anıyoruz. Bişeng Anık şahsında Şırnak'taki her insanımız o mücadeleci ruhunu yaşıyor. Bu katliamları unutmayacağız ve halkımıza yönelik bu katliamlar bizim bu faşizme ve işgalcilere karşı direnme sebebimizdir" diye belirtti.

İmir’in konuşmasının ardından, katledilenlerin mezarlarına karanfiller bırakıldı.